Google+ Followers

maanantai 31. toukokuuta 2010

Alkukesän mediaseksikästä aikaa

Nuppolan ihanat kukkivat omenapuut vuosi sitten. Kuva AN.

Ettäkö mitä minusta kuoriutuu esiin/ yksinäisyydessä:/
vääpelin sielu./ Tänä aamuna komensin leipää:/
"Ei täällä saa homehtua."/ Eilen huusin hellalle: "Ala vetää!"/
Ja kun menen hakemaan viiniä kuulutan:/
"Kyyt pois, emäntä tulee kellariin."/
Lauantaina olin tyly rupikonnalleni saunalla:/
"Kuka käski jättää räpylänsä minun paljaan/ jalkani alle."/
Perusihmisyyttä?/ Ei voi olla totta./ Niin totta se ei saa olla.//

Eeva Kilpi

Kesään on päästy etuajassa, luonto alkaa olla ihanimmillaan, paitsi että ilma on ollut viileää. Kukkien pölyttäjiä ei ole usein näkynyt, saa nähdä saammeko marjoja ja omenia tänä kesänä. Sireenin kukat ovat jo aukeamaisillaan, samoin pihlajan kukat. Voisi sanoa, että kesä on pari viikkoa edellä normaalivuodesta. Maa on ollut sateiden vuoksi kylmää ja märkää, joten kasvimaan laitto on yhä tekemättä ja perunat maahan panematta. Mutta taas paistaa aurinko melkein pilvettömältä taivaalta, pian voi sitten sataa vettä. Vaihtelevaa ja oikukasta on sää tänä keväänä ja kesänä ollut.

Pojan perheessä sattui iloinen perhetapahtuma: jokin aika sitten syntyi pieni ponivarsa. Se on elinvoimainen ponitamman alku. Saa nähdä millainen hevonen siitä kasvaa. Tosin en ole käynyt sitä vielä ihastelemassa paikan päällä, mutta onhan siellä monta innokasta hoitajaa, ehkä liiaksi asti.

Viikko sitten maanantaina olivat kaksoset mummon ja ukin ilona meillä, ja lauantaina kävi koko tyttöporukka Venla-tädin kanssa päiväkahvilla. Mummo paistoi karjalanpiirakoita ja keitti munia, lisänä oli kuivakakkua, donitseja ja vehnäpullia. Hyvin menivät kaupaksi.

Keskiviikkona 2.6. klo 9.00 alkaen on Tikkalan hautuumaalla talkoot, ilmoitti kyläyhdistyksen sihteeri Outi Forsblom. Ilmoitus oli jäänyt seurakunnalta panematta lehteen. Eiväthän ne nämä syrjäkylien asiat ole niin tärkeitä, tämäntapaista "unohtumista" on sattunut ennenkin--.

Elämme mielenkiintoisia aikoja: SDP piti juuri äsken puoluekokouksensa Joensuussa ja valitsi odotetusti Mikael Jungerin puoluesihteeriksi. Tämä varmasti nostaa puolueen näkyvyyttä, onhan Junger "mediaseksikäs". Ja jos oikein hyvin lykästää voi uusilla eväillä tulla jopa vaalivoittokin seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Seuraava viikonvaihde on puolestaan Keskustalle kova koetus, valitaanhan siellä puolueelle uusi puheenjohtaja ja puoluesihteeri (joka toivottavasti ei ole Korhonen). Korhonen on liian räväkkä mies ja vetää omaa linjaansa, puheenjohtaja joutuu omassa puolueessaan oppositioon. Yhä edelleen olen puheenjohtajakysymyksessä Mauri Pekkarisen kannalla, vaikka olenkin nainen. Meillähän on jo yksi verkkosukkatyttö puoluejohtajana, joten toista emme tarvitse siihen tehtävään. Uskoisivatpa sen Pohjanmaankin edustajat ihan suosiolla; oletan kuitenkin etteivät usko.

