Google+ Followers

torstai 8. huhtikuuta 2010

Sujuuko vai ei

Hiihtokilpailut Tikkalan koululla 1950-60 lukujen vaihteessa. Esa Mannisen kuva-arkisto.

Kuis suju?

Mee kumpiki meinattiin kualla tänä./ Mää laitin tuvan pelli liia aikasin kii/
ja sää liukastusit Kasitiäl./ Ei mee enä kuulumissi kuulla/
toisistam mittän tiäret./
Kosk sää ramantusit tommoseks tupahuakailijaks?/
Kosk mää rupesin kantama hohtimi kaivovette?/
Nii lähel o viäl see aik/ ko kuljetti saunapolkku/
vihriät pesufatit kainlos/ yli naapurin piha/
ja mää olin varma siit/ et sää piräissit munst ain huale/
ja siit/ et mää kestäissin sen.// Heli Laaksonen

Päivän kuumat puheenaiheet liittyvät huolenpitoon sairaista ja vanhuksista. Helli on kuuma peruna kaikille keskikarjalaisille, sillä kansa on noussut kapinaan, ja jopa sanomalehdetkin uskaltavat puhua Hellin sairaasta tilasta. Nekin lehdet, jotka tähän saakka ovat olleet ihmeen hiljaisia Helli-liikelaitoksen puuhista. Tyytyväisiä tuskin ollaan yhdessäkään Keski-Karjalan kunnassa tämän liikelaitoksen toimintaan.

Itsellenikin taitaa tulla kokemusta monien satojen ellei tuhansien eurojen arvosta, kun rupesin yksityistä kautta ottamaan selvää omista vaivoistani, sillä muuta mahdollisuutta ei ollut. Mutta sehän on vain rahaa eikä rahalla ole sielua, sanotaan.

Suomen ainoa Reumasairaala Heinolassa on tehnyt konkurssin, eikä sen asiantuntemusta yksikään ministeri ole todennut pelastamisen arvoiseksi. Kyse on "vain" kahdesta miljoonasta eurosta, ellen muista väärin. Jos kysymys on jostakin muusta, vaikkapa kehitysavusta tai -yhteistyöstä tai ilmastonmuutoksesta, rahat kyllä olisivat löytyneet alle aikayksikön. - Kenelle me tätä maapalloa muka pelastamme, niillekö uusrikkaille vai muille huijareille? Meille taviksille ja köyhille on tarjolla vain se sama konkurssi, joka tapahtui Reumasairaalalle. Sanonpa vain, että tätä maapalloa ei mikään pelasta, siitä pitävät huolen kaikki ahneet Maan asukkaat.

Uuden Suomen blogeissa on meneillään kiintoisa keskustelu mm. Anna Leenan blogissa Raha- ja pankkijärjestelmä syy Suomen romahdukseen. US Blogilinkki oikealla sivulla linkkilistalla.

Sitten vielä yksi uutinen: Koti-Karjala paikallislehti on ilmestynyt näköislehtenä, jota voi viikon ajan lukea ilmaiseksi verkossa. Kiva juttu, tämä on sitä kehitystä. Maksullisena lehti maksaa 1,3 euroa numero.

Myös KeskiKarjalanNeloset on uudistanut asunsa, ja linkki löytyy linkkiluettelosta sivun oikeasta reunasta.

Eilen oli vanhemman poikani 47v. syntymäpäivä; häntä ei enää ole...
Ja tänään tuli täyteen tätä blogistelua kaksi vuotta: mummo on raapustanut 250 kirjoitusta kasaan. Siinäpä syytä juhliin - tai sitten ei.

Oikein hyvää torstai-iltapäivää kaikille lukijoille toivoo Aili-mummo!

11 kommenttia:

 1. Onnea 2-vuotiaalle blogille, jota on ihan mukava lukea ;) Toivottavasti myös jatkossakin!

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista ja onnitteluista Punatulkku, onnea aina tarvitaan!

  Kirjoitan niin kauan kuin kykenen - luultavasti. Olisihan se hyvä, jos lukijatkin viihtyisivät, ei tarvitsisi saarnata vain itselleen.

  VastaaPoista
 3. Hymyilevä eläkeläinen9. huhtikuuta 2010 klo 13.03

  Kaikkein kurjimpia ovat nuo liietoimintaa harjoittavat hoitokodit. Niitä pitäisi toden teolla vahtia. Kunnallinen ja kunnollinen terveydenhoito kunniaan!

  Tällainen lama-aika synkentää niin päättäjien kuin tavallisten tattiaisten mielialoja.

  Ja se Tiurakin vielä ilkeää näyttää naamaansa eduskunnassa ja televisiossa. Tällaisten käsisissäkö maan asiat tosiaan ovat? Ei hyvältä näytä.

  Mutta onnea 2-vuotiaalle blogillesi!

  VastaaPoista
 4. Kunnollinen hoito terveysasioissa kunniaan; hoitokotejakin on monta sorttia, esimerkiksi meillä Tohmajärvellä on Pikku-Piha, jossa hoidetaan vanhuksia mallikkaasti. Nyt sitten pitäisi siirtyä suurempiin yksiköihin ja toiselle paikkakunnalle, vaikka vanhus on asunut ikänsä samalla seudulla.

