Google+ Followers

sunnuntai 6. joulukuuta 2009

Hyvää viidettätoista ex-itsenäisyyspäivää

Yhtä usein, kuin juomisen,/ sanon että tämä/ viimeinen/ runo/
en kirjoita enää en jaksa en tahdo/ en viitsi en osaa/ toistan/
niin kuin jumala kaikki tyhmyytensä/ byrokraatti/ aina/
ja silti, en osaa/ lopettaa,/ lopetan, yhtä usein, kuin alan,/
juodakin,/ joka, päivä, ilta.//

Paavo Haavikko teoksessa Viiniä, kirjoitusta. Jyväskylä 2000.

Eilen juhli lausuntataiteilija Anna-Liisa Alanko 50v. taiteilijajuhlaansa Joensuun pakkahuoneella Synnyinmaa esityksellään. Tekstit on koottu Paavo Haavikon ja hänen vaimonsa Marja-Liisa Vartion tuotannosta. Suurin osa runoista on Paavo Haavikon käsialaa. Musiikista vastasivat Arto Tarkkonen (hanuri ja laulu) ja Esa Luukkainen (laulu). Esitys oli koskettava, ja se kesti yhden tunnin. Yleisöä oli lähes täysi sali, vaikka kaikki kutsun saaneet eivät olleet saapuneetkaan paikalle.

Esa Luukkaisella on mahtava lauluääni, jota kelpaa kuunnella. Lopussa pojat lauloivat Sibeliuksen Finlandian, joka nosti ainakin minulle kyyneleet silmiin. Yleisö kiitti taiteilijoita kädestä pitäen, jotkut halaamalla lausujaa. Sitten nautittiin takahuoneessa yhdessä kahvia. -Kiitoksia Esa Luukkainen meidän Nelosten kolumnistien puolesta!

***
Tänään olemme siivonneet aamupäivällä, ja ulkoilun jälkeen kirjoittelin kuvakirjaan tekstejä. Suku saa taas hauskan kirjan muistoksi tästä vuodesta. Siitä on kiva katsella isojentyttöjen ja Paupaun puuhia jälkeen päin.

Pian alkaa televisiosta tämänvuotinen ex-itsenäisyyspäivän vietto. Se on jo viidestoista kerta. Sotaveteraaneille kelpaa valehdella Suomi-nimisen valtion "itsenäisyydestä", vaikka se menetettiin jo kauan sitten. EU on pian liittovaltio, ja sille on valittu jo valtioelimetkin. Sauli Niinistö sanoi, että Suomesta joutaa lopettaa koko presidentin virka, koska se on muuttunut vain seremonialliseksi tehtäväksi. Tulisiko suuri vanhinko, jos joulukuun kuudes ei presidentti olisi antamassa kättä hyväosaiselle kansalle eli eliitille, meiltä rahvaalta jäisi näkemättä hienot iltapuvut ja upeat kampaukset.

Oikein hyvää illanjatkoa kaikille lukijoille toivoo Aili-mummo!


3 kommenttia:

 1. Kiitos kirjoituksesta, ei sitä runoilua voi lopettaa koskaan, jos on päässyt runokärpäneniskemään.
  Minulta tulee tekstiä kuin tykin suusta, kun sain tulpan auki taas vuosien jälkeen.

  VastaaPoista
 2. Hymyilevä eläkeläinen8. joulukuuta 2009 klo 23.52

  Huomasitko muuten, ettei yhdelläkään kansanedustajalla ollut aikaa piipahtaa siellä Hurstin köyhille järjestetyssä juhlassa Helsingissä?

  Olisi varmasti saanut lehdissä ilmaista mainosta seuraavia vaaleja ajatellen. Mutta eiväthän nämä poliitikkomme ole osettavissa..

  VastaaPoista
 3. Olen huomannut Sofia, että sinulla tuo runosuoni pulputtaa. Se on hyvä merkki, älä turmele sitä. Oikein hyvää jatkoa sinulle Sofia, ja kiitos kommentistasi!

  Köyhät meillä on aina keskuudessamme, anteeksi etten muistanut mainita siitä. Tulihan se jo selväksi, että meidän mainiot poliitikkomme "eivät ole korruptoituneita eivätkä he ole ostettavissa", vaikka tosiasiat näyttävät päinvastaista. Isänmaan myyjillä riittä juhlimisen aiheita, pitäähän joka vuosi jakaa ansiomerkit heille, jotka ovat sen ansainneet.

  Kiitos kommentistasi Hymyilevä!

  VastaaPoista

Kiitos komentistasi! ♥