Google+ Followers

lauantai 28. kesäkuuta 2008

Kesänaapurit saapuivat

Meillä on ollut vuosikymmeniä kesänaapureita Järvenpäästä. Heidän mökkinsä, Simolan torppa, on heille osittain perintönä tullut. Heitä ennen torppaa asuivat ympärivuotisesti vanha pariskunta. Nainen oli karjalainen juuriltaan, mies meitä savokarjalaisia.
Asukkaat muuttivat vasta nyt tämän viikon torstaina tänne eli 26. päivä kesäkuuta.

Näin vanhalla iällä elämässä on monia tärkeitä asioita, mm. terveys, joka on otettava huomioon. Ja sillä alueella ilmenee meille useimmille ajan mittaan ongelmia, kellä minkinlaisia.

Mutta nyt on kesä, aurinko paistaa ihanasti, ja vanhankin on hyvä olla. Saa lämmitellä auringossa kuin kissa ja kerätä vitamiineja talven varalle.
****
1953-55 asui Simolan torpassa romaniperhe, jonka nimi oli Isberg. Heillä oli kaksi poikaa Allan ja Hemmi sekä Rosa-tytär. Lapset eivät käyneet koulua eivätkä siis osanneet lukea ja kirjoittaa.
Roosa oli tuolloin 16-17 ikäinen, ja katseli naapuritaloista emännänpaikkoja. Mieheni kertoi, että hän asteli Nuppolan tuvan lattialla hellan edessä ja sanoi: "Tässä olisi mukava häärätä..."

Roosasta ei tullut Nuppolan emäntää. Minäkin jouduin tuolloin 11v. Roosan sihteeriksi. Hän patisti minua - pikkutyttöä- kirjoittamaan rakkauskirjeen toiselle naapurin pojalle. Poika ei tainnut innostua asiasta, mielitietty oli katsottu jo muualta. Tämä mies teki itsemurhan keväällä 1956 24v. syntymäpäivänään. Se oli meille naapureille iso järkytys.

Halusin kertoa pojasta, Roosan veljestä, jonka tunsimme nimellä Allan Isberg. Hän oli mahdottoman kova laulamaan, lauloi kaikki sen ajan muoti-iskelmät. Pojalla oli hyvä lauluääni niin kuin useimmilla romaneilla on. Yli 40 vuotta myöhemmin luin joko Seurasta tai Apu-lehdestä juttua laulaja Markus Allanista. Yhtäkkiä tajusin: hänhän on se meidän entinen naapurimme, joka asui pari vuotta Simolan torpassa.

Eräänä kesänä 1990-luvulla Markus Allan konsertoi Rääkkylän Kihauksessa yhdessä Annikki Tähden ja Maria Kalaniemen kanssa. Konsertti kesti yömyöhään, yli puolenyön, ja seuraavat konsertoijat tunkivat jo lavalle. Ajattelin käydä moikkaamassa Markusta, mutta luovuin siitä ajankohdan vuoksi. Itsekin olin jo rättiväsynyt.

Kyllä Markus Allanilla on mahtavat äänivarat, hän on hyvä iskelmälaulaja. Hänen lauluistaan muistan Kauas pilvet karkaavat ja Suklaasydän.

Kaikkea hyvää Markus Allanille ja näille nykyisille kesänaapureillemme toivoo Aili-mummo.


tiistai 24. kesäkuuta 2008

Karjalan Lohi ja Esko Hagman

Entiselle Hietalan myllylle Tikkalan Kostamoon perustivat Karjalan Lohen Esko Hagman, Matti Hietala ja Aatto Leikas 1960-luvun puolivälissä. Hagmanneilla, Eskolla ja Eijalla, oli kuusilapsinen perhe. Aluksi perhe asui Hietaloiden myllytuvassa. Se on pieni mökki aivan Kostamon tien vieressä nykyisen Latvalan talon kohdalla.

Kala-altaat jouduttiin kaivamaan miestyönä ja lapion avulla. Se oli erittäin raskasta.
Kalankasvatus ja kirjolohenpoikasten haudottaminen oli 60-luvulla vielä pioneerityötä, oppi piti hankkia kantapään kautta. Kalalaitos saatiin kuitenkin toimimaan ja kukoistamaan. Esko rakensi perheelleen asuintalon, joka valmistui 1968; nykyään siinä asuvat Hartikaiset.

Tikkalassa oli myös Kalamiehen paratiisi, paikalla sai itse onkia myllylammesta kirjolohia, jotka sitten punnittiin ja myytiin. Kävin itsekin monia kertoja ostamassa tuoretta kirjolohta perheen ateriaksi.

