Google+ Followers

sunnuntai 31. elokuuta 2008

Nyt kesä mennyt on...

Viileä hiekkaranta
syksynkirkas
lämpimänpureva henkäys
veden yllä laineet.

Äiti-Aurinko, älä putoa!
Lahjoita lämpösi minulle.
Syksyni olisi kuin
tämä päivä
viiltävän kaunis, levollinen.

Kokoelmasta Elämänpelto (1991).

Perjantai-iltana kävivät tämän kesän ensimmäiset ja viimeiset saunavieraat.
Oikeastaan se kesä meni jo ennen tuloaan. Oli välillä yksi päivä viikossa vähän lämpimämpi kuin muut, parikymmentä astetta.

Marjastusta on riittänyt. Jos vielä jaksaisi kävellä pari kertaa metsässä, olisi koossa metsävadelmia viisikymmentä litraa. Raakileita on vieläkin, mutta ilmat ovat viilentyneet jo 7-9 asteeseen, joten sormet alkavat olla siinä lämpötilassa kohmeessa.
****
Osallistuin joitakin vuosia sitten Maaseudun Sivistysliiton ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran järjestämään kirjoituskilpailuun Ei auta sano nauta.
Siihen lähetti tekstejä lähes 3000 kirjoittajaa. Niistä teksteistä on tehty jo kaksi kirjaa: Meidän lehmät ja Ei auta sano nauta. Viimeksi mainitun ostin alemyynnistä kirjakaupasta, ensimmäisen tilasin. On sanottava, ettei minulle tullut menestystä. Ehkä aiheen käsittelyni oli liian laaja, se alkoi lapsuudesta ja päättyi 42 vuotta myöhemmin. Keskityin lähinnä lehmien sairauksiin, jota aihetta en usko kovin monen käsitelleen. Tarpeellinen tieto löytyi karjantarkkailukirjoista, joita meillä on noin 30 vuoden ajalta.

Viimeksi ilmestyneestä teoksesta löytyi myös Anna Dannenbergin kirjoitus Vasikkaa kyydissä, joka kuvaa tohmajärveläistä tapaa kuljettaa vasikkaa henkilöautossa.

Myös kirjailija Ville Kuronen kuljetti vasikkaa samalla tavalla pikkuautossa, joten se lienee ollut aika yleinen 1970-80 luvuilla, monellakaan ei ollut pakettiautoa tai muuta sopivaa kalustoa eläimen kuljettamiseen.

Anna D. on eläinlääkäri Hurmalaisen tytär, meille monille tuttu ihminen.

Myös emäntäaiheesta järjestettiin juuri äsken kirjoituskilpailu, mutta siihen en osallistunut. Ei ollut aikaa eikä voimia, piti pitää muun muassa sukukokous. Tiedän kuitenkin erään tuttava emännän osallistuneen, jännitän hänen puolestaan. Toivottavasti hänellä on onnea siinä kilpailussa.

Oikein kaunista sunnuntaipäivää kaikille toivoo Aili-mummo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos komentistasi! ♥