Google+ Followers

maanantai 5. lokakuuta 2009

Tikkala vs. Pohjois-Ii

Tikkalan v. 2004 palanut kaunis puukoulu, historiaa yli 100 vuoden ajalta. Kuva Jouko Mielonen.

Myöhästyneet onnittelut Tikkalan kyläyhdistykselle, joka tänä vuotena voitti Pohjois-Karjalan Vuoden kylä tittelin. Tämä huomionosoitus ei ole tullut ansiotta, vaan sen eteen on tehty tarmokasta ja määrätietoista työtä jo 30 vuoden ajan. Kaikin puolin Tikkala on mallikas kylä ja hyvin jaksanut pinnistellä eteenpäin olemassa olon taistelussa. Sen sijaan koko valtakunnan Vuoden kyläksi 2009 valittiin Oulun pohjoispuolella sijaitseva Pohjois-Ii, joka on asukasluvultaan enemmän kuin kaksinkertainen Tikkalaan verrattuna, ainakin yhtä suuri kuin Tikkala ja Onkamo yhteensä. Ehkäpä näiden viimeksi mainittujen kylien yhteistoimintaa kannattaisi lisätä, jos asukkaiden rahkeet sen kestäisivät. Lopputulos saattaisi olla molemmille osapuolille antoisampi.

Vuosien varrella olen tullut huomaamaan itsekin ollessani kauan kylätoiminnassa mukana, että jos jotakin hanketta Tikkalassa alettiin ajaa, heti paikalla siinä oli onkamolaisten nokkamiehet vesittämässä hanketta. Tikkala-Viesimotiekin olisi pitänyt heidän mielestään rakentaa Onkamoon. "Pihtisynnytyksen" kokenut tiekunta aloitti toimintansa syksyllä 1982, ja tie valmistui 1986, kaikesta riitelystä huolimatta. Kiitokset lankeavat kansanedustaja Reino Karpolalle ja työministeri Urpo Leppäselle, joka myönsi rahoituksen n. 5 milj. markkaa maksaneeseen hankkeeseen. Minä olin tuon kyseisen tiekunnan puheenjohtaja.

Tikkalan kylätoimikunta oli ensimmäisiä koko Pohjois-Karjalassa, joka teki omana työnä kylän kehittämissuunnitelman 1987. Kylähistoria valmistui 1993, kuuden vuoden työn tuloksena.

Toivotaan että lehti kääntyy, siitä on jo merkkejä olemassa. Toisia kadehtimalla ei paljon voiteta, yhteistyössä on voimaa!
Tohmajärven kunta on mielestäni suhtautunut positiivisella tavalla kylien kehittämiseen, ja ansaitsee kiitokset. Tonttimaata uusia asukkaita varten on ostettu aina tarpeen mukaan, siinä suhteessa kunnassa on oltu aktiivisia. Vielä 1980-luvulla kunnan johtavat viranhaltijat suhtautuivat vastentahtoisesti ja jopa vihamielisesti näihin kylänkehittämispuuhiin. Ei ymmärretty, että ilman kyliä ei koko kuntaakaan kohta ole, vaan että kylien elinvoima on välttämättömyys kunnan menestymiseksi.

Tohmajärven Teatteriyhdistys on tehnyt toiset nettisivut osoitteessa http://www.tohmajarventeatteri.fi/
Toiset sivut löytyvät kunnan sivujen kautta. Pohjois-Karjalan Vuoden 2009 kylästä voitte lukea osoitteesta
http://www.kotikarjala.fi/tikkalasta.htm

Oikein hyvää viikon jatkoa kaikille lukijoille toivoo Aili-mummo!

2 kommenttia:

 1. Hymyilevä eläkeläinen7. huhtikuuta 2010 klo 16.23

  Touhukasta väkeä!!!

  VastaaPoista
 2. Kumpaa tarkoitit Hymyilevä: Tikkalaa vai Pohjois-Iitä?

  On ollut ilo huomata, ettei uusi polvi ole heittänyt kylän kehittämistä hunningolle, vaan on
  jatkanut sitä työtä, jota teimme kylämme hyväksi vuodesta 1979 yhdeksänkymmentäluvulle asti.

  Kiitos kommentista Hymyilevä!

  VastaaPoista

Kiitos komentistasi! ♥