Eräs Hagmanien poika, varmaankin Kimmo, oli samalla luokalla Tikkalan koulussa kuin meidän vanhin poikamme, Mikko. Hän oli ikäisiään päätä pitempi.

Hagman huomasi, että että Tikkalan kalalaitoksella ei ollut laajentumisedellytyksiä. Niinpä hän matkoillaan huomasi, että Puumalassa oli tarjolla hieno kalalaitoksen paikka. Uusi laitos Puumalaan rakennettiin ja se valmistui vuonna 1974, jolloin perhe siirtyi sinne asumaan.

Vuonna 1989 Esko Hagman myi yrityksensä pojilleen Timolle ja Kimmolle.
Mikäli haluatte lukea enemmän, seikkaperäisen selityksen asioista, se löytyy netistä http://www.puumalanlohi.fi/historia.html

Otin tämän asian esille siksi, että parhaillaan on menossa tv-sarja Kaikki Puumalan puolesta.
Siinä esiintyy mukana Timo Hagman, Esko Hagmanin poika. Ainakin monet tikkalalaiset haluavat seurata tätä sarjaa jo mielenkiinnosta Hagmaneja kohtaan. Timo Hagman on rakentanut itselleen kesäpaikan aivan entisen kalalaitoksen lähelle.

Kalalaitos Tikkalassa toimi ainakin vielä 1980-luvulla Aatto ja Sirkka Leikkaan hallinnassa. Heidän kaudellaan se kuitenkin jouduttiin lopettamaan 1980-90 lukujen vaihteessa.

lauantai 21. kesäkuuta 2008

Särkijärvi

Saapui suvi Suomen maille,
kevätkulta kerkieli,
iloksemme, ihmeeksemme:
kukat kylväen kedoille,
lehdet puihin levitellen,
laululinnut lainaksemme.

Särkijärvi, kaunis järvi,
hyvin kirkas ja korea,
tuossa lepää lempeänä,
sinisenä silmäin eessä.
Ihana on ihmetellä,
kaunis, kallis kasvoiltansa.

Paljon on perhettä hänellä,
ympärillä ystäviä
rannoillansa rattoisilla.
Tai on venheitä vesillä,
ajamassa aaltosia,
onkimassa veen kaloja.

Tie lie Kannaksen korea,
komeampia Kostamossa,
maisemaltaan mahtavampi.
Käy ja katso, ystäväni,
sanoinko sanankin liikaa,
taikka turhia turisin.

Kokoelmasta Äiti-Maan hellään syliin (2003). Kirjoitettu 1988.

Oikein hienoa Juhannuspäivän iltaa kaikille toivoo Aili-mummo

perjantai 20. kesäkuuta 2008

Lämmintä ja ihanaa juhannusta!

Tänään näyttää vihdoin oikea kesä alkaneen, lämmintä on ollut yli 20 astetta. Toivottavasti säät jatkuvat samoin jatkossakin. Olisi tosi mukavaa, jos ei kesällä tarvitsisi palella.

Kävimme eilen vihdoin Joensuussa hakemassa Maskusta kesäkalusteet, jotka ostimme jo monta viikkoa sitten. Reissu oli kolmas, kun lopulta saimme ne. Joimme sen kunniaksi pihalla juhannusaaton juhlakahvit vihreä luonto ja linnunlaulu ympärillä. Parempaa kesätapahtumaa enää tuskin osaa kaivata, vaikka vielähän edessä päin ovat kesäteatterit ja sukutapahtumat. Hyvin kauas menemisiä ei paljon uskalla enää suunnitella, kun ei tiedä miten on oman ja puolison terveyden laita. Mutta on otettava asiat sellaisina kuin ne eteen tulevat.

Eilen illalla on sitten ollut kylän suuri merkkitapahtuma, Tikkalan baarin avajaisjuhlat. Tiedossani ei ole, onko ollut suurikin tungos sisälle, luultavasti on. Ainakin jos kaikki n. 50 jäsentä ovat olleet yhtä aikaa sinne menossa. Lisää saamme varmaan lukea lehdistä.

Tänä iltana polttaa kyläyhdistys kokon klo 20 Särkijärven Tikkalan kylän yleisessä rannassa. Siellä ainakin on paljon väkeä. Lapsiperheetkin voivat osallistua kokonpolttoon, kun tilaisuus on illalla aikaisin. Toivottavasti humalaisia ei ole paikalla niin kuin usein ennen on ollut. Humalaisten puheet eivät ole pikkulapsille oikein soveliasta kuultavaa.

