Google+ Followers

perjantai 21. elokuuta 2009

Veronalennus vai veronkorotus?!

Mummo Kuopiossa ortodoksikirkossa 8.8.2009. Kirkko samassa samassa talossa kuin kuin kirkkomuseo. Kuva MN.

Viikko on vierähtänyt marjojen ja sienien parissa. Eilen perkasin ja käsittelin koko päivän sieniä, työt loppuivat illalla kello yhdeksän aikoihin.
Puuhaa riittää vaikka muille jakaa, vaikka koko viikolla en ole nähnyt lapsenlapsia. Pitäisi kysellä kuulumiset, miten koulu ja eskari on mennyt. Ja huomenna tulee savusaunavieraita, ne yhdet ja ainoat tänä "kesänä".
***
Tuli taas muutama viikko sitten kiinteistöverot: tilanne on sama kuin viime kesänä, vanha kivinavetta on nähtävästi meidän "huvilamme", jota verotetaan raskaimman jälkeen. Kiinteistöverot olivat meidän osaltamme yli 700 euroa, halpaa vai mitä??! Tästä on kyllä valitettava, emme me asu navetassa emmekä edes käy siellä. Joskus ukki joutuu hoitamaan pojan perheen hevosia, että silleen...

Iänikuinen puheenaihe on ruuan arvonlisäverotus, jota on muka pitänyt laskea jo pari vuotta, mutta ruuan hinta sen kun nousee. Nyt pitää kuulemma sitten laskea myös ravintolaruuan hintaa. Tänään aamuteeveessä muuan Kalle tiivisti asian: Mökin mummo hyötyy 10 euroa kuussa, mutta minä hyödyn siitä 150 euroa kuussa. Kalle kun syö ravintolassa joka päivä, mummo tuskin koskaan. Näinhän ne verohelpotukset menevät, rikkaille annetaan lisää ja köyhiltä otetaan pois sekin vähä, joka heillä on. Näinhän sanoo raamattukin...Yleistä arvonlisäverokantaa on nähtävästi vakaa aikomus myös nostaa 2 - 3 prosenttia, joten varmasti nämä veronalennukset peritään pienituloisilta korkojen kanssa, olettaisin että kymmenkertaisina. Aikoinaan kun lopetettiin manttaalimaksu ja siirryttiin kiinteistöveroon, uusi maksu oli kymmenkertainen entiseen verrattuna. Ja kiinteistöveroja on myös nostettu, kaupungeissahan se on kotvasta korkeampi kuin meillä maalaisilla. Saavat entiset naapurikuntien asukkaat kokea nahkoissaan kaupunkilaisuuden ihanuuden ja kurjuuden. Lupauksia ei pidetä, mutta valta vaihtuu, ja toiset päättävät heidän asioistaan. Näin käy, kun kunnissa ei osata muuta kuin riidellä. Sama lienee edessä myös Tohmajärvellä: kun ei osata sovussa päättää asioista, eteen tulee tilanne, jossa muut päättävät puolestamme.

Pitänee orientoitua päivän töihin, pakastaa hillo, keittää haaparouskut, tiskata tiskit ja niin edelleen. Ukki piipahtaa taas naapurin puolella tankkaamassa ja samalla opastaa myös tuttua miestä asioimaan siellä. Muuten mustikat ovat siellä superkalliita, sankollinen maksaa 25 euroa. Sankoon mahtuu kuusi kiloa, eli yli neljä euroa kilo.

Oikein hyvää viikonvaihdetta kaikille lukijoille toivoo Aili-mummo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos komentistasi! ♥