Google+ Followers

lauantai 6. syyskuuta 2008

Tohmajärveläisten suru

Luin tänään Karjalaista, ja siellä oli suru-uutinen "Epäusko valtasi Tohmajärven". Juuri sellaiselta minustakin tuntui, sanoin että tämän täytyy olla huonoa pilaa. Uutisessa kerrottiin MTK:n valtuuskunnan puheenjohtajan, maanviljelijä Juha Saikkosen saaneen eilen surmansa kotonaan riehuneessa tulipalossa.

Palon sanottiin alkaneen keittiöstä, isäntä Juha oli yläkerrassa nukkumassa. Nähtävästi hän kuoli savukaasuihin.

Juha Saikkonen oli ehkä tämän maan vaikutusvaltaisin isäntä, häntä sanottiin joskus Heikki Haaviston tapaan "isäntien isännäksi".

Tunsin Juhan jostakin 1980-luvulta, ja myös hänen vanhempansa tunsin. Liisa Saikkonen oli kanssani 1970-luvulla lomalautakunnassa. Hän oli opettaja ja ison maatalon emäntä, Saikkosilla oli tuolloin lypsykarjaa muistaakseni 35 lehmää. Paavo Saikkonen, Juhan isä, oli herastuomari ja laajalti kunnioitettu henkilö. Juhan siirtyessä talon ohjaksiin tilalla siirryttiin lihasikoihin. Tilaa on myös Juhan aikana laajennettu entisestään.

Otto-poika joutunee aika nuorena uudeksi isännäksi, olihan Juha Saikkonen kuollessaan vasta 48v. eli "mies parhaassa iässään". Juuri nyt Juhalla olisi ollut paljon asioita ajettavana, vasta muutama päivä sitten näin hänet televisiossa puhumassa sikatilojen vaikeuksista. Monilla sikafarmareilla menee niin huonosti, että takkiin tulee tappiota.

Surunvaliitteluni Saikkosen perheelle ja Tarja Liisa Saikkoselle. Myötätuntoni on teidän puolellanne, ja otan osaa suruunne, kaikkien talonpoikien suruun.

Teitä muistaen Aili-mummo


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos komentistasi! ♥