Google+ Followers

tiistai 29. syyskuuta 2009

Kulttuurikierros on tehty...

Kuten huomaatte, on Iisakin kirkkokin kallistunut. Kuvan ottanut 24.09.09 AN Pietarissa.

Matkalta palattua on kerrottavaa paljon, muun muassa se, että kamerani särkyi viime torstaina Pietarissa, kun läksimme kaupunkikierrokselle. Jäi monta kuvaa ottamatta, sain vain Pietarista muutamia. Tärkein asia, jota toivoin, olivat juuri valokuvat. Kauan se Canon PowerShot A70 kestikin, lähes 8 vuotta, mikä ei ole huono ikä digikameralle. Seuraavaksi on ostettava uusi PowerShot...

Olimme ensimmäisen yön Moskova-hotellissa. Se on melko uusi ja upea hotelli, joka täyttää eri liikkeineen kokonaisen korttelin. Samassa rakennuksessa on mm. paikallinen Prisma, jossa pistäydyimme peräti kaksi kertaa ostoksilla. Löysin sieltä koululaiselle syntymäpäivälahjaksi ihanan rannerenkaan, jota toivottavasti tyttö osaa arvostaa.

Kävimme matkalla monessa ortodoksikirkossa ja -luostarissa. Matkan aiheena oli kulttuuri, ja erityisesti ortodoksikulttuuri. Satuimme moneen jumalanpalvelukseen lauantaina ja sunnuntaina. Kun ei ollut kameraa, sain ostaa kuitenkin pari kirjaa sekä romppua, jotka osaltaan korvasivat kameran puutetta.

Hotelleissa oli meno muuttunut; paikat olivat hienoja ja palvelut pelasivat hyvin. Palveluskunta oli englanninkielen taitoista ja varsin nuorta, tytöt kauniita. Jos jostakin pitää valittaa, se on se, että kahdessa ensimmäisessä hotellissa ei ollut lämmitys ensinkään päällä, vaikka ilma oli kolea. Kolmannessa hotellissa oli ainakin kolmannessa kerroksessa lämmitys, mutta jotkut olivat yöpyneet kuudennessa kerroksessa, eikä siellä ollut ollut lämmitystä.

Ruoka oli pääasiassa länsimaista ja kevyttä, ei ensinkään samaa rasvaista mössöä kuin viisi vuotta aikaisemmin, kun kävimme Novgorodissa. Pyysin tuolloin diabeetikon ruokavaliota: se oli sitä, että sokeri oli jätetty pois, mutta rasvaa oli sitäkin runsaammin. Huonoa oli ravintolakahvi, ainoastaan erikoisliikkeessä eli kahvilassa sai hyvää kahvia.

Tiet olivat Venäjän puolella huonoja Pietarin ulkopuolella. Kuljettajan oli ajettava jopa 30-40 km/h, kun auto tärisi hirveästi kuopissa. Aikaa meni paljon ja matkanteko oli raskasta. Kun tulimme Viron puolelle, tiet olivat uusia ja vastarakennettuja, ja ajaminen oli melkein ilo. Tiet on rakennettu EU-rahoilla, tietenkin. Ainoastaan Viron tulli oli vähemmän miellyttävä yllätys, sillä siellä etsittiin keinoja ihmisten sakottamiseen. Venäjän viinaa ei paljon suvaittu, ainakaan jos oli kahta lajia. Sakot olivat naurettavan pienet, mutta se ajan menetys jäi kaivelemaan mieltä. Minua ei tosin sakotettu, mutta joitakuita muita sen sijaan...

Flunssa joka oli jo menossa pois, vahvistui ja tuli entistä ärhäkäämpänä takaisin. Edellinen yö meni kokonaan linja-autossa istuessa, tosin torkuin pienen osan matkasta. Tänään pesin ulkoapäin ikkunat, toisena päivänä jatkan harjoitusta. Matkaseura oli hyvin miellyttävää, samoin kuski, jolla oli omaperäisiä ja hauskoja ajatuksia elämästä ja meitä ympäröivistä asioista. Hyvää palvelua parhaimmillaan Itä-Suomen Tilausautot Ky:ltä, kiitokset siitä!

Oikein hyvää tiistai-iltaa kaikille lukijoille toivoo Aili-mummo!

2 kommenttia:

 1. Nähtävästi Venäjä on aika erkoinen maa vieläkin; hyvin erikoinen se oli Neuvostoliiton aikana. Samaa tunnelmaa välittyi matkakertomuksestasikin, vaikka ilmeisesti palveluun jo kiinnitetään huomiota.

  Pietarinkirkon olen minäkin nähnyt, mutta haluaisinpa tehdä oikein kirkkokierroksen noihin vanhoihin ortodoksikirkkoihin ja luostareihin!

  Hyviä syysilmoja toivottaen
  Hymyilevä eläkeläinen

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentistasi Anonyymi!
  Kirkkokierroksella piti aina pukea naisten päällensä hame ja huivi, miehiltä eivät sitä vaatineet.
  Kirjoittelen vielä lisää kirkoista toisella kertaa.
  Kaikkea hyvää sinulle...

  VastaaPoista

Kiitos komentistasi! ♥