Muistan erään juhannuskokon menneiltä vuosilta, jolloin eräs paikallinen naapuri oli nauttinut liikaa alkoholia ja mennyt vinoilemaan eräälle rouvalle. Tämä hermostui asiasta niin paljon, että veti miestä korville kämmenellä. Mielestäni hän teki ihan oikein, pitäisi juopoillakin olla sen verran hyviä tapoja etteivät loukkaa ihmisiä. Teko oli ihan tahallinen, mutta naurattaa näin jälkikäteen vieläkin. Sai juoppo ihan ansionsa mukaan.

Täytyy lähteä juhannussaunaan talolle. Oikein hyviä löylyjä teille kaikille toivoo Aili-mummo.

sunnuntai 15. kesäkuuta 2008

Hautausmaalta Tikkalan baariin

Eilen oli lämmin ja aurinkoinen ilma, kävimme vihdoinkin hautausmaalla panemassa vainajien leposijat kesäkuntoon. Mukana oli ensi kertaa miniä ja lapsenlapsi Ellu. Miniää pyysin avuksi, sillä sukuhautoja on kahdessa eri paikassa, ja mukana joutuu raahaamaan multasäkeistä kukkiin ja työkaluihin. Isäntä on vielä niin kipeä ettei hän jaksanut, enkä kunnossa ollut minäkään.

Vielä hyvin harvat olivat tuoneet kesäkukkia hautuumaalle, ehkä noin 1/3 kaikista haudoista oli kukitettu. Ihmiset ovat huonojen ilmojen takia jättäneet nämä hautojen laitot näin myöhäiseen ajankohtaan, olisihan turha kiirehtiminen ollutkin vain vahingoksi, lumisateessa kukat olisivat paleltuneet.

Ellu juoksenteli ympäri hautausmaata lukien kivistä nimiä. Sanoi olevan paljon Mikko-nimisiä vainajia. Mikko lienee muutamien muiden nimien kanssa niitä sanoja, jotka tyttö osaa lukea, esikoulussa on opetettu vain tuntemaan kirjaimet. Nupposten sukuhaudassa lepää myös kaksi Mikkoa, joten nimi on niitä, jotka suvussa ovat säilyneet jo muutaman vuosisadan. Rauha kaikille leposijansa saaneille!

***

Tikkalan baarin pihaan olivat laittaneet heinäseipäistä terassinaitaa. Heinäseipäät on saatu Marko Manniselta. Kyllä olisi isä-Reino ylpeä, mikäli olisi elossa, tai ainakin luulen niin. Marko on niitä harvoja nuoria isäntiä, jotka ovat panostaneet maatalouteen ja rakentaneet uuden euronavetan. Ei tosin mitään robottinavettaa, mutta hienon pihaton kuitenkin.

Maausko on käynyt vähiin tälläkin kylällä näinä eurovuosina. Lypsykarjoja lienee enää 7 kappaletta, ja lisäksi muutama emolehmänavetta ja villisikalauma. Uuteen tuotteeseen panostaminen on aina uskaliasta. Isäntä sanoi, että muutaman villisikalihapurkin hinnalla voi ostaa koko porsaan etuneljänneksen, joten mitään pienituloisen ruokaa se ei ole. Kemiessä Kaivolla näimme niitä myynnissä.

Se baari kuulemma avataan viikolla 25 eli n. 19. kesäkuuta, juuri ennen juhannusta. Joten ihan hyvin ehtii vielä ennen juhannusta menettää ajokorttinsa jos sitä haluaa. Juhannushan on aina sellainen juhla, että sitä on juhlittava juhlajuomien kanssa. Toivotaan parasta ja pelätään pahinta.

Hienoja juhannusilmoja teille kaikille toivoo Aili-mummo

torstai 12. kesäkuuta 2008

Tänään juhlitaan!

Tänään ukki pääsee sairaalasta, hän oli siellä 1½ viikkoa. Itse sairastelin kotona sitkeää flunssaa kuukauden ajan, en tiedä onko se vieläkään loppunut.

Tänään juhlitaan ukin 72v. syntymäpäivää omassa porukassa. Tytöt tulevat onnittelemaan Mauria ja tuomaan kukkakimpun oman puutarhan kukista. Syreenit kukkivat parhaillaan. Muutama päivä sitten satoi lunta. Kylmää ja märkää on ollut tänä kesänä, saa nähdä lämpeneekö ensinkään.

Marjapensaat ja omenapuut ovat olleet kukassa jo viikkoja, mutta pölyttäjiä ei ole näkynyt, vain kärpäsiä parhaina päivinä. Eivätkä pölyttäjät voi näin kylmällä ilmalla edes lentää. Jos koko kesä jatkuu tähän malliin, ei voi odottaa muuta kuin katovuotta. Säälin karjatilallisia, joiden lehmät sairastuvat ulkona utaretulehduksiin kylmän vuoksi. Ei käy heitä kateeksi...

Kun asuu yksin viikkoja, saa vähän esimakua siitä, miltä yksinasuminen tuntuu. Olen monesti ajatellut etten haluaisi olla mikään yksinasuja, mutta se asiahan ei ole omassa vallassani. Ei ole enää edes kissaa, josta saisi seuraa. Päätimme kuitenkin että emme enää hanki uutta kissaa kun entinen kuoli. Kissakin vaatii palveluja siitä ilosta että sitä voi silittää. Mutta sehän on jokaisen oma valinta, tietenkin. Eniten seuraeläimistä rakastan kissoja, se on hyvin itsenäinen eläin, mutta ei sillä tavoin mielistele isäntäänsä eikä "nuoleskele" häntä kuin koira. Mielistely on minulle vastenmielinen asia, sanotaan mieluummin suoraan ja reilusti edessä päin eikä selän takana.

Toivottavasti niitä lämpimiä kesäpäiviä vielä tulee, kaikille meille toivoo Aili-mummo

torstai 5. kesäkuuta 2008

Keskustan puoluekokous ja Matti Vanhanen

Tämän ja seuraavan viikon vaihteessa Suomessa pidetään SDP:n ja Suomen Keskustan puoluekokoukset. Ensin mainittu puolue vaihtaa puheenjohtajaa, asia johon en ota kantaa. Keskustan suunnitelmissa ei ole ollut puheenjohtajan vaihdos, mutta juuri nyt asia olisi ajankohtainen omasta mielestäni.

Sillä jos Matti Vanhanen jatkaa puolueen puheenjohtajana, tilanne on sellainen että ihan pian on pidettävä ylimääräinen puoluekokous, jossa puheenjohtaja vaihtuu. Vanhasen kujanjuoksu jatkuu, se päättyy kohtapuolin siihen, että Vanhasen on jätettävä pääministerin paikkansa, vaikka se ihana valta onkin makeaa. Juuri nyt Vanhanen on viikon ulkomailla matkailemassa Suomen pääministerinä, heti kotimaahan tultuaan hän joutuu tiedotusvälineiden ryöpytettäväksi ja puoluekokoukseen Joensuuhun. Jo nyt kysellään, voisiko Paula Lehtomäki aikaistaa suunnitelmiaan ja ruveta Keskustan puheenjohtajaehdokkaaksi. Tein sen johtopäätöksen että luottamus Vanhaseen on mennyt myös keskustalaisten omissa piireissä.

Myös puoluesihteerin vaali on mielenkiintoinen. Kimmo Tiilikainen ilmoittautui hakevansa Jarmo Korhosen ohella puoluesihteerin paikkaa. Rapa lentää ja kansalla on hauskaa, paitsi tietenkin keskustalaisilla.

Saa nähdä mikä on Keskustan puoluekokouksen lopputulos. Mikäli M. Vanhanen jatkaa puheenjohtajana, ei varmaankaan Korhonen tule jatkamaan puoluesihteerinä. Herrojen sukset ovat pahasti ristissä, ja pahassa jamassa on koko puoluekin. Valheilla on vanhan tiedon mukaan lyhyet jäljet, sen näki ja koki myös Anneli Jäätteenmäki. Pieni rehellisyyskasvatus meidän politiikoillemme ei mielestäni ole pahitteeksi.

Vaalirahakeskustelulla on ollut näin painavat tulokset. Media käyttää nyt valtaansa entistä innokkaampana, saihan Ilkka Kanervakin lähdön pois hallituksesta ihan turhanpäiväisestä syystä, joka ei liittynyt mitenkään ministerin viran hoitoon. Matti Vanhanen ei nähtävästi aio luovuttaa, vaan pysyy itsepäisesti omissa päätöksissään.

Mielenkiintoisia ja lämpimiä kesäpäiviä kaikille toivoo Aili-mummo.

Ps. Tänään on luvassa jo 21 astetta ulkona auringossa.