Google+ Followers

tiistai 6. huhtikuuta 2010

Muistelmia Tikkalan koulusta

Tikkalan koulun oppilaat esittämässä ohjelmaa kevätjuhlassa 1989. Edessä soittaa op. Antti Huttunen, jonka läksiäisjuhlaa samalla vietettiin. Kuva: Virpi Kurosen arkisto.

Martti Ilvonen tarinoi Tikkalan koulusta

Minun aikanani asui Tikkalan koululla kätilö Tyyne Kuronen perheineen. Kurosilla oli Aune-tytär, joka oli samalla luokalla kuin minä. Eräs poika oli ihastunut Auneen. Kerran poika oli nähnyt vilahtavan Aunen vaaleanpunaiset alushousut, mikä sai nuoren miehenalun kuumaksi. Niinpä poika kirjoitti ihastukselleen kirjeen: "Oletko sinä laskenut suksella mäkeä? Minä olen laskenut suksella mäkeä". Tiedossa ei ole, vastasiko Aune kirjeeseen ja mitä hän vastasi.

Alapihan Saimi Turusella oli poikapuoli, Sakari Turunen, jota kutsuttiin Sakkariiniksi. Kerran poika oli tehnyt tarpeensa huussin lattialle. Alpo Simonen näki tapauksen, viittasi opettajalle ja kertoi asiasta sanoen: "Sitähän mie vuan halluisin sannoojotta tuo Sakkariini kusi ulukohuoneen lattiile". Opettaja rankaisi enemmän Alpoa kuin Sakkariinia.

Huttunen teki Tikkalan Veikoille (urheiluseura) paljon työtä, koko kesälomansa ajan hän muun muassa teki polttopuutkin. Antti oli TiVelle oikea aarre. Särkijärven laturetket järjesti Antti Huttunen; tästä syystä kylässä pidettiin paljon Antti Huttusesta. Opettaja Huttusen aikana kuljetti yläasteen oppilaita Kemieen Linja-Ruponen, joka meni kerran lakkoon. Yläasteen rehtori opettaja Kyösti Jaatinen, soitti minulle ja sanoi, että järjestä yläasteen oppilaiden kyyditys tänne. Antti Huttunen suostui siihen, että Tikkalassa koulu aloitettiin tavallista aikaisemmin, jolloin minä voin ajaa yläasteen kyydittävät Tohmajärvelle.

Eräänä iltapäivänä Antilla oli menossa laulutunti eikä Antti muistanut lopettaa tuntia ajoissa. Sanoin A.L:lle (joka ajoi toista autoa), että minä haen luokasta oppilaat kyytiin. Niinpä menin luokan ovelle ja vinkkasin kädellä oppilaille, jotka arvasivat ja lähtivät luokasta. Antti oli luokkaan selin ja soitti harmonia ja lauloi samalla kovalla äänellä. Antilla oli huono kuulo. Opettaja ei huomannut luokan tyhjenemistä. Antin soitto ja laulu kuului kauas tielle saakka. Kun seuraavan kerran näin Antti, hän sanoi: "Sinulla taisi olla k i i r e".

Autoilija Martti Ilvosen haastattelu 2004. Tekijä Aili Nupponen, joka kirjoitti myös jutun. Teoksessa Tikkalan koulumuistelmat, toim. Sari Tuuva-Hongisto. Joensuu 2009.

Oikein hyvää työviikkoa kaikille lukijoille toivoo Aili-mummo!

2 kommenttia:

 1. Hymyilevä eläkeläinen6. huhtikuuta 2010 klo 15.23

  Koulussa sitä aina sattuu kaikenmoista. Hyvin osasivat oppilaat pelata yhteispeliä kanssasi, kukaan ei kolistellut tai pulissut joutavia, kun jätitte opettajan veisaamaan yksinään! Taisi olla jonkun verran huumorintajua Antti-opettajallakin.

  VastaaPoista
 2. Antti Huttunen ei ollut minun opettajani, vaan poikieni opettaja. En tiedä millä vuosikymmenellä tämä sattui, sillä autoilija ei sitä minulle kertonut; saattoi olla jopa 1970-luvulla.

  Antti ei tuolloin käyttänyt vielä kuulolaitetta, vaan käytännössä oli lähes kuuro, mikä aiheutti monenlaisia hankalia ja hauskojakin tilanteita.

  Kiitos kommentista Hymyilevä, ja kevätiloa sinulle!

  VastaaPoista

Kiitos komentistasi! ♥