Google+ Followers

perjantai 6. helmikuuta 2009

Kiitos lehdistölle!

Eilen juhlimme meillä Riihiahon Marttojen 50 vuotista toimintaa juomalla kahvia ja rupattelemalla niitä näitä. Sekä UutisAlasin että Koti-Karjala olivat (pyynnöstäni) lähettäneet edustajansa paikalle. Paljon kiitoksia molemmille, varmaan perästä kuuluu...

Nettiyhteys on ollut poikki 2-3 päivää, kuten aina jonkin kerran kuukaudessa tapaa tehdä. En kyllä paljon muutoinkaan olisi joutanut surffailemaan enkä kirjoittelemaan näiden juhlatouhujen vuoksi.

Kun kylän väki vanhenee, ja useammassa kuin joka toisessa talossa on eläkeiässä olevia ihmisiä, näkyy se ihmisten toimeliaisuudessa ja muussa käyttäytymisessä. Kylä on jollakin tavoin hiljentynyt, ainakin kesäaikaan: ei kuulu työnteonääniä niinkuin ennen. Maatalous ei työllistä ihmisiä niinkuin ennen, vain murto-osa entisistä maatiloista jatkaa toimintaansa. Jos jomman kumman terveys pettää, merkitsee se tavallisesti sitä, että lypsykarjasta luovutaan. Harvassa tapauksessa lypsykarjatila pyörii yhden ihmisen varassa. Tikkalassa ei ole lypsyrobottitiloja, ja tuskin tulee olemaankaan. Mutta saa nähdä, tuoko aika parannusta vai pahennusta tullessaan. EU-kuvioista päätellen uskoisin niin, etteivät ajat ainakaan parane.

On pakko lukea Maaseudun Tulevaisuutta, jos mielii seurata tätä elämänmenoa EU:ssa, muutoin ei saa oikeaa käsitystä asioista. MTK:ssa on kiehunut viime aikoina kovasti, leikattiinhan C-alueen tukia A ja B alueen vuoksi. Nämä viimeksimainitut tarkoittavat Etelä-Suomen maatiloja (tässä kana- ja sikatiloja), jotka tukien lopettamisen takia joutuisivat lopettamaan tuotantonsa. Nyt saamme jännittää miten käy näille pohjoisemmille tiloille, kannattaako enää niidenkään jatkaa.

Kunnilla on myös hyvin ahtaat ajat: kouluverkkoja ajetaan alas, terveydenhoito ja sosiaalitoimi nielee valtaosan kuntien tuloista. Eikä ihme, väestö on ikääntynyt, meistä on tullut seniorikansalaisia, kuten hieno termi kuuluu. Loppu ei olekaan yhtä hienoa. Priorisointia ei ole otettu käytäntöön, vai onko se priorisointia, kun suuri osa yhteiskunnan varoista kuluu lähes/yli kahdeksankymppisten syöpä- ja muihin hoitoihin? Minusta tämäkin on priorisointia. Jätetään nuoremmat ja vähemmän sairaat hoitamatta, panostetaan tähän vanhimpaan elossa olevaan ikäluokkaan.
Miksi? Joillakin voivat hoidot jopa onnistua, jotkin voivat saada lisäaikaa puolivuotta. Mutta onko kaikki muu toiminta jätettävä oman onnensa nojaan, miksi ihmiset itse eivät voi maksaa hoitojaan, vaikka useimmilla olisi varaa? Kaikki vaan perinnöksi lapsille ja lapsenlapsille. Tämä on sairasta puuhaa, sanon minä.

Jos päästäisiin edes keskustelun asteelle. Kuntien rahat eivät riitä tällaiseen menoon. Tarvitaan päätöksentekokykyä, ja uskallusta.

Oikein hyvää perjantaipäivää kaikille toivoo Aili-mummo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos komentistasi! ♥