Google+ Followers

sunnuntai 30. elokuuta 2009

Sukulaiset ja sukuhistoriat

Aili-mummo Budapestissä Tonavan varrella 7.10.2007. Aurinko häikäisi silmiä. Joki oli mutainen...

Kävi miehen sukulaisia Tampereelta, autolla kahdestaan, vaikka ikää miehellä on jo 83v. ja risat. Lääkkeitä tuskin nimeksikään. Tervaskantojen sukua, isoisä oli elänyt lähes yhdeksänkymppiseksi. Rouvalla oli jotakin juttuja, mm. polvinivel oli vaihdettu, joten nyt kävely sujuu kuin tanssi. Päivitimme sukutietojamme, joskin olemme olleet miehen kanssa jatkuvasti sähköpostiyhteydessä. Mies teki Nupposista sukukirjan syksyllä 2007, joten ajatteluelimet ovat erinomaisessa kunnossa. Kelpaa meille nuoremmille esimerkiksi joka suhteessa.
Tarjosin vieraille ruoaksi lammaskaalia, joka on ollut syksyinen perinneruoka Nuppolassa, etenkin vanhoina aikoina. Kun Maurin ukki ja mummo vielä elivät, heillä kävi paljonkin sukulaisia kyläilemässä. Syksyllä vietiin kaupunkiin perunoita, voita, lihaa ja mitä nyt talossa sattui olemaan. Varsinkin sota-aikana ja sen jälkeen, kaupunkilaisserkut kävivät ahkeraan kylässä sukulaistaloissa. Minun kotonani kävi muuan joensuulainen rautatieläinen töissä, jotta sai perheelleen särvintä ruokapöytään. Varsinkin sianliha oli kovasti haluttua, samoin voi. Nyt tuntuu siltä, ettei meitä maalaisia enää tarvita, ainakaan nuoremman väen mielestä. Maalaiset ovat muuttuneet rasitteeksi.

Meidän talomme historiasta on tehty sukukirja. Siihen on pantu kaikki faktatiedot, jotka arkistoista ovat löytyneet. Varsinkin kaikki käräjäkirjat on tutkittu tarkkaan. Nupposet ovatkin joutuneet käräjöimään paljon, jotta talo on pysynyt suvun omistuksessa. Ja hilkulla sen menetys joskus on ollut. Mikko Heikinpoika Nupponen (1804-1862) lahjakirjalla luovutti veljelleen Pekka Nupposelle puolet omistamastaan Nuppolan tilasta vuonna 1849, joka pelasti tilan joutumisen kokonaan vieraiden haltuun. Mikko nimittäin myi oman osuutensa Olli Haloselle, joka nähtävästi tuolloin asui naapurimme Heikki Simosen maalla (1780-1854), tilan nimi on Ahola. Onneksi myöhemmin Pekka Nupponen (1819-1898) osti tilaosuuden Halosilta takaisin Nupposille. Näin Nuppola on säilynyt vuodesta 1767 meidän suvullamme, joskin kantatilan nimi on aikojen saatossa muuttunut Riihiahoksi. Ennen isojakoa tila on sijainnut Särkijärven rannalla Nuppolan niemessä, mistä se siirrettiin tänne karuun ja kiviseen Riihiahoon.

Sukujutuissa historia tiivistyy, kun se koskettaa läheltä meitä jokaista. Moni salattu asia selviää jälkipolville sukuasioita tutkimalla. On mukavia ja vähemmän mieluisia juttuja. Ennen ikävät asiat vaiettiin kuoliaaksi, niitä ei kerrottu lapsille. Mutta arkistot ovat lahjomattomia, niistä löytyy tosiasiat. Myös meidän jälkipolvemme ovat hyvillään jonakin päivänä, kun he kiinnostuvat menneisyydestään ja esivanhemmistaan. Tiedetään ainakin se, mistä juuret ovat lähtöisin. Ja se on aika paljon se.

Oikein hyvää sunnuntai-iltaa kaikille lukijoille toivoo Aili-mummo

4 kommenttia:

 1. Tuommoinen sukukirja on todella mahtava juttu! Varmasti sellaisia kaupungeissakin tehdään, mutta ehkä harvakseltaan, kun kaikki sukujuuret helposti unohtuvat.

  Oikein toden totta on tuo, mitä mainitsit kirjoittamisesta: pitää vanhentuvan ihmisen jotenkin tajuissaan. Sitä samaahna se on minunkin bloggaaminen.
  Tevisin
  Hymyilevä eläkeläinen

  VastaaPoista
 2. Sinulla onkin mahtavan hauska blogi, olen lukenut sitä joka päivä, kun sen löysin. Kivoja aiheita mielenkiintoisesti käsiteltyinä.

  Sukukirjassa josta kerroin, on nimenomaan meidän tilamme historia koottuna kaikkine käräjäjuttuineen.
  Maatilat sijaitsevat yleensä maaseudulla, harvemmin kaupungeissa. Sukukirjoja tehdään monenlaisia, niissä harvemmin keskitytään yhden maatilan historiaan.

  Oikein hyvää jatkoa sinulle Anonyymi!

  VastaaPoista
 3. Hei, missähän päin tuo Nuppolan talo on sijainnut ?
  terv. MarkkuNuppola

  VastaaPoista
 4. Nupposen talo ja tila sijaitsee Tohmajärven kunnan Tikkalan kylässä, tilan virallinen nimi on Riihiaho. Taloa sanotaan Nuppolaksi, suvulla vuodesta 1767 asti. Tilan isäntä on Mauri Nupponen.

  Nuppola ja Nupponen sukunimenä saattavat olla samasta kantasanasta peräisin, en oikein tiedä. Minä olen Mauri Nupposen emäntä,ja pidän tätä blogia.

  Hyvää loppukesää sinulle Markku:)

  VastaaPoista

Kiitos komentistasi! ♥