Google+ Followers

torstai 19. maaliskuuta 2009

Perinnealbumi

Kimy-Kustannus kokosi aikoinaan 1970-80 lukujen vaihteessa valokuvia ja tietoja Pohjois-Karjalan Perinnealbumia varten. Kuvien, tietojen sekä tilauksien kerääjät kulkivat talosta taloon uutterasti. Kirjatilaukset oli maksettava etukäteen, mikä tilaajan kannalta oli arveluttava juttu. Huonolla onnella maksetut rahat olisi menetetty eikä kirja koskaan ilmestyisi.

Läheltä piti, ettei tämä toteutunut. Kimy-Kustannus teki komean konkurssin. Mutta ihmeitten ihme: työtä jatkoi uusi yritys, Perinnetieto Oy Kuopiosta, ja kirja ilmestyi vuonna 1984. Ensimmäinen osa oli ilmestynyt jo 1982, ja kustantaja oli ollut Kimy-Kustannus Oy. Teoksessa on Tohmajärveltä mustavalkoisia valokuvia yli 50 sivua, joista voi seurata kuntamme elämänmenoa noin 100 vuoden ajalta. Kovin vanhoja kuvia teoksessa ei ole.

Suomalainen Perinnekuvasto (Kimy-Kustannus Oy) ilmestyi 1980, ja sitä myytiin samassa yhteydessä kuin Pohjois-Karjalan Perinnealbumiakin. Teos sisältää vanhempia valokuvia kuin tämä meidän kaksiosainen laitoksemme. Siitä näkyy se, miten surkeita asumuksia 1800-luvulla ja vielä 1900-luvun alussakin on ollut maassamme. Kaikki se vanha maalaiselämä vyöryy näkyviimme, joka tuolloin vallitsi. Ehdottomasti tällaisten perinnealbumien julkaiseminen on ollut suuri kulttuuriteko, joka tuo meille monille jälkipolville silmiemme eteen paljon mennyttä historiaa.

Perinnealbumien kuvat on ryhmitelty aihepiirien mukaan. Pohjois-Karjalan PA I sisältää 800 sivua kuvia ja tekstejä, II-osa on 480 sivua. Suomalainen PA sisältää 800 sivua perinnetietoa ja kuvia teksteineen, joten yhteensä sivuja on 1080 sivua koossa A4.

Meilläkin olisi ollut joitakin kuvia liitettäväksi kirjaan, mutta valitettavasti kyseisistä kuvista ei ollut tietoja henkilöistä ja kuvauspaikoista. Kerääjät valittivat sitä, että varsinkin työkuvat olivat kiven alla. Ihmisethän aina pukeutuivat parhaaseen kostyymiinsä ennen kuvaamista.

Olisi aina pantava kuvien tiedot talteen. Tulevat sukupolvet eivät muutoin tiedä, ketä, mitä ja milloin kuvat esittävät.
Jälkeenpäin on kauhean suuritöistä lähteä etsimään henkilöitä, jotka voisivat tunnistaa kuvan. Hyvällä onnella niin saattaa käydä - joskus.

1975-77 ilmestyi kaksiosainen kokoomateos Pohjois-Karjalaa sanoin ja kuvin, jonka kustantajaksi on merkitty Karjalakokoelmat Oy Siilinjärveltä. Tohmajärven kunnan osuuden on teokseen kirjoittanut mv. Teuvo Eronen. Saariosta on kuva karhunpeijaisista vuodelta 1953. Yleensä otettuna valokuvat kirjassa ovat surkeita tässä kuntaosassa, ainoastaan värivalokuvat kirjan lopussa ovat parempaa tasoa. Kirjasta käy ilmi sen aikainen rakennuskanta, ei paljon muuta, ja isäntäväen nimet. Aika yksitoikkoista katseltavaa.

Yleensä otettuna, en kannata näitä kokoomateoksia, mutta makunsa kullakin. Perinnealbumi mielestäni puolustaa paikkaansa mahtavasti.

Oikein hyvää viikonvaihdetta kaikille toivoo Aili-mummo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos komentistasi! ♥