Toukokuu päättyy tänään. Seuraavassa viikonvaihteessa juhlitaan uusia ylioppilaita ja ammattiin valmistuneita. Myös koululaiset ovat onnellisia päästessään kesälaitumille. Muistan tunteen kun olin itse siinä tilanteessa koulun päättymisen jälkeen, se oli juhlaa se!

Oikein hyvää viikon jatkoa kaikille lukijoilleni toivoo Aili-mummo!

10 kommenttia:

 1. Hymyilevä eläkeläinen31. toukokuuta 2010 klo 15.54

  Samaa kesäistä tennelmaa on täälläkin, sireeni ja pihlaja kukkivat!
  Onnea sille vauvaponille, mahtaa olla pieni.

  Politiikasta sen verran, että uskon jotenkin siihen hapsottavatukkaiseen Jungneriin. Ei ole ainakaan sellainen paikallaanjunnaaja ja jahkailija. Tuo puoluelle uusia kannattajia, saa nuortekin innostumaan politiikasta. Pekkarisen kannalla olisin minäkin. Mutta mitähän luurankoja sillä Vanhasella on kaapisaan, kun se nyt eroaa?

  Se oli totisesti juhlaa, kun koulu keväällä loppui, aina paistoi aurinko!

  VastaaPoista
 2. Minäkin uskon että politiikassa on edessä hyvin värikkäät ajat; sen takaa meille jo Mikael Jungerin valitseminen niin näkyvälle paikalle kuin SDP:n puoluesihteeriksi. Ja lisäksi seuraavat eduskuntavaalit, jotka ovat vajaan vuoden kuluttua edessä. Mielenkiintoista nähdä onko Kokoomus Suomen suurin ja kaunein puolue, toivottavasti ei.

  Kaikki politiikan loka on roiskunut lähes yksinomaan Keskustan niskaan, se ei minusta ole ihan oikeudenmukaista; mutta eihän täällä mikään ole.

  Vanhasen luurangot luultavasti tulevat ilmi piakkoin; kovin surkea on Vanhasen naama, siinä ei sulhaspojan onni säteile. Tai sitten vallan menetys ottaa Vanhasta kovasti päähän, kuka tietää? Jotenkin ei käy nuo puolueen puheenjohtajan hommat kateeksi: paska homma :((

  Kiitos kommentista Hymyilevä, ja muistelkaamme suloisia koulunpäättymisaikoja molemmat :D

  VastaaPoista
 3. Hei taas!
  Eikö ole ihmeellistä, että nyt kesä onkin etuajassa, vaikka talvi oli todellistakin todellisempi ja tuntui, ettei se lumi ehdi ikinä sulaa. Täällä ainakin on täysi kesä, ja hyvin ehtivät juhannusruusut kukkia ennen juhannusta. Jos hyvin käy, niin varjoisissa paikoissa on kukkia vielä juhannuksenakin.
  ----
  Ai ponivarsa! Ihanaa. ne ovat niin suloisia. lapset ovat varmasti innoissaan, en ihmettele hoitajien määrää.
  ----
  Taidatpa olla oikein toivemummi piirakoiden paistajana. Meilläkin kaikki tykkäävät tuoreista leipomuksista, kaksivuotias Leila jaksaa jo kovasti olla mukana leipomisessa.
  Piirakanpaistajana olen hieman laiska, anoppini karjalaisena taiturina kyllä minua opetti, mutta hänen veroistaan minusta ei kuitenkaan tule.
  ----
  Sinä olet niin valveutunut politiikan suhteen. Minä olen sellainen, että raivostun aina typeristä päätöksistä, kuten Salossa taas urakalla tehdään. Vanhainkoteja ja päiväkoteja lopetetaan, hienoa kaupungintaloa rakennetaan, vaikka tyhjiä kunnantaloja on joka puolella kuntaliitosten jälkeen, ja päättäjien kokoukset pidetään monipäiväisinä kylpylöissä notkuvien ruokapöytien ja moninaisten juotavien kera.
  GRRRR..
  Olen niin vihainen, etten jaksa edes lukea niistä.
  Rahaa kulutetaan mitä ihmeellisimpiin juttuihin, mutta mm.mielenterveydenhoito, lasten ja vanhusten hoito siirretään jonnekin.. ties minne.
  Sitten ihmetellään huuli pyöreänä, kun nuoret oireilevat ja vanhukset masentuvat.
  Eiköhän koko maassa ole tilanne menossa samaan suuntaan kuin Salossa, mikäli uutisiin on uskomista.
  -----
  Kuka mahtaisi näihin epäkohtiin todella puuttua?
  -----
  Niin, nyt on taas kouluissa työ loppunut, valitettavasti kovin moni nuori on ilman kesätyötä vaeltelemassa kadulla. Nuorille toivoisin ehdottomasti jotain mielekästä tekemistä. He ovat sen ansainneet.
  P.S.
  Sähköpostistasi löydät liitteen Pikku pikku Laurista...
  ---
  Terveisin Eila

  VastaaPoista
 4. Moi Eila!

  Kiitos Pikku pikku Laurista; vanhan muisti tarvitsee "verestystä".

  Onhan siitä kulunut jo aikaa kun sitä kansakoulussa laulettiin, noin 60v. arvelisin.
  ------
  Tänä kesänä taitavat lähes kaikki kukkia yhtä aikaa, sitten ei taas paljon mitään kukikkaan. Juhannusruusu on hieno vanha perinnekasvi, joka on kokenut uuden tulemisen muotiin. Valitettavasti se ei meillä täällä ole menestynyt, vaikka siirsin sen entisen talomme puutarhasta. Pitänee käydä ihailemassa sitä siellä. Muutenkin kun muistaisi pitää useammin kameran mukana, kesällä saisi paljon kuvia nettiä varten.
  ----------
  Minulla on oikotie noiden karjalanpiirakoiden paistamisen kanssa: ostan niitä valmiiksi leivottuina ja pakastettuina, joten tarpeen tulleen niitä on varastossa. Myös Kaivolta olen ostanut paljon muiden emäntien leipomia piirakoita.

  Olen kyllä leiponutkin piirakoita, mutta minulla on paha tapa tehdä suuria määriä, joka on aika rasittavaa, ja nyt näiden erinäisten vaivojen ja terveyssyiden takia en enää viitsi kiusata itseäni. Juuri uunista otettuina kelpaavat ne "tehdaspiirakatkin" syötäviksi, tähteeksi jää muutama piirakka pellillisestä. Ja lääkäri on kovistellut minua piirakoiden syömisestä, koska olen diabeetikko; ei siis ole oikein mieltä niiden leipomiseen.
  -------
  Outoahan se rahantuhlaus on: turhuuksiin ja ylellisyyksiin riittää, välttämättömyyksiin ei. Elämme nyt niin itsekästä aikaa, että "nyt on saatava kaikki minulle ja heti", se on ajan henki. Lapsilla ja vanhuksilla ei ole paljon millä puolustaa itseään. Poliitikot puhuvat kauniisti jokaisten vaalien edellä kaikkia vähäosaisia, mutta se on vain valhetta ja silmänlumetta; heti vaalien mentyä nämä lupaukset unohdetaan.

  Voimme ainakin haukkua nämä "vastuunkantajat" julkisesti näillä omilla palstoillamme, ellei muuta.
  -------
  Onneksi näillä maalaislapsilla on tekemistä omassa ympäristössään, joten ainakaan näin pieninä (1-8v) ei vielä ansiotyötä tarvitsekaan, mutta varmaan sitten vanhempana. Pitää vain sitkeästi jaksaa kysellä keväällä niitä kesähommia kunnista ja yrityksistä.
  ---------
  Paljon kiitoksia sinulle Eila pitkästä kommentista, ja oikein mukavaa kesää :)))

  VastaaPoista
 5. Hymyilevä eläkeläinen1. kesäkuuta 2010 klo 18.50

  Kävin tarkistamassa kirjastossa,mitä se myrkkyjuttu piti sisällään: siinä mainostettiin Tarvaisten koululla pidettävää tilaisuutta, jossa esitellään uusia kasvien tuhokaisten myskytyskoneita!
  Uutuutena joku selässä kannettava moottorilla käyvä laite.

  VastaaPoista
 6. Hei Hymyilevä!

  Varmaankin joku myrkkyruisku--?
  Entisaikaan oli kova hinku myrkyttää omenapuut ja marjapensaat puutarhassa. Riihiahon martoilla oli käsikäyttöinen selkäruisku, joka kiersi talosta taloon. Ei silloin paljon ajateltu mitä jäämiä näistä myrkyistä jää syötäviin hedelmiin ja marjoihin. DDT:tä käytettiin myös hyvin huolettomasti tuholaisten torjunnassa, mutta kun tieto lisääntyi, sen käytöstä luovuttiin.

  Kiitos sinulle palveluksestasi, se oli ihan liikaa.Oikein hyvää illan jatkoa sinulle :)))

  VastaaPoista
 7. Täälläkin tuoksuu kesä :o) omenapuut ovat jo kuukkineet ja mansikka aloittaa.

  Ihanaa, pikkuinen poni:o)voi kun se olisi kivaa nähdä.

  Kyllä tuo pikku Lauri laulu tuo minullekkin muistoja kouluajoilta.
  Meillä pohdittiin tänä vuonna päiväkodilla, että voidaanko ollenkaan laulaa Suvivirttä kevätjuhlissa kun ei tiedetä mitä mieltä maahanmuuttajat ovat asiasta, minä sanoin että me olemme Suomessa ja meillä on meidän perinteet, ja mehän laulamme Suvivirren kun kerran siitä pidämme, ja niin me lauloimme, ihan koko laulun, ja kyllä se tuntui ihan syvällä sydämessä ja toi meille kesän.

  Nautinnollista kesää kaikille sinne Itä-Suomeen :o))

  VastaaPoista
 8. Heippa Vaarinkukka!

  Meillä kukkii nyt syreenit, pihlajat ja kielot, mansikka on kukkinut jo yli viikon.

  Kun milloin käyn Talolla, kuvaan poninvarsan (kunhan olen kysynyt ensin luvan), ja laitan sen tänne mummon palstalle.

  Vanha kaunis suvivirsi kuuluu ehdottomasti kevääseen, se tuo juhlaan aina oikean kevättunnelman. Kun virsi on laulettu, tiedämme kesän alkaneen. Maahanmuuttajat veisatkoot omia "virsiään" omassa keskuudessaan, se on heidän oikeutensa.

  Kiitos kommentistasi Vaarinkukka ja oikein ihanaa kesää sinulle :D

  VastaaPoista
 9. Yksinäisyydessä sitä kuoriutuu
  esiin oikea pähkäilijä ja komentelija, täälläkin.

  Olen motkottanut
  Taivaan Isällekin,
  ja olen ollut hyvin loukkaannuksissakin, kun
  ei ilmoita etukäteen,
  suur-suruja, edes!

  No, ei ole Taivas mun komennettavissa, Onneksi!

  Ihana Omenapuu!
  Kuin kesäinen Morsian!

  VastaaPoista
 10. Hei Herne!

  Jos saisimme tietää edeltä päin ne ikävät ja surulliset asiat, se voisi pilata meiltä koko elämänilon. Ehkä on parempi, ettemme tiedä kaikkea etukäteen?
  Lapsen kuolema on vanhempia syvästi järkyttävä tapahtuma, jolle