Google+ Followers

torstai 29. lokakuuta 2009

Terveyttä ja ruisleipää

Prahasta Kaarlen sillalta Moldau-joen yli (= Tonava). Kuva AN keväällä 2000.

Antteks vaa/ täsä olla vähä joukom prättistynei/ tul tosa valvottu/
mää porsisi melkke vuarokaure/ kakstoist piänt sikka/
niin kaunei ja silussi/ mää sirosi heijä napanuara/
laito lämpölampu al/ pitusjärjestykses kuivama/
anno heil/ semssi nimi ko sioil pruukata antta/
Nominatiiv, Kenetiiv, Akkusatiiv,/ Partitiiv, Essiiv, Translatiiv,/
Ines, Ela, Illa/ Ares Apla, Alla/
Nii hyvä ol hämäräs maat/ pahna vatta al/
suari omiem poikkatte saparoi/ miätti mitä näistäkki ison tule//

Heli Laaksonen kokoelmassa Pulu uis. Keuruu 2001.

Paistan tänään ruisleipää toisen kerran tänä syksynä. Se on hyvä ja maistuva harrastus, vaikka ei sitä voi hankkeeksi sanoa. Mutta onpahan lisäaineetonta ja varmasti rukiista tehtyä. Kaupan leivistä ei niin voi sanoa; joissakin "ruisleivissä" on ruista alle 40 prosenttia jauhojen määrästä. Lisäksi teen ruiskukkosia perunasydämellä kuten Miina-täti teki ennen.

Talvi taitaa olla taas tulossa, kerran se jo tänä syksynä tuli, ja lumi kesti ainakin kaksi viikkoa, sitten se suli pois. Ensi viikolla on taas luvassa lämmintä säätä. Saahan nähdä milloin se talvi lopulta tulee, mutta arvelisin että ensi vuonna.

Olen kävellyt viime aikoina lähes joka päivä muutaman kilometrin, saattaisi olla että matkaa voisi jatkaakin. Äsken kävellessä kun pääsin tuohon talon ja meidän tienhaaraan, iski yhtäkkiä kova kipu vasempaan polveen ja sen alapuolelle. Lienee johtunut kylmästä, kun en muistanut laittaa välihousuja. Muutoin polvet ovat olleet melko hyvät, niitä ei ole pakottanut, vaan sen sijaan oikea olkapää on vihoitellut. Terveyskeskuksessa on töissä kaksi lääkäriä, kolmas on kuulemma isyyslomalla. Rankkaa on lääkäreilläkin, töitä täytyy paiskia hartiavoimin ja urakalla. Toivon että nämä lääkärit pysyvät meillä.

Eilen oli valtuusto päättänyt, ettei kunnansairaalaa lopetetakaan Tohmajärvellä eikä sitä saneerata tehostetun palvelun asunnoiksi. Olen samaa mieltä, ei ole mitään järkeä viedä kaikkea Kiteelle, vaan sairaala tarvitaan ehdottomasti omassa kunnassa. Kitee ahnehtii kaikki tärkeät asiat itselleen, jopa keskuskeittiönkin, joka kuulemma rakennetaan kaikkien Keski-Karjalan kuntien tarpeisiin. Sitäkään en ymmärrä, miksi Hellin ylimmäksi johtajaksi ei valittu lääkäriä. Tästä syystä meillä on jatkuva lääkärikato. Vain lääkäreillä on tietoa ja kokemusta ihmisten hyvästä hoidosta, ei millään maallikoilla voi sellaista tietoa olla. Joten niitä isoja palkkoja maksetaan näille johtajille tyhjästä, ei terveystoimen kehittämisestä.

Oikein hyvää päivän jatkoa kaikille lukijoille toivoo Aili-mummo!

5 kommenttia:

 1. Kiitos, Aili, hyvän toivotuksista. Sitä on nyt liikkeellä, oikea olkapää vihoittelee. Liekö työtodistus tehdyistä töistä. Lääkärissäkäynnin jälkeen tiedän enemmän. Muutama vuosi sitten oli epidemiaksi asti saman lääkärin luona käyneillä naisilla; lonkan limapussintulehdus. Kaikilla oireena kipu lonkassa. Leikkauksessa se katsotiin, eikä sieltä etsittyä löytynyt. Jos tauti ei pyhäksi parane, se on kuolemaksi. Onneksi meillä on lääkärit töissä aattopäivänäkin yksityisellä puolella. Potilaat ovat parantuneet pyhäksi, kun sain ajan täksi aamuksi. Kaikkea hyvää, erikoisesti terveyttä!

  VastaaPoista
 2. Anonyymi, kiitos osanotosta!

  Meillä senioreilla on aina joku paikka kipeä, milloin mikäkin. Kun yksi paikka helpottaa, alkaa uusi kolotus.

  Oli minullakin muutamia vuosia sitten lonkan limapussin tulehdus. Se parani kolmella kortisonipistoksella, leikkauksesta ei kukaan puhunut, ja parempi niin.

  Joskus olen minäkin piipahtanut yksityislääkäreissä, jos on oikein pakottava syy. Tai apu ei löydy lähempää terveyskeskuksesta.

  Hyvää pyhänseutua sinulle!

  VastaaPoista
 3. Hymyilevä eläkeläinen30. lokakuuta 2009 klo 11.37

  Huomenta Aili,

  tuo ruisleivän leipominen on nykyään jo taidetta. Sinä voisit vaikka järjestää ruisleipäperformanssin kesällä. Haikisit oikein kulttuurilautakunnalta tai läänin taidetoimikunnalta tai vtaavalta apurahaa näyttelymateriaalien kustannuksiin.

  Ja mikä parasta näyttelyssä: näyttelyvieraat söisivät taideteokset!

  VastaaPoista
 4. Hymyilevä eläkeläinen30. lokakuuta 2009 klo 23.53

  Hyvää pyhäinpäivää,pimeä aika alkaa. Täällä satoi ensimmäisen kerran tänään hiukan lunta!

  VastaaPoista
 5. Samoin sinullekin, Hymyilevä!

  Olet ollut oikein ahkera bloggaaja, lepäähän sinäkin joskus.

  Meillä on satanut lunta jo pari kertaa, viimeksi muutama päivä sitten ihan pikkuisen.

  Valoa arkeen ja jaksamista!

  VastaaPoista

Kiitos komentistasi! ♥