Google+ Followers

tiistai 8. syyskuuta 2009

"Harmaan pantterin" ajatuksia

Vartiosotilaita Budapestin kuninkaanlinnan pihalla 4.10.2007. Kuva AN.
Ohjeita matkalle epätoivon tuolle puolen

Älä sano ehkä, jos voit sanoa kyllä./ Älä sano katsotaan huomenna/
jos voit tänään sanoa ei./
Älä sano lintu kuin lintu,/ sano pääskynen tai haukka./
Älä sano kukka kuin kukka,/
sano keltavuokko, Anemone/ ranunculoides, ja kissankello./---
Älä pelkää yksinäisyyttä, ehkä se/ on pelkkä tauko ennen loppusoiton/
pitkää, kiivasta syleilyä./ Älä huokaa jos sinun on huudettava./
Älä huuda jos kuiskauskin rikkoisi/ kurkiaurat matkalla rinnasta rintaan,/
särkisi ikuisesti aran astiamme./
Älä koskaan suutele otsalle/ jos voit suudella suoraan suulle.//
Tommy Tabermann antologiasta Runokirja. Hämeenlinna 1999. Lyhennys AN.

Näin harmaana syyspäivänä ajatuksetkin ovat samanlaisia. Sanotaanhan meitä "harmaiksi panttereiksi", en vain muista missä. Väri tulee varmaankin siitä, että ikäihmisinä me harmaannumme, tukka, parta, kulmakarvat ja muut karvamme harmaantuvat. Koko ihminen harmaantuu, ja jos päälle vielä iskee dementia, niin tervemenoa...Ajatuksetkin muuttuvat työläämmiksi, uusia ideoita putkahtaa harvemmin päähän. Vietän paljon aikaani netissä, luen suuret määrät nettilehtiä ja blogeja. Se on minusta hauskaa, ja sieltä löytää ne ajankohtaiset ongelmat. Onko harmaa lama suurin ja kauhein niistä?
Tunnemme suurta epävarmuutta tällaisina aikoina, kun tulevaisuutta on vaikea ennustaa. Tai ennustaa tietysti voi, mutta se voi mennä väärin. Me voimme olla ennustajaeukkoja tai ukkoja, jos niin haluamme. Mutta onko siitä kenellekään hyötyä?

Jotenkin minusta tuntuu, että me länsimaissa joudumme ottamaan takapakkia ainakin aineellisessa mielessä. Sitä suurta ja ihmeellistä nousua odotellaan jo kiivaasti, vaikka ihan äskenhän me putosimme lamansyövereihin. Kaikista pahin minusta on ihmisten henkinen lama: ei uskalleta ajatella omilla aivoilla, vaan uskotaan aina kellokkaita, vaikka he olisivat kuinka väärässä. Tähän minä sitä tietoa tarvitsen eli totuuden etsimiseen. Halutaan aina vääristellä asioita omien mieltymyksien mukaan, ja omaa etua tavoitellen. Tämä on pointtina esimerkiksi politiikkojen puheissa ja kirjoituksissa. Jouko Lehtonen ihmetteli aikoinaan: Miten sinä tuon teet, kun ei ymmärtänyt, miten kirjoitin sellaisia runoja. Jäi sanomatta hänelle, että hankin mahdollisimman paljon tietoa pohjaksi, jotta sen perusteella voin rakennella omat päätelmäni. Se on työläs juttu ja vie aikaa.
***
Mies meni taas ulkomaille hakemaan polttoainetta autoon. Varmaan siellä kuluu koko päivä, riippuen venäläisistä tullivirkailijoista. Eilen ainakin "jumiukko" kuului olleen töissä, sillä jonot olivat olleet kolmen tunnin mittaisia. Minulla on rouskujen siivoamista ja ryöppäämistä ja sen sellaista.
Oikein hyvää tiistaipäivää kaikille lukijoille toivoo Aili-mummo

4 kommenttia:

 1. Oikein kiukustuin äsken, kun justiinsa sain kommentin valmiiksi ja töpeksin niin, että se hävisi taivaan tuuliin.

  Nyt sanon sitten vain sen, että ollaan vain harmaita ja ollaa hirveitä, kirjoitellaan mitä ikinä halutaan.

  Mihin asti se mies meni? Ja itse asiassa mistä lähti?

  Minä kirjoitan tätä Mynämäessä.

  Laita ihmeesssä niitä runojasi aina noitten blogien alkuun!
  Hymyilevä eläkeläinen

  VastaaPoista
 2. Mies lähti täältä Tohmajärven Tikkalasta Venäjän Värtsilään, matka yli 30 km yhteen suuntaan hakemaan menovettä autoon. Tätä hän on harrastanut jo ainakin 15 vuotta.Samalla reissulla ostaa taxfriistä minulle myös Bon Aquaa, joka on sieltä ostettuna edullista. Joutui kuitenkin tällä kertaa ennen iltapimeää kotiin - vaihteen vuoksi.

  Käytin enemmän omia runojani alkuaikojen blogeissani, en viitsi toistaa niitä aina. Eräs henkilö kehoitti minua julkaisemaan runoni netissä, ja olenkin ajatellut tehdä niin. Julkaisen ne luultavasti toisessa blogissani, kunhan sellaisen perustan.

  Sinulla taitaa olla kannettava mukana, minulla on vain pöytäkone.

  Hyvää jatkoa sinulle Anonyymi!

  VastaaPoista
 3. Tuossa oman mieheni kanssa pähkäiltiin Tohmajärven sijaintia. Löytyi. Aika jännä juttu: käydään Venäjän puolella ostoksilla! Se 30 km on lyhyt matka, sama matka täältä Mynämäestä on Turkuun.

  Ilmoita toki siitä runoblogistasi, kun sen saat tehdyksi.

  Minulla on tämmöinen läppäri, mutta en tätä mukanani juuri kanniskele, mitä nyt joskus otan mukaan pojan luokse Turkuun, jos koneessa on jotain häikkää.

  Syksyistä on, onneksi ei vielä kovin kylmää.

  Terveisin
  Hymyilevä

  VastaaPoista
 4. Onhan se tavallaan jännää, kun saa rajalla jonottaa monta tuntia. Suomen tulli toimii hyvin ja nopeasti, mutta rajanaapurit menettelevät omalla tavallaan: venäläisillä on aina etuajo-oikeus; he eivät tarvitse jonottaa vuoroaan, vaan pääsevät ajamaan läpi heti kun tulevat rajalle. Tämä on mielestäni suomalaisten kyykytystä. Tohmajärvellä asuu myös paljon venäläisiä, varsinkin miehet ovat naineet ahkerasti naapurin naisia. Tavallisesti naisilla on entiset lapset mukanaan, harvemmin tulee ihan oikeita sinkkuja. Tohmajärvi on suomen venäläisin kunta asukasluvultaan.

  Kiitos kommentistasi Anonyymi ja kirjoitellaan!

  VastaaPoista

Kiitos komentistasi! ♥