Google+ Followers

keskiviikko 6. elokuuta 2008

Rosvoverotusta

Eilen sai mieheni kiinteistöverolipun. Hänellä on nimissään entinen viljelystilamme, ja sillä sijaitsevat rakennukset. Ailinkallio on yhteinen kotimme, se jossa asumme. Päätilalla asuu poikamme perheineen, ja rakennukset ovat hänen perheensä käytössä, korvauksetta.

Asia, joka nosti tukkamme pystyyn, oli se, että entinen, aikanaan maatalouskäytössä ollut navettamme, oli muuttunut arvorakennukseksi, ja siitä oli määrätty sama kiinteistövero kuin esimerkiksi kesähuvilalle. Rakennuksen poistamaton arvo oli verotuksessa noin 4000 euroa, mutta jostakin syystä nyt verottaja oli päättänyt korottaa sen arvon 51 000 euroon eli lähes 13 kertaiseksi. Ja huomattakoon ettei meillä ole ollut yli 10 vuoteen minkäänlaista maataloustuotantoa, ainoastaan metsätaloutta. Olemme eläkeläisiä, joiden kuukausieläke on 700 euroa verottomana henkilöä kohden. Miehen kiinteistöverot tekevät yhteensä 628, 98 euroa, ja siihen lisäksi minun kiinteistöveroni 91,04 euroa. Myös maapohjien ja rakennuspaikkojen arvoa on nostettu, samoin niistä määrättyä veroa 0,65 veroprosenttiin.

Tällainen verotus on huutava vääryys, en paremmin sano. Varmaankin myös muille aikoja sitten lopettaneille tiloille on kannettu kiinteistöverolippu, jossa 100 vuotta sitten rakennetun kivinavetan arvo on noussut tähtitieteelliseksi. Kyllä meidän nyt kelpaa, eläkettä saamme tuskin sen vertaa että pysymme hengissä, mutta kunta muistaa meitä näillä suurenmoisilla verolipuilla. Tuloja näistä kiinteistöistä ei ole ollut, ainoastaan menoja, emmekä voi niitä mistään tuloista myöskään vähentää.

Kun näytin verolippua miniälle, hän sanoi että tämä on vääryys ja siitä on valitettava.

Näyttää siltä että Tohmajärven kunta on vararikon partaalla, muuten en voi tätä ymmärtää. Kuntafuusiot on saatava käyntiin, ja joutavaa väkeä on vähennettävä kunnan "töistä".

Iloista kiinteistöveromieltä kaikille toivoo Aili-mummo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos komentistasi! ♥