Google+ Followers

sunnuntai 5. heinäkuuta 2009

Härskejä valheita Karjalaisessa

Uuden Valamon kirkko 29.6.2009. Kuva AN.

Kesä vilistää ohitse vihaa vauhtia, ei ehdi enää perässä pysyä. Eilen osallistuimme Kontkasten sukukokoukseen ja -juhlaan Joensuun Yliopistolla. Saimme olla "sukulaisten" seurassa koko päivän iltaan asti. Ainakin yksi oikea pikkuserkun pikkuserkku siellä oli, muista ei ole tietoa. Esitin juhlassa kirjoittamani kalevalamittaisen tervetulotoivotuksen, josta sain useilta henkilöiltä kiitoksia. Lupasivat panna sen vielä suvun lehteenkin, kun se seuraavan kerran ilmestyy.

Miksi pitääkin kaikki kalaasit olla yhtä aikaa: Kihaus Folk oli samaan aikaan, eikä millään ehtinyt enää siihen osallistumaan. Suomen kesä on valitettavan lyhyt ja vähäluminen, sanotaan. On ihan totta. Ilmatkin viilenivät jonnekin 10 asteen tienoille, kun nyt mansikka-aika on alkamassa. Loppuviikosta on luvassa lämmintä mutta sateista säätä, mikä ei mansikoille ole mikään ihannetila. Huomenna taas katson kaksosten perään, kun lasten äiti menee muun porukan kanssa Joensuuhun.

Päiväkahvilla kävi pojan perheen naisväki. Eve sanoi jäävänsä yksi mummon luokse. Äiti ratkaisi asian, ja tyttö ei jäänyt yöksi. Hän ei ole ollut muualla kuin kotonaan vielä yhtään yötä. Ikävä se olisi tullut... Mutta onhan huomenna taas kiva leikkiä yhdessä kaksosten kanssa.
***
Olipa taas härski tekstiviesti Karjalaisessa. Siinä sanottiin: "Tikkala myy hymyssä suin hautausmaaksi lahjoitettua maa-aluetta omakotitalotonteiksi! Härskiä toimintaa kerrassaan!" Tämä on mitä suurin valhe. Tehkää seuraavasta omat johtopäätöksenne, asia on näin:
1939 maan omistanut Onkamon Lainajyvästö lahjoitti hautausmaa-alueen viereisen tontin Tohmajärven evl-seurakunnalle. Siihen piti seurakunnan rakentaa rukoushuone. Tontille seurakunta rakensi seurakuntatalon 1949, ja seurakunta myi talon yksityiselle pienemmällä tontilla lähes 10 vuotta sitten. Seurakunnalle jäi maata vielä ainakin 5 hehtaaria, jonka Tohmajärven kunta sitten osti seurakunnalta (hinta ehkä 60 000 euroa) asuntotonteiksi kylän muuttaville ja rakentaville uusille asukkaille. Tätä kunnan kaavoittamaa ja kunnalistekniikalla varustettua maata kyläyhdistys markkinoi kunnan puolesta. Kyläyhdistys ei itse rahasta mitään, kaikki maksut kilahtavat Tohmajärven kunnan kassaan. Hautausmaaksi Onkamon lainajyvästö lahjoitti 1921 samasta Mäntylä-nimisestä tilasta seurakunnalle 2 hehtaaria, johon seurakunta myöhemmin osti lisää maata vielä yhden hehtaarin.

Lahjoitusten allekirjoittajan oli mv. Janne Simonen emäntänsä Iida Simosen kanssa. Janne toimi monta vuosikymmentä Onkamon lainajyvästön esimiehenä. Hautausmaata ei ole siis käytetty asuntotonteiksi. Jos joku on tässä keinotellut, se on evl-seurakunta, joka rahastaa lahjoitusmailla!

Edellä olevat tiedot voi tarkastaa teoksesta Tikkalan neljä vuosisataa, toim. Aili Nupponen. Kurikka 1993. Olen kirjoittanut Onkamon Lainajyvästön historiikin, ja loput löytyvät Vieno Kekäleen kirjoituksesta Katsaus Tohmajärven luterilaisen seurakunnan ja Onkamon kylän vaiheisiin.

Oikein hyvää sunnuntai-iltaa kaikille lukjoille toivoo Aili-mummo!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos komentistasi! ♥