Google+ Followers

lauantai 26. huhtikuuta 2008

Hyvää saunailtaa, hyvät ystävät

Näin lauantai-iltana joillakin meistä on tapana käydä saunassa ropsuttelemassa oikein vastan kanssa. Minulla ja miehelläni se tapa on ollut jo kymmeniä vuosia, enkä halua luopua siitä missään nimessä. Sauna ilman vastaa on ihan turha homma, se ei tunnu yhtään miltään. Vastalla on hyvä lämmittää kipeät polvet ja ja muut särkevät paikat. Saunomisen perästä - varsinkin kun saa olla lauteilla makuullaan - on niin rentoutunut ja raukea olo, että se on melkein parasta täällä maan päällä. Ainakin jos on kylpenyt kunnon savusaunassa kuten meillä on ollut kesällä tapana. Ei ole tarvis mennä kesämökille kun talvimökillä saa kaikki palvelut ihan samaan hintaan. Tietysti silloin puuttuu se seikka ettei tutuille ja sukulaisille voi röyhästellä hienolla tai vähemmän hienolla kesäasunnolla. Kesällä saa nauttia lisäksi uusista tuoksuvista vastoista, joita länsisuomalaiset nimittävät vihdoiksi. Ja ne saa metsästä ihan ilmaiseksi, ainakin omasta metsästä. Jonkin verran viitseliäisyyttä se vaatii kun tekee saunavihdat omalle porukalle ja vieraille.

Nykyään pitää kaikki tapahtua pikapikaa, hetkessä, myös saunan lämmitys ja kylpeminen. Minusta sellainen hötkyily on typerää, eikä se anna osallistujalle sitä nautintoa kuin mitä paljon suurempitöinen saunan lämmitys on. Hyvää ei saa helpolla, vaikka hyvin moni niin luuleekin. Myös jotkut kertalämmitteiset saunankiukaat , kuten Aito-kiuas, ovat ihan hyviä, niissä tuntee rentoutuvansa ja saunassa on oikean saunan tuoksu.

Kesämökkikausi alkaa näinä aikoina, moni varmasti käy talven perästä katsastamassa oman "huvilansa". Kyllä nykyään monilla jo onkin ihan oikea huvila, jonka varustetasoon on panostettu paljon rahaa. Useinhan sitä sanotaan kakkosasunnoksi. Talveksi mennään sitten kaupunkiin nauttimaan sen suomista palveluista. Meillä nämä palvelut eivät ole kaupungin tasoa, mutta emme sitä haluakkaan, luonnonrauha asumisympäristön ohella on meille maalaisille se tärkein pointti sekä kesällä että talvella. Hienointa kävelyllä on seisahtua kuuntelemaan muuttolintujen laulua, saa ottaa vastaan sielun virkistykseksi luonnon oman konsertin, johon ei tarvitse pääsylippuja.

Oikein hyvää lauantai-iltaa kaikille toivoo Aili-mummo.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos komentistasi! ♥