Google+ Followers

tiistai 20. huhtikuuta 2010

Vatsatautia ja kannunvalantaa

Budapest 2007. Kuva Helena Nieminen.

Tule täti tälle maalle,/ keitä kultainen munanen/
keltaisessa kattilassa,/ keltaisen tulen sisässä,/
lennätä lepän lehdellä/ tuolle puolen tuulimyllyn,/
sille puolle, miss' on siivet./ Tällä puoll' on puut punaiset,/
puut punaiset, maat siniset,/ hopeaiset hongan oksat,/
kultaiset petäjän kerkät.// Suomalainen kansanruno

Sunnuntaina satanut lumi on jo sulanut, mutta vielä on paikoin lunta varjopaikoissa ja metsässä; talon takana pohjoisen puolella lunta on puolen metrin kinoksessa, se valui siihen katolta kevään ja talven mittaan. Viimeistään ensi viikolla alkaa pihansiivoustalkoot ukin ja mahdollisesti Ellun kanssa. Muita naapureita on turha kysellä, sillä jokaisella on oma pihansa odottamassa kevätsiivousta.

Pojan perheen tyttäret ovat olleet vatsataudissa, josta Ellu näköjään on toipunut, myös Paukku oli virkeässä kunnossa, kun kävin heitä moikkaamassa. Kun on viisikin lasta sairaana suurin piirtein yhtä aikaa, riittää äidillä puuhaa siivouksen ja pyykinpesun parissa. Yöunetkin jäävät vähiin, kun peräjälkeen on autettava ja lohdutettava monta sairasta pienokaista. Onneksi vanhemmat sentään ovat pysyneet terveinä, ainakin näihin asti. Ehkä heidän vuoronsa on sitten, kun muu perhe on jo parantunut. Mutta voimia tällainen sairastelu kysyy perheen äidiltä.
***
Timo Laaninen näyttää saavan kannatusta Keskustan puoluesihteeriksi, ainakin Matti Väistö kirjoitti Karjalaisessa lämpimän kirjoituksen päätoimittaja Laanisen puolesta. Meille tikkalalaisille Laaninen on melkein kuin oman kylä poika, sillä hänen sisarensa Outi Forsblom on koulumme opettajia, ja viimeisten vuosien merkittävin kyläaktiivi.

Tiedän että Keskustan puoluesihteerin paikka on hyvin tuulinen virka, johon kannattaa pyrkiä vain tarkkaa harkintaa käyttäen. Muistan kyllä ansiokkaita puoluesihteereitä, joiden toimista ei ole tullut sellaista tulikivenkatkuista kritiikkiä kuin nykyisestä. Varsinkin Eero Lankia oli mielestäni hyvin esimerkillinen henkilö, joka teki tunnollisesti työnsä, eikä pitänyt itsestään hirveää meteliä, vaan pysyi puheenjohtajan käskytysvallassa.

Nämä vaalirahakiemurat ja siitä aiheutunut korruptio, on puhuttanut ja puhuttaa edelleen, meitä tavallisia ihmisiä. Media jahtaa puoluejohtajia ja poliittisia vallanpitäjiä raskaasti ja keinoja kaihtamatta. Ihan hyvä tietysti on, kun puoluejohtaja vaihtuu, valitaan myös uusi puoluesihteeri. Kaikki salakähminnät ja muut suhmuroinnit on Paula Lehtomäen mukaan syytä tuoda esille, ja lakaista pöytä puhtaaksi, etteivät ne enää pilaa uutta puoluejohtoa ja sen toimia.
***
Islannissa odottavat toisen tulivuoren purkausta viikon sisällä. Saa nähdä pilaako se meiltä koko ensi kesän ja tulevan sadon; toivottavasti ei. Lentoliikenne on pääasiassa jumissa, eilen illalla ja tänä iltana odotetaan ulkomailta tulevan joitakin koneita. Niinpä kotimatka Euroopasta on osoittautunut monelle yllättävän pitkäksi ja hankalaksi. Kerosiinia on säästynyt jo paljon, ja "maapallo on pelastettu". Onkohan?

Oikein hyvää tiistai-iltaa kaikille lukijoille toivoo Aili-mummo!


4 kommenttia:

 1. Hymyilevä eläkeläinen20. huhtikuuta 2010 klo 19.47

  Kyllä sitä Islantia nyt koetellaan. Ensin meni koko talouselämä sekaisin, pankeilta meni rahat ja nyt viedään tuhkatkin tulivuorista!

  VastaaPoista
 2. Heissan!
  Tulipa tuosta lasten sairastamisesta mieleeni aika, jolloin minulla ja sisarillani oli vesirokko. Olin ehkä 9-10 vuotias. Kyllä siinä äitini oli helisemässä, kun piti hoitaa lehmät ja sairaat lapset. Lisäksi oli aina muutama kovin pieni lapsi, joten äidillä ei todellakaan ollut vapaa-ajan ongelmia silloin.
  Muistan näppylöiden kutisseen kovin, ja äiti niitä jollain yritti pyyhkiä. Pyyhkiessään hän sanoi minulle, että kärsi nyt vaan, ei tähän mikään auta! Ja minä vastasin, että kärsin kun käsketään.
  Ei se äidille helppoa ole kun lapset sairastavat. Toivottavasti sielläkin vatsatauti on jo helpottanut.
  Minä olen hiukan huono tuossa politiikassa, kun tuntuu aina etteivät ne poliitikot sano mitään vaikka koko ajan puhuvat. Kaikki on niin ympäripyöreää, ettei saa mistään otetta, jos vaikka yrittäisi. ja kun se muistikin on siellä eduskunnassa vielä huonompi kuin meikäläisellä :)
  Sinä jaksat sentään onneksi kirjoitella, vaikka kätesi kipuilevat. Parasta apua toivon sinulle siihen vaivaan. Kirjoitteli Eila

  VastaaPoista
 3. Hei Hymyilevä, ja kiitos kommentista!

  Islannissa riittää tuhkaa ja tulikiveä koko Euroopalle, toivottavasti ei laajemmalle alueelle. Onhan se raadollista, että pieni maa ja kansakunta kärsii, mutta kärsivät täällä muutkin. Loppujen lopuksi kaikki kärsimys on yhteistä, jos niin asia käsitetään. Kärsijää lohduttaa tieto, että toisetkin kärsivät. Mot.

  VastaaPoista
 4. Hei Eila!

  Sellaistahan se ennen elämä oli, työtä riitti enemmän kuin kellon ympäri. Varsinkin lasten ollessa pieniä sitä oli loputtomasti, kesäaikaan peräti 16-17 tuntiin päivässä, vaikka lapset olivat terveitä.

  Minä sairastin vesirokon aikuisena yhdessä vanhemman poikani kanssa, joka oli parivuotias. Kutisi ja kirvelsi kamalasti, eikä vesikellukoita saanut raapia. Poikani pääsi paljon helpommalla, hänellä oli muutamia rakkuloita, minulla kymmeniä ellei satoja. Aikuisella vesirokko on paljonkin pahempi kuin lapsella.

  En minäkään ole politiikkaa mahdottomasti seurannut, mutta kun lukee, niin jotakin tietää.
  Se on totta, että poliitikon muisti on kuin alzhaimerin tautia sairastavalla - millään ei uskoisi, että eduskunnassa ja hallituksessa on näin huonomuistista väkeä. Eikä siellä tosiasiassa olekaan, kaikki on vain sitä valehtelua, yleistä silmänlumetta, jota voi heittää "typerän" äänestäjän silmille.

  Kannattaa seurata poliitikkojen puheita, puhuvatko he kysytystä vai asian vierestä. Hämmästyttävän usein vastaus on pitkä ja mutkikas, mutta kysymykseen ei vastata olleenkaan, vaan puhutaan ihan jotakin muuta. Tämä käy sujuvasti kaikilta poliitikoilta, puolueesta riippumatta.

  Mitä käsiini tulee, pidän kynsikkäitä käsissäni päivällä ja yöllä. Välillä joudun niitä riisumaankin tietysti, pitäähän käsiä pestä ym. Kun kädet ovat lämpimät, ei niitä pakota niin paljon, ja lisäksi käytän särkylääkkeitä ja -voiteita.

  Hyvää viikon jatkoa sinulle Eila, ja kiitos kommentista!

  VastaaPoista

Kiitos komentistasi! ♥