Google+ Followers

keskiviikko 25. maaliskuuta 2009

Salmonellaskandaali

Parin viimeisen viikon aikana on Suomessa levinnyt salmonellan aiheuttama ruokaskandaali maatiloilla. Salmonellaa on ilmennyt 23:lla kananmunia tuottavalla tilalla, ja sen lisäksi tartunnan on saanut ainakin seitsemän sikatilaa. Juttu voi vielä laajeta, mutta näyttää siltä, että laajeneminen on jo hiipunut.

Syynä on Raision rehutehtaan tuottamat rehut, jotka ovat näin saastuttaneet kymmeniä maatiloja. Vielä on ainakin puolet otetuista näytteistä tutkimatta, joten uusiakin tapauksia voi vielä ilmestyä. Maahan on tuotu rehusoijaa Etelä-Amerikasta, mutta rehutehdas on tehnyt virheen eikä ole tarpeeksi kuumentanut tuotua raaka-ainetta.

Useita vuosikymmeniä sitten, kun meijeri välitti lypsykarjatiloille soijaa, oli tilanväen velvollisuus ennen rehujen lehmille antamista kuumentaa rehu kiehuvalla vedellä. Tämä oli tietysti suuritöistä puuhaa, ja suuressa mittakaavassa mahdotonta toteuttaa, mutta meille pientilallisille homma ei kuitenkaan ollut ylivoimainen. Tietysti rehujen asianmukainen käsittely kuuluu rehutehtaalle eikä rehuja ostaneelle maatilalle, se on nykyään ihan selvää. Meitä viljelijöitä aina kuitenkin syytetään ja syyllistetään muidenkin tekemistä pahoista teoista ja laiminlyönneistä. Jos tilatarkastaja tai tukiavustaja tekee virheen, sekin on poikkeuksetta viljelijän syytä. Vastuu kuuluisi tietysti virheen tekijälle. Tämä kyykyttäminen ottaa pahasti pattiin. Sitten kun on viimeisenkin navetan ja muun tuotantorakennuksen ovet lopullisesti pantu kiinni, ehkä vihdoin loppuu räkytys ja maanviljelijöiden mollaus.

Mitä enemmän rehunvalmistusta tai ruuanvalmistusta keskitetään yhä harvempiin laitoksiin Suomenmaassa, sitä suurempia ja laajempia ovat myös skandaalit. Luultavasti tämä tulee näkymään myös lakkautettujen koulujen kohdalla, saattaa olla, että saadut säästöt menetetään moninkertaisesti. Rahat menevät, mutta ehkä toisesta budjetin kohdasta. Samasta kirstusta kuitenkin, kunnan kassasta.

Helli ei taida jaksaakaan kovin hyvin. Johtava lääkäri Martti Tolvanen on sanoutunut virastaan irti alle kolmen kuukauden virassa olon jälkeen.

Oikein hyvää viikon jatkoa kaikille toivoo Aili-mummo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos komentistasi! ♥