Google+ Followers

maanantai 2. helmikuuta 2009

Haamunaapuri

Meille ilmestyi Haamunaapuri lähemmäs 10 vuotta sitten. Historia on tämä:

1980-luvulla paloi lähinaapurissamme (tienvarressa) ollut pieni mökki, joka oli ollut erään joensuulaisen kesäkäytössä. Oli heinäaika ja eräänä yönä mökki oli syttynyt tuleen. Matkaa meiltä mäkille oli yli puolikilometriä, metsää välissä. Emme siis kuulleet emmekä nähneet mitään, nukuimme väsyneen unta kovan heinäpäivän ja karjanhoidon jälkeen.

Muutaman ajan perästä tuli mökin omistaja käymään meillä, ja kertoi, että mökki oli tuhopoltettu. Poliisit olivat epäilleet häntä itseään pyromaaniksi, koska luulivat hänellä olleen kovat vakuutukset. Mutta yllätys yllätys: vakuutusta ei ollut. Niinpä mökin oli polttanut joku muu kuin hän, mökin omistaja.

Tontin omistaja vaihtui. Sen osti naapurimme, vanha mies, joka kuoli. Sitten "mökki" jäi hänen pojalleen ja pojanpojalleen. Nimellinen omistaja oli joku muu sukulainen. Tiedän sen siitä, kun olin tiehoitokunnan sihteeri ja taloudenhoitaja.

Tämä nykyinen Haamunaapurimme on antanut velkojilleen tämän yli 20 vuotta sitten palaneen mökin osoitteen, joten postilaatikkoon on tullut laskuja ja muita kirjeitä vuosien ajan. Joskus myös mainospostia. Hän käy myös tyhjentämässä postilaatikon silloin tällöin. Oletan ettei hän asu kovin kaukana.

Ulosottokirjeitäkin olen nähnyt postilaatikossa, mutta vakuutusyhtiö näkyy postia lähettävän harva se viikko. Myös kunta lähettää postia, vaikka olen sanonut, ettei siellä kukaan asu.

Puolenkymmentä vuotta sitten tämä "asukas" ulkoilutti tontilla kesällä telttaansa useita viikkoja, olipa niittänyt heiniäkin, mutta viime vuosina sekin toiminta on jäänyt.

Tontilla on vielä jäljellä vanha puunavetta ja läpilaho saunarakennus, josta ei mitään iloa ole. Grillikatos on ainoa rakennelma joka on tontille ilmaantunut.

Puolenkymmentä vuotta sitten ilmaantui myös toiseen mökkiin, joka on kesäkäytössä, toinen Haamunaapuri. Postilaatikkoon tuli karhukirjeitä eräältä eteläsuomalaiselta kaupungin ulosottoviranomaiselta. Kirjeet olivat maanneet postilaatikossa kuukausia. Eräänä päivänä suivaannuin, ja toin kirjeet kotiin, kuivasin ne, ja kirjoitin niiden päälle: Paikkakunnalla ei tunneta tämän nimistä asukasta, osoitteessa ei asu talvella ketään. Panin kirjeet postiin, ja postin tulo loppui.

Taitaa olla yleissuomalainen tapa tämä velkojien ja viranomaisten erehdyttäminen. Tarkoituksenahan on vain luikkia pakoon tekemiään velkoja ja muita maksuja. Nämä laskut, jotka nämä lusmut jättävät maksamatta, peritään meiltä muilta, maksumme hoitavilta ihmisiltä korkojen kanssa.

Oikein hyvää maanantaipäivää kaikille toivoo Aili-mummo

4 kommenttia:

 1. Meillä on myös ollut kummallinen naapuri joulusta lähtien. Kerrostalojen välissä olevalla parkkipaikalla on ulvahdellut auto miltei joka yö. Kaikki auton valot ovat samanaikaisesti vilkkuneet. Kuuden putkeen valvotun yön jälkeen kävelin viimein eilen poliisiasemalle. Viime yö oli ensimmäinen hiljainen. Olisiko auton omistaja korjauttanut tai poistanut viallisen varashälyttimen.

  VastaaPoista
 2. Ihan oikein, Erkki, että kerroit poliisille näistä yöllisistä herätyksistä. Pitäisi ehkä kääntyä useammin poliisin puoleen, kun jotakin epäilyttävää tai häiritsevää ilmaantuu.

  Minusta viranomaisten harhaanjohtaminen on rikollinen teko. Tietysti myös asukkaiden yöllinen häiritseminen.

  Kiitos kommentista!

  VastaaPoista
 3. Aikoinaan tunsin erään "haamunaapurin",jolla oli postilaatikko Jyväskylän liepeillä. Tämä ihminen teki keikkahommaa ympäri Suomennientä ja noin viikottain kävi hakemassa postit ohikulkiessa. Asuntoauto oli hänen kotinsa. Irtolaislain pakottamana hänellä oli oltava tuo pieni maapläntti vuokralla ja se postilaatikko... Nykyään kuulemma riittää posterestante samassa kunnassa, mihin maksaa veronsa.Meidät on siis pakotettu asumaan johonkin kiinteään paikkaan. Ei käy huiteleminen pitkin poikin.... Onhan näitä muunlaisiakin tapauksia, kuten velkavankeus, hassu perintö, tai muuten vaan kusetetaan valtiota.

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommenista Mikko Koo!

  Tässä tapauksessa on kysymys yksinomaan kusetuksesta.

  VastaaPoista

Kiitos komentistasi! ♥