Google+ Followers

torstai 17. joulukuuta 2009

Koulun ja kyläyhdistyksen merkkivuosi

Tikkalan Kyläyhdistyksen 30 v. ja Tikkalan koulun 120 julkaistiin myös Tikkalan koulumuistelmat - vihdoinkin. Samana syksynä aloin koota ja tehdä kirjasuunnitelmia ja haastatteluja vanhan koulurakennuksen palettua 2004 kesällä. Työryhmäkin oli, mutta se hajosi kesken kaiken.
Kirjanteko siirtyi vähää vaille valmiista tähän asti, ja kirjan toimitti nykyinen kyläyhdistyksen puheenjohtaja Sari Tuuva-Hongisto. Myös Outi Forsblom oli mukana kirjatyössä, jatkaen siitä mihin silloin jäätiin. Kirjassa on 116 sivua, kuvankäsittelyn teki miniäni Silja Nupponen, pääasiassa, kansi on Ville Rautiaisen käsialaa.

Kiva ettei kirja jäänyt vain pelkäksi haaveeksi, se olisi ollut monelle pettymys. Kaikki haastatellut eivät varmaan tiedäkään, että teos on viimein ilmestynyt. Se on varmasti monelle heistä oikein hyvä lahja pukinkonttiin tai vastaavaan. Tohmajärvellä kirjaa saa ostaa Kirja-Alasimesta eli paikallislehden kirjakaupasta. Muutamilta on jopa kahden ja kolmenkin sukupolven haastatteluja/kirjoituksia.

Juhlivaa kyläyhdistystä onnitteli kunnanjohtaja Olli Riikonen avustajanaan rehtori/koulutoimenjohtaja Arto Juntunen, molemmat tikkalalaisia. Kommenttina sanoisin, että nykyään myös kunta suhtautuu ihan eri tavalla pieniin maalaiskyliinsä kuin silloin 1970-luvulla, kun kylätoimikunta perustettiin. Silloin me kyläläiset olimme paha uhka kirkonkylälle, ainakin viranhaltijat suhtautuivat meihin sillä tavoin. Erään kerran sain jopa "täyslaidallisen" viranhaltijan ohjeistuksia, mutta siitä lähtien sain parempaa kohtelua, joten kannatti ottaa ryöpytys vastaan.

Koulunjohtaja Matti Luostarinen kiitteli onnittelijoita ja luki onnitteluja. Oppilailla oli paljon hienoa ohjelmaa, ja entinen johtajaopettaja ja kylätoimikunnan sihteeri Maija-Liisa Jääskeläinen piti puheen. Kylän ikioma kanttori Teuvo Latvala soitti pianoa ja säesti esiintyjiä sekä yhteislauluja. Kyläyhdistys oli koonnut näyttelyn yhteen luokkaan, ja kahvitarjoilu oli koulun ruokalassa hienojen täytekakkujen kera. Myös Ellu oli esiintymässä joulukuvaelmassa, nyt jo toisena vuotena peräkkäin. Ehkä jo ensi vuonna on Angikin mukana, kuka tietää. Hänellä on hieno lauluääni Halosten tapaan.

Tikkala valittiin, kuten muistatte, Pohjois-Karjalan vuoden 2009 kyläksi. Paljon onnea kylälle, kyläyhdistykselle ja koululle! Hienoa että yhä löytyy ihmisiä, jotka laittavat itsensä likoon.

Kaikkea hyvää lukijoille ja kyläläisille toivoo Aili-mummo


4 kommenttia:

 1. Hymyilevä eläkeläinen17. joulukuuta 2009 klo 19.54

  Onnittelut!
  Tuollaiset kirjat ovat aarteita. Ja tuollaiset kylät ovat aarteita.

  Pienet koulut, pienet kylät kokevat vielä renessanssin!

  VastaaPoista
 2. Kyllä, ja kotikylää kannattaa aina kehua. Koulu on kylän sydän, sen merkitys on suuri meille jokaiselle kyläläiselle. Siksi kyläyhdistyksen yhtenä tehtävänä on ollut tukea kaikin tavoin koulun toimintaa.

  Kiitos, Hymyilevä!

  VastaaPoista
 3. Onnea Tikkalalle ja sinulle!
  Tikkala taitaa olla Tohmajärven kasvava kylä. Koulu on uusi ja tänä kesänä rakennettiin liikenneturvallissuutta parantava alikulku ja kokoojateitä koulun lähistölle. Kylällä on Kassan baari, johon pitäisi joskus varta vasten minunkin lähteä tutustumaan ;))
  Hyvää Joulun aikaa sinulle!

  VastaaPoista
 4. Kiitokset onnitteluista Punatulkku!

  Vähitellen Tikkalasta on tullut jo lähes kuuluisa paikka etenkin Kassanbaarin ansiosta. Onhan siitä kirjoitettu luultavasti jo kymmenissä valtakunnan lehdissä.
  1970-90-luvuilla ei kyläbaaria korkealle noteerattu eikä sitä laskettu mukaan kylätoimintaan. Mutta ajat ovat muuttuneet, ehkä sen ansiosta, kun mukana on kuuluisia ihmisiä ja tiedottajana toimii ammattitiedottaja, pesunkestävä lehtinainen, Mia Rouvinen.

  Tikkala on ihan oikea kasvava kylä, luultavasti ainoa Tohmajärvellä.

  Oikein hyvää Joulua myös sinulle Punatulkku!

  VastaaPoista

Kiitos komentistasi! ♥