Google+ Followers

sunnuntai 15. kesäkuuta 2008

Hautausmaalta Tikkalan baariin

Eilen oli lämmin ja aurinkoinen ilma, kävimme vihdoinkin hautausmaalla panemassa vainajien leposijat kesäkuntoon. Mukana oli ensi kertaa miniä ja lapsenlapsi Ellu. Miniää pyysin avuksi, sillä sukuhautoja on kahdessa eri paikassa, ja mukana joutuu raahaamaan multasäkeistä kukkiin ja työkaluihin. Isäntä on vielä niin kipeä ettei hän jaksanut, enkä kunnossa ollut minäkään.

Vielä hyvin harvat olivat tuoneet kesäkukkia hautuumaalle, ehkä noin 1/3 kaikista haudoista oli kukitettu. Ihmiset ovat huonojen ilmojen takia jättäneet nämä hautojen laitot näin myöhäiseen ajankohtaan, olisihan turha kiirehtiminen ollutkin vain vahingoksi, lumisateessa kukat olisivat paleltuneet.

Ellu juoksenteli ympäri hautausmaata lukien kivistä nimiä. Sanoi olevan paljon Mikko-nimisiä vainajia. Mikko lienee muutamien muiden nimien kanssa niitä sanoja, jotka tyttö osaa lukea, esikoulussa on opetettu vain tuntemaan kirjaimet. Nupposten sukuhaudassa lepää myös kaksi Mikkoa, joten nimi on niitä, jotka suvussa ovat säilyneet jo muutaman vuosisadan. Rauha kaikille leposijansa saaneille!

***

Tikkalan baarin pihaan olivat laittaneet heinäseipäistä terassinaitaa. Heinäseipäät on saatu Marko Manniselta. Kyllä olisi isä-Reino ylpeä, mikäli olisi elossa, tai ainakin luulen niin. Marko on niitä harvoja nuoria isäntiä, jotka ovat panostaneet maatalouteen ja rakentaneet uuden euronavetan. Ei tosin mitään robottinavettaa, mutta hienon pihaton kuitenkin.

Maausko on käynyt vähiin tälläkin kylällä näinä eurovuosina. Lypsykarjoja lienee enää 7 kappaletta, ja lisäksi muutama emolehmänavetta ja villisikalauma. Uuteen tuotteeseen panostaminen on aina uskaliasta. Isäntä sanoi, että muutaman villisikalihapurkin hinnalla voi ostaa koko porsaan etuneljänneksen, joten mitään pienituloisen ruokaa se ei ole. Kemiessä Kaivolla näimme niitä myynnissä.

Se baari kuulemma avataan viikolla 25 eli n. 19. kesäkuuta, juuri ennen juhannusta. Joten ihan hyvin ehtii vielä ennen juhannusta menettää ajokorttinsa jos sitä haluaa. Juhannushan on aina sellainen juhla, että sitä on juhlittava juhlajuomien kanssa. Toivotaan parasta ja pelätään pahinta.

Hienoja juhannusilmoja teille kaikille toivoo Aili-mummo

2 kommenttia:

 1. Luin oikein kadehtien ja kunnioituksella tuota perinteista huolta pitävää elämää. Esimerkiksi sukuhauta jää monelle kaupunkilaiselle tuntemattomaksi, kun on muutettu pois synnyinsijoita..

  Hyvää syksyä, täällä ovat sateet alkaneet, mutta Turussa on kirjamessut!

  Hymyilevä eläkeläinen

  VastaaPoista
 2. Minä kadehdin taas sinua niistä Turun kirjamessuista. Ne ovat sellainen tapahtuma, jonka kirjafriikki hyvin muistaa. Onnittelut sinulle siitä, että asut siellä kulttuuri-Suomessa!

  Onhan ne sukuhaudat tärkeitä, nytkin pitäisi panna ne talvikuntoon. Sitten ensiviikolla...

  Kiitos kommentista Anonyymi Hymyilevä!

  VastaaPoista

Kiitos komentistasi! ♥