Google+ Followers

keskiviikko 22. huhtikuuta 2009

Helli sairastaa?

Liiallinen terveys on epäterveellistä (Leo Rosten).

Lääketiede on edistynyt niin valtavasti, ettei terveitä ihmisiä oikeastaan ole (Adous Huxley).

Enää ei ole kysymys siitä että pysyisi terveenä. Nyt on löydettävä sairaus, jonka kanssa viihtyy (Jackie Mason).

Jos kokoamme kaiken sen minkä lääketiede tänään voi varmasti väittää, kuuluu se näin: puhdas vesi kohtuullisesti nautittuna on vaaratonta (Pablo Picasso).

Emme ole kadottaneet uskoamme, mutta olemme siirtäneet sen Jumalasta lääkärikuntaan (Bernard Shaw).

Se taut kute paloviinast ja paistetust silakast paran on kualemaks (Laitila).

On murheellista, kun ihminen elää ruumistaan kauemmin (Sigmund Freud).


Ajatelmat teoksessa Elämän viisauden kirja. Koonnut Hannu Tarmio (1991).

Piipahdin tänään terveyskeskuksessa Hellin tykönä, ja tapasin suuren määrän oman kylän väkeä. Tuli kuulumiset vaihdettua. Oli taas eräs naapuri muuttanut "rajan taakse" suureen tuntemattomaan. Ostin kukat ja vein naapurin oveen kotiin palatessani. Kevät ja syksy käyvät noutamassa kotiin monta väsynyttä matkamiestä, lukekaa vaikka sunnuntain Karjalaista.

Joku aika sitten terkkarista sai muitakin kuin päivystysaikoja. Nyt ei onnistu saamaan, oikein hyvässä lykyssä saa soittoajan lääkärille. Samoin kävi viime syksynä. Tulihan nuo asiat puhelimellakin selväksi, etenkin kun muistin silloin mainita liian alhaisesta verenpaineestani, jossa yläpaine oli 90 paremmalla puolella ja alapaine mitattuna 59. Saunasta tultua taju oli menossa kankaalle.

Lääkäreitä kuulemma koulutetaan, samoin muuta henkilökuntaa, tulee kuulemma taas uudet tietokoneet ja ohjelmat.

Mitä järkeä oli romuttaa hyvin toimiva terveyskeskus ja hypätä uuden ja tuntemattoman hyvän kelkkaan? Taitaa maksaa moninkertaisesti mitä entinen systeemi. Mutta johtajilla varmaan pyyhkii hyvin, onhan heitä kuulemma 17.
Paitsi johtava lääkäri, Martti Tolvanen, joka jätti virkansa toisten haettavaksi. Tolvanen oli meille tohmajärveläisille hyvin tuttu mies vuosikymmenien ajalta, ja me luotimme häneen.

Me kansalaiset olemme ihmeissämme ja peloissamme. Tuntematon herättää aina pelkoa ja uteliaisuutta. Tuntematon tulevaisuus, jossa lääkärit ja terveyskeskukset näyttelevät hyvin tärkeää osaa meidän elämässämme, olemmehan suurimmaksi osaksi vanhusväestöä.

Oikein hyvää keskiviikkoiltaa kaikille lukijoille toivoo Aili-mummo


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos komentistasi! ♥