Google+ Followers

lauantai 19. heinäkuuta 2008

Parhainta mansikka-aikaa

Juuri nyt, viikolla 29, elämme parasta mansikka-aikaa. Olemme ostaneet Joensuusta jo pakastemansikat, ja tulevalla viikolla hankimme hillomansikat. Lajike oli vanha tuttu Senga-Sengana, kovin harvoin saatavilla. 1970-luvulla myös itselläni oli viljelyssä Sengoja, pidän niiden mausta ja aromista.

Myös metsämansikat teiden varsilla kypsyvät hitaasti mutta varmasti. Viikon sisällä olen käynyt pari kertaa poimimassa niitä Ellun kanssa. Hän on jo niin iso, että uskallan ottaa hänet mukaan tienvarren mansikkareissuille.

Vanha selkäni on yhä huonommassa kunnossa, samoin nämä liikkumisvälineet. Neuropatian lisäksi niissä on nivelrikko, joka ei pidä metsämaastossa tallustelusta. Ellu poimii noin puolet saaliista, joten mummolle jää vähemmän mansikanpoimintaa.

Saalis ei tosin ole päätä huimaava, mutta saavathan pienet lapsenlapset ainakin ihanan iltapalan.

Ennen söimme metsämansikoita mansikkamaitona, ja samaa tapaa me vanhat noudatamme edelleen. Mielestämme mansikkamaito on maailman paras herkku, mansikat riittävät paljon pidemmälle kuin ilman maitoa. Eli pienellä määrällä mansikoita saa ison määrän mansikkamaitoa. Ripauksen verran voi lisämausteena käyttää hienoa sokeria, jos haluaa. Itse käytän; tosin en tiedä onko se suositeltavaa diabeetikolle.
***
Mansikka-ajasta käynnistyy säilöntäkausi, jota riittääkin pitkälle syksyyn. Viimeisiä säilöttäviä ovat puolukat, sienet ja hapankaali, jonka säilön vasta kun syyskaali on halvimmillaan. Kilohinnaksi ei tule paljoa. Yhteen sangolliseen sopii lähemmä 10 kiloa kaalia, mikä on hämmästyttävän suuri määrä. Siitä riittää ruokapöytään höystettä kevääseen asti. Kotisäilöntä on taloudellisesti hyvä homma, vähät rahatkin riittävät pidemmälle.

Mustikoita en ole montakaan nähnyt näillä seuduilla, en tiedä saako niitä edes Venäjältä. Lakkoja varmaan saa. Niiden hinta on ollut näihin asti viisi euroa kilo, mikä ei ole paljon hienosta luonnonmarjasta. Tienvarsien kaupustelijoilta ei yleensä kannata ostaa, vaan tutuilta myyjiltä, joiden marjojen laatu on hyvä.

On todella hyvä marjavuosi, jos kaikkia marjoja on meillä saataville. Uskon että tänä kesänä ei kaikkea Suomen luonnosta saa, ei ainakaan meidän maisemista. Eikä omenistakaan näytä olevan toivoa, ei myöskään omenahillosta.
***
Ensimmäisen kerran tänä kesänä ukki lämmitti savusaunan. Hienoa päästä nuuhkimaan savuisia, ihania saunan ja vastan tuoksuja, niitä ei mikään muu elämys maailmassa voita - ei ainakaan kesällä!

Oikein hyvää saunailtaa kaikille toivoo Aili-mummo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos komentistasi! ♥