Google+ Followers

lauantai 31. tammikuuta 2009

Juhlavalmisteluja

Huomenna juhlitaan taas kaksosten, Even ja Pippurin nelivuotissynttäreitä. Eilen kävimme ihan Joensuussa asti ostoksilla, onhan peräti kolmet syntymäpäivät tulossa. Lasten äiti ehdotti että ostaisimme neideille kauneudenhoitoon liittyviä välineitä. Ne ovat kuulemma kova sana tässä iässä.

Tuli ostettua niitäkin ja lisäksi paperitavaraa ja värejä, jotka ovat tarpeen jokapäiväisessä käytössä. Tänään tein ison, kahdeksan munan täytekakun, jonka äiti sitten aamulla kuorruttaa ja koristelee. Tai antaa lasten itsensä koristella, näin lopputulokseen ovat varmasti kaikki tyytyväisiä.

Vieraita ovat tietysti ukit ja mummit, kummit ja muut lähisukulaiset. Tämä piiri kokoontuukin usein, on näet niin usein juhlia.

Kun kahdeksan serkusta ja lisäksi kummien lapset ovat paikalla, on tuvassa tietenkin meteliä ja muuta melskettä ihan riittämiin. Lapsilla on ainakin niin hienot juhlat, että he muistavat vielä vanhanakin nämä tapaamisensa.

Entisaikaan ei monessakaan mökissä vietetty lasten syntymäpäiviä, ei ainakaan Perivaarassa enkä muista Riihiahossakaan näin tapahtuneen. Vain vanhat papat ja tädit viettivät syntymäpäiviään siten, että kutsuivat lähinaapurit iltakahville. Naapuri toi kukkapuketin, joka tietysti oli otettu omasta kukkapenkistä. Siis ne, joilla oli niitä kukkia omassa penkissä. Kaikilla ei niitäkään ollut, kun ei ollut sitä kukkapenkkiäkään. Ei lahjoja edes odotettu tuotavaksi, riitti että ollaan hyvissä väleissä naapurien kanssa. Silloin voi tarpeen tulleen pyytämään myös naapuriapua, ja niitä tarpeita sattui vuoronperään lähes jokaiselle. Varsinkin syksyllä elonkorjuun aikaan pidettiin talkoita, joissa se naapuriapu tuli tarpeeseen. Juvolassa oli 1940-50 luvuilla talkoita joka syksy. Äidin lähdettyä 1956, että sen jälkeen talkoita ei ainakaan kovin monesti ollut. Ja talkoiden jälkeen oli iltamat, jossa soitti joku hanuristi. Meillä muistan käyneen ainakin Jylmän Tauno Juvosen, joka oli isän serkku. Ja on niitä muitakin ollut...
Talkooväelle tarjottiin tietenkin ruoka ennen tanssia, eihän sitä muuten olisi jaksanut tanssia nälkäisin vatsoin. Emäntänä talkoissa oli usein Liipin Elli Simonen muun perheen hääriessä ahkerasti viljapellolla.

Jouduttiin ihan toiseen asiaan. Mutta näin ne ajat ja tavat muuttuvat. Tänään eletään eri aikakautta kuin silloin 50-60 vuotta sitten.

Oikein hyvää lauantai-iltaa kaikille toivoo Aili-mummo
2 kommenttia:

  1. Olet ihan uusi tuttavuus, mutta rohkenen haastaa sinut kirjoittamaan hyvän uutisen.

    Jos haluat, ei muuten.

    VastaaPoista
  2. Kiitos haasteesta, Isopeikko!

    Otan vastaan haasteesi. En tiedä milloin kirjoitan, mutta kirjoitan.

    VastaaPoista

Kiitos komentistasi! ♥