Google+ Followers

sunnuntai 5. lokakuuta 2008

Budapest

Tasan vuosi sitten taideyhdistys Okra teki matkan Budapestiin, jolla olin mukana. Mukana oli vain kuusi Okran jäsentä, ei sen enempää. Minun huonetoverini oli Marjatta.

Perille saavuttuamme ensimmäisenä aamuna lämmintä oli 23 astetta, mutta viikon mittaan ilma viileni joka päivä. Me turistit kävelimme kaduilla hellevaatteissa, mutta paikalliset olivat jo siirtyneet talvivaatteisiin, ja kulkivat paksu pomppa päällä.

Pikku-Pariisi, kuten Budapestia myös nimitetään, on hieno ja kaunis kaupunki, jossa kävijälle on paljon nähtävää. Hinnat ovat meille edulliset, ja kaupunki/valtio antaa yli 65v. turistin matkustaa julkisissa kulkuneuvoissa ihan ilmaiseksi. Tarkastijille pitää kuitenkin joka paikassa näyttää alennuskortti, jossa on kuva ja matkustajan ikä selvästi esillä. Minulla oli sitä tarkoitusta varten hankittu Kela-kortti, joka jo ensimmäisellä reissulla maksoi hintansa.

Tonava virtaa kaupungin halki mutaisena, ei kovin houkuttelevana. Kaupunki oli jaettu Budaan ja toisella rannalla sijaitsevaan Pestiin, jotka myöhemmin muistaakseni 1900-luvulla yhdistettiin samaksi kaupungiksi. Pestin puoleisella rannalla on suuri kuninkaan linna, jota voi ihailla joen vastarannalta, tai mennä linnaan tutustumaan siihen lähemmin. Kävimme linnan pihalla koko joukolla, aikaa meni useita tunteja. Pihalla pidetään paraati tasatunnein. Kaupustelijoita ei ollut paikalla paljon, etupihalla ei yhtään, takaosassa sentään muutamia kojuja. Varsinaisena turistiaikana kauppiaita on kuulemma pilvin pimein, väkeä paljon, ja samoin varkaita. Säästyimme onneksi niiltä kokemuksilta.

Laskeutuessamme alas Linnavuorelta portaissa oikea polveni rusahti ja paukahti, polvirusto oli mennyt rikki. Pääsin kuitenkin omin jaloin hissukseen kulkemaan, ja vähitellen junalla menimme hotellille, toiset jatkoivat matkaansa vielä Parlamenttitalolle.

Kävimme vielä toisena päivänä Margitin saarella ihailemassa soivaa suihkulähdettä, ja Kansallismuseossa tutkimassa kansallisaarteita. Helena otti videokuvia kamerallaan, minä kuvasin tavallisia kuvia omallani.

Rantabulevardin varrella on runsaasti kauniita ja erikoisen hienoja rakennuksia. Myös kansallisrunoilijan patsas sijaitsee siellä puistikossa. Otin paljon valokuvia näiltä kävelyretkiltämme.

Kuljimme Sinikan ja Kuunon kanssa eri puolilla kaupunkia, eräässä suuressa tavaratalossa ostoksilla parikin kertaa. Piti ostaa tuomisia lapsenlapsille, t-paitoja ja sukkia, joku kirjakin taisi olla.

Viimeinen vierailupaikka oli paikallinen kylpylä, nimeä en muista. Kylpyläkulttuuri on täysin erilainen kuin meillä. Lämminvesialtaita on monia erilaisia ja ne ovat suuria. Väkeä oli pilvin pimein lillumassa altaissa. Niissä altaissa ei siis uida, vaan lillutaan. Monet miesjoukot tappavat aikaa pelaamalla korttia ringissä. Näytti siltä, että seksi oli hyvin monilla mielessä, siellä suudelttiin, halailtiin ja tehtiin luojaties mitä. Käyttäytymiskulttuuri erosi täydellisesti meikäläisestä, ei meillä tuollaista suvaittaisi.

Tämä oli viimeisiä hauskoja muistoja siltä matkalta. Nähtävästi tällä allasmatkalla vilustuin, lämpimästä vedestä noustua puhalsi aikamoinen viima lämpimään ihoon. Kävelimme pitkähkön matkan sisätiloihin, jossa vihdoin saimme vaatteet päälle.

Läksiäisiltaa vietimme porukalla kämpillä. Olipa mukava reissu. Lähtöpäivänä olin jo kuumeessa, ärhäkkä influessa oli iskenyt. Sairastin vielä kotona muistaakseni viikon ajan.

Budapest-oppaan löytää netistä suomenkielellä sivuilta: www.budapestinfo.hu

Oikein kaunista lokakuun sunnuntaita kaikille toivoo Aili-mummo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos komentistasi! ♥