Google+ Followers

tiistai 7. heinäkuuta 2009

Mansikassa ja kasvimaalla

Mauri Nupponen uuden Valamon pihamaalla 29.6.2009. Taustalla matkamuistomyymälä, etäämpänä ravintola. Kuva AN.

Nämä apilankukat,/ nämä kultaiset pallot/ ja tuoreen heinän tuoksu./
Minä piennarta kuljen/ ja jalkani nauraa,/ on kevyt kesäinen juoksu./

Tämä isäni talo/ ja porraskivi/ ja savusaunan tuoksu./
Nämä korkeat koivut/ ja pehmeä multa,/ niin kevyt on kesäinen juoksu.//

Mirja Kuivaniemi antologiassa Asemalaiturilta minusta pusertui kaikki. Kokkola 1976.

Keräsimme päivällä koululaisen kanssa yhdessä metsämansikoita tien varresta. Saalis ei ollut mainittava, vain pari desilitraa. Siitä se lähtee mansikka-aika käyntiin ja pienet suut pääsevät mansikan makuun. Pikku Paupau on hieman kipeä, kuulemma kesäflunssaa, isommat sairastivat jo aikaisemmin. Myös sikaflunssa tuntuu olevan kovasti vauhtiin lähdössä, varmaan se ehtii tännekin jo ennen syksyä, viimeistään koulujen alettua. Sieltähän ne yleensä kulkutaudit tulevat - koulusta. Toivottavasti ei kuitenkaan kovin pahana. Harmittaa minuakin, kun lupauduin syksyllä lähtemään kiertomatkalle Venäjälle ja Baltiaan. Sieltä viimeistään sen taudin löytää ellei sairastu jo matkalla. Mutta siitähän sen näkee sitten, kun se on ajankohtainen asia.

Eilen olin lasten kanssa kotona, ja lisäksi saimme yllätysvieraita. Kesänaapuri tuli katsomaan ja moikkaamaan emäntineen. Sellainen vähemmän muodollinen tapa on ollut täällä maalla. Paikat olivat vähän sekaisin, mutta sehän on ihan luonnollista, kun kylässä on kaksi nelivuotiasta. Ja lisäksi päiväkahville ehtivät myös toiset lapset äitinsä kanssa. Meni yhdessä rytäkässä koko homma. Ukki tuli kotiin Venäjältä vasta vieraiden lähdön jälkeen.

Olivat taas seisottaneet tullissa tuntikausia. Välillä oli rajalla vieraillut korkeita virkamiehiä, sen aikaa olivat molemmat jonot vetäneet yhtä hyvin, mutta muulloin oli otettu vain venäläisiä Venäjän puolella tullia. Näin puolueellista se on: Suomen tulli toimii nopeasti ja asiallisesti, mutta Venäjän puolella on kyykyttäjiä, jotka nauttivat suomalaisten kiusaamisesta. Näin menee polttoaineen haussa lähes koko päivä, vaikka menisi heti aamulla klo 7-8 aikaan rajalle. Ei ihan halpaa pensaa, jos tuntipalkka lasketaan!

Tänään iltapäivällä kitkin kasvimaata, vesiheinät ovat kovassa kasvussa. Nyt näkyy vihdoinkin jo alkuja kesäkurpitsoissa, pelkäsin ettei niihin enää mitään tulekaan, kukkivat kuitenkin kovasti. Retiisi on jo syötävää, pian salaatti ja tillikin ovat käyttökunnossa. Tomaatit ovat isoja, kun vain kypsyisivät, ilmat ovat olleet viileät. Ukki lämmitti tänään tuvanuunia, kun sisäilma muuttui kalseaksi.

Näin se viikko menee, ei ehdi pitkästyä eikä paljon istua pc: ääreen kirjoittelemaan. Kunpa tulisi hyvät kesäteatteri-ilmat. Olisi käytävä Roukalahdella, Tohmajärvellä ja Värtsilässä, mitä ovat saaneet aikaan...

Oikein hyvää tiistai-iltaa kaikille lukijoille toivoo Aili-mummo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos komentistasi! ♥