Google+ Followers

perjantai 20. helmikuuta 2009

Lapsentekkoon, lapsentekkoon...

Kouluverkkokeskustelu käy nyt Tohmajärvellä kiivaimmillaan, pitäisi kuulemma kyläkouluja vähentää. Supistaahan niitä ei enää voi, monet koulut nytkin toimivat jo valmiiksi supistettuina, 2-opettajaisina kouluina, kuten minun lapsuudessani 1940 ja 1950 luvuilla. Supistettu opettajien määrä tarkoittaa myös supistettua opetusta. Yhden opettajan olisi pystyttävä opettamaan yhtä aikaa neljää eri tasoryhmää. Tämä tietenkin on käytännössä mahdotonta.

Luulisi lasten tekemisen olevan niin hauskaa puuhaa, että lapsia syntyisi kuin sieniä sateella; etenkin kun on varsin pitkät äitiyslomat ja muut etuudet. Taitaa olla niin, että ainoastaan Tikkalassa on lapsiluku lisääntynyt, kiitos nuorien, kylään muuttaneiden ihmisten.

Tunnen suvun lähipiiristä yhden äidin, jolla on seitsemässä vuodessa syntynyt viisi lasta, yhdet kaksoset joukossa.
Tässä olisi muille mallia, kun kehtaavat valittaa lapsi-ikäluokkien pienentymistä.

Tietysti meille ikäihmisille ei enää uusia lapsia ilmaannu, mutta toivottavasti niitä lapsenlapsia syntyy useampiakin.
Kuusikymmentäluvulla lapsiluku painui muistaakseni keskimäärin 1,7 perhettä kohden. En pysty sanomaan onko se siitä suurentunut vai pienentynyt, luultavasti pienentynyt.

Lapsien määrän lisääminen ihan yht'äkkiä tuskin onnistuu, jos vasta nyt ruvetaan lapsentekohommiin. Nykyisin lapsen voi hankkia yksinäinenkin ihminen, mikä vielä 60-luvulla olisi ollut synti ja häpeä. Ja varsinkin se häpeä.

***
Kyllä Helli hyvin hommansa hoitaa. Kävin hammashoitajalla Kemiessä, ja pääsin ihan samassa hammaslääkäriin,
joku oli näet perunut tulonsa. Muutoinkin terveyskeskuksen piha on täpötäynnä autoja, joten kävijöitä on paljon; minullakin jo toinen kerta tällä viikolla. Toivotaan että homma pelaa jatkossakin, eivätkä kulut suurennu entisestä. Suurin osa kunnallisista verosenteistä kuluu sosiaali- ja terveystoimen kautta, vasta sitten tulee sivistystoimi.

Niin, ja se varsinainen uutinen: Keski-Karjalan Neloset verkkolehti on aloittanut toimintansa. Sen osoite on:
http://neloset.wordpress.com
Paljon onnea uudelle lehdelle! Tämä on rohkea ja ajanhengen vaatima lehdistöuudistus. Rahaa ei peritä lukijoilta eikä kenellekään makseta palkkaa. Vapaa väylä mielipiteiden ilmaisuun kaikille keskikarjalaisille.

Oikein hyvää perjantai-iltaa kaikille toivoo Aili-mummo

5 kommenttia:

 1. Vahinko ettei meistä ikäihmisistä oo ennee ietii - siinä lapsenteossa.

  VastaaPoista
 2. Edesmennyt kuorolegenda Teuvo Tikka Kiteeltä puuttui lastensa lapsentekointoon aikanaan uhkaamalla hakevansa muusa-Aunensa kanssa omat välineet vintiltä käyttöön, jos ei rintamalla muuten tapahtua liikehdintää.

  Ja niin kertoi Teuvo, jotta hetikohta tapahtuikin...

  Mitä opimme tästä: aina kannattaa uhkailla, vaikka nokialaisittain.

  VastaaPoista
 3. Hyvä juttu, Apollo, jos/kun se uhkailu auttaa lapsentekoasiassa.

  Kyllä se miehiltä aika vanhana onnistuu, ongelma onkin se, ettei vaimolta onnistu. Tai paras tietysti olisi vaihtaa vaimoa, jos vielä niitä lapsia haluaa.

  Oma isäni oli lähes 59 vuotias, kun minä, vanhin lapsista, synnyin. Mies kuulemma pystyy tulemaan isäksi ainakin 80v. asti.

  Joten töihin, pojat! Tulevat sukupolvet kutsuvat...

  VastaaPoista
 4. En oo ennen Nelosia yrittänyt tehä, vain nyt pittää, kun noin kehottelet.

  VastaaPoista
 5. Paljon onnee siule, Erkki!
  Yrittänyttä ei laitetta, sannoo vanha sananpars.

  VastaaPoista

Kiitos komentistasi! ♥