  Kunnallinen terveyskeskusjärjestelmä oli aikanaan todella mallikkaasti hoitoa kuntalaisille antanut laitos, joka on nyt sotkettu kaikenmaailman muka Paras systeemeihin. Vain lääkäreitä puuttuu, mutta silti rahat menevät jonnekin parempiin taskuihin. Veronmaksajalle jää tyhjä käteen, jos palvelua haluaa, on mentävä yksityislääkäriin.

  Tämä Tiuran juttu on minusta vertaansa vailla. Nyt meille paljastuu koko karmeudessaan, millainen henkilö Marja Tiura oikein on. Ja poliitikot yleensäkin: eihän heihin voi luottaa enää missään. Eduskunnalla ei ole enää ns. arvovaltaa eikä kansan kunnioitusta kuten ennen oli. Vain typeriä ja surkeita helppoheikkejä, jotka puhuvat sontaa...

  Kiitos onnitteluista ja kommentista Hymyilevä!

  VastaaPoista
 5. Ensmätteks on pakko sanoo, et noi Laaksose Heli runo ova tosi kivoi. Niit ei ol kumminka mikkä helppo esittää, vaik meiti murrekki o aika pal samankaltast.

  Reumasairaalan konkurssi on kaikkea muuta kuin mukavaa. Siinä olen samaa mieltä kanssasi tästä ihmisten kyltymättömästä ahneudesta, jonka takia monet hyvät asiat lopetetaan kylmästi ja lasketaan ainoastaan osinkoja omistajille. Jos rikkaat eivät saa rahojaan, ei muulla ole väliä.

  VastaaPoista
 6. Onnea 2-vuotiaalle blogille Aili-mummo!

  Olen faniklubin jäsen:)

  VastaaPoista
 7. Kiitos kommentistasi Eila!

  Nuo Helin runot ovat minulle hyvin vaikeita kirjoittaa, pukkaa tulemaan virheitä, joita on sitten korjattava. Mutta ihania ne ovat, ja mahdottoman hauskoja. Osaisinpa katsoa asioita aina yhtä optimisten lasien läpi kuin Heli.

  Kun asioista päättävät tyhmät ja rahanahneet poliitikot, heitetään paljon arvokasta tietotaitoa menemään. Sitten ehkä vuosien päästä ihmetellään, miten tämäkin on voinut tapahtua.

  Rea hyvä, olet lämmin ja ihana ihminen:)) Kaikkea hyvää sinulle, ja kiitos kommentista!

  VastaaPoista
 8. Hymyilevä eläkeläinen10. huhtikuuta 2010 klo 16.58

  Ja minä kun luulin, että vain täällä päin maata naureskellaan sille Paras-hankkeelle...

  Hyvää sunnuntaita!

  VastaaPoista
 9. Eikös se Paras-hanke ole yleisesti arvosteltu huonoksi, ainakin omien tietojeni mukaan. Paras tarkoittaa nähtävästi pahinta tai huonointa. Joten tällaisia suunnitelmia meille myydään "parhaina".

  VastaaPoista
 10. Onnea Aili-mummon blogille, pääsit juuri kävely ikään ;o)

  Olen ollut oman kaupunkini palveluksessa kohta sillään 30v ja joka asia on monesti muuttunut, muta viimeaikaiset muutokset ovat olleet tosi rajuja.
  Terveyskeskuksia lopetetaan, lääkäreitä ei palkata ollenkaan lisää, vanhustenhuolto ylksityistettään sillä varjolla että "sehän on vähennyskelpoista kotitalousvähennyksessä" ostakaa palvelunne mistä saatte.

  Äitini sairasti reumaa nuoresta asti, Heinola oli hänen pelastuksensa monesti kun oli isommat kivut kyseessä.

  Vähentäisin kansainvälistä apua jota annamme pankkisotkujen takia ahdinkoon joutuneille maille, ja jota annamme velkarahalla, jonka sitten maksamme itse pois, ja tunnemme nahoisamme.

  Mutta niinhän se on että tietäisin mistä vähentää mutta se ei käykkään enää muille ja he ovat poikkeuksetta parempi osaisia :o)
  no tulihan maailmaa parennettua omalla mielipiteellä :o)

  Kuulun myöskin Aili-muumon faneihin. :o)

  Puhkun kevään puhuria sinne karjalan kunnaillekkin :o)

  VastaaPoista
 11. Hei Vaarinkukka ja kiitos kannustavasta kommentista!

  En ole koskaan käynyt Heinolan reumasairaalassa, mutta uskon kyllä, että se on ollut tärkeä hoitopaikka hyvin monille reumasairaille. Ja olisi varmaan tulevaisuudessakin, jos se pelastettaisiin. On varmaan paljon hohdokkaampaa antaa rahaa ulkomaille vaikka minkälaisiin kohteisiin, mutta kotimaan ihmiset saavat kitua kivuissaan ja säryissään, näin ehkä kuolevat aikaisemmin. Tai ainakin huomaavat, ettei elämä ole elämisenarvoista. Rikollisetkin ovat arvokkaampia ihmisiä kuin sairaat, heille kannattaa rakentaa uusia "hoitopaikkoja", muttei sairaille.

  Kyllä se kevät hiipii tännekin, vaikka hiukan hitaammin. Kiitoksia vain sen lämpimän ilman puhaltamisesta, ja siitä, että kuulut ystäviini.

  Oikein hyvää kevättä sinulle Vaarinkukka ja ihania kevätilmoja :))

  VastaaPoista

Kiitos komentistasi! ♥