Google+ Followers

tiistai 15. syyskuuta 2009

Armopilleri?

Erään keskiaikaisen maalarin näkemys elämästä, Unkarin Kansallismuseo, Budapest. Kuva AN.

Kirjailija Kaari Utrio on kohauttanut ehdotuksellaan "armopilleristä", jolla 70v. ihmiset voisivat poistua arvokkaasti elämästä. Kaari itsekin on pian tuon ikäinen, tarkalleen ottaen olemme syntyneet samana vuotena. Pitäneekö asia ymmärtää niin, että yhteiskunta lahjoittaisi kaikille tuon ikäisille ja sitä vanhemmille kyseisen pillerin, jonka nielaistuaan asianomainen saisi siirron tuonpuoleiseen eli "iäiseen elämään". Tietysti yhteiskunnan kannalta sillä pillerillä ratkaistaisiin monta kiperää rahakysymystä. Lisäksi rahanahneille jäisi entistä enemmän jaettavaa, mutta entäs kun se määrätty ikä tulisi täyteen? Silloin jokainen meistä turhia kyselemättä poistuisi takavasemmalle.

Nämä terveyskeskusasiatkin korjaantuisivat melkein yhdessä rysäyksessä. Ei tarvita niin paljon lääkäreitä eikä sairaanhoitajia, apteekit myös menettävät suuren osan tuloistaan, samoin lääkefirmat. Miksi kehittää uusia hoitomuotoja vaikeasti sairaille, kun asia on parannettavissa "armopillerillä". Miten kätevää!!!Kaari on nostanut kissan pöydälle, tästä on hyvä keskustella...

Ei tarvittaisi Tohmajärvellä tehdä terveyskeskuksen laajennusta, kun "armopilleri" otettaisiin käyttöön. Ei myöskään nostaa veroprosenttia tai lakkauttaa viimeisiä kyläkouluja.

Lähivuosikymmeninä on kehitelty meille kroonisesti tai vaikeasti sairaille uusia hoitoja niin paljon, että heikkopäistä hirvittää. Syövästä parannutaan lähes satavuotiaina, mutta yhteiskunta on aina laskun maksaja. Pitäisikö vetää johonkin rajaa, mihin asti yhteiskunta maksaa, ja mistä lähtien alkaa potilaan oma vastuu omasta sairaudestaan? Olen sitä mieltä että näin on pakko menetellä, koska kuntien ja valtion rahat loppuvat kesken. Nehän voikin sitten antaa optioina ahneille bisnesmiehille, joiden työ on mukamas niiiin määrättömän arvokasta. Tai irvokasta on mielestäni parempi ilmaisu.

Jotakin järkeä näihin asioihin tarvittaisiin, mutta "armopilleri" ei ole se oikea ratkaisu. Ei myöskään ihmiselämän jatkaminen määrättömästi, kun ihminen on ihminen vain ulkokuoreltaan. Mutta jokainen meistä voi ajatella asioita omalta kohdaltaan ja tehdä hoitotestamentin.
***
Eksyin pyhänä surffailemaan netissä msl:n sivuille, ja löysin sieltä Tikkalan kyläradion, jossa elokuussa on nauhoitettu neljä ohjelmaa koululta. Osoite on: http://www.msl.fi/index.php?pid=94&cid=4

Viikko on alkanut lasten kanssa, saa nähdä meneekö loppuviikkokin. Torstaina pyysin ex-marttoja Ailin-päiväkahville.
Oikein hyvää jatkoa kaikille lukijoille toivoo Aili-mummo

2 kommenttia:

 1. Voisi kuvitellla, että tuommoisen pilleriajatuksen esittää joku innokas bisnesmies, mutta en olisi sitä odottanut itsekin kohta 70 vuotta täyttävän humanistin ja kirjailijan Kaari Utrion suusta. Ei tämmöinen ole terveyshuollon ratkaisu.Se on pelkästtään kylmä ja juma ajatus.

  Tämäkö on sitä Suomi-brandia?

  Siinä Utrio on oikeassa, että kohtelias ja sivistynyt puhe ei auta. Monet ministerit sanovat olevansa tietoisia vahusten huonosta hoidosta - mitään ei tapahdu.

  Kuolema on luonnollinen asia; meidän pitäisi keskustella hyvästä ja ihmisarvoisesta kuolemasta sekä siitä, millaista hoitoa ihmisille elämän loppupuolella annetaan, tarvitsemme enemmän geriatriaan perehtyneitä lääkäreitä,ei pillerikauppiaita.

  VastaaPoista
 2. Olet oikeassa, Anonyymi, geriatreja tarvitaan. Uskon Utrion olleen näin raflaava juuri siksi, että hänkin on jo lähes 70v.
  Ihmisten elinikä on viime vuosikymmeninä noussut kohisten juuri erilaisten hoitojen kehittymisen ansiosta. Kalliita tehohoitoja on saatavilla paljon, mutta lasku niistä lankeaa yhteiskunnalle. Tämän talouslaman ansiosta asiat kärjistyvät entisestään, kun rahat on muka loppu. Aina sitä kuitenkin riittää niihin muihin poliitikkojen tärkeämpinä pitämiin asioihin ja "suurten" johtajien palkkoihin.
  On välttämätöntä keskustella myös vanhusasioista rehellisesti ja suoraan, jotta voitaisiin luoda ihmisarvoinen vanhuus kaikille Suomen kansalaisille.

  VastaaPoista

Kiitos komentistasi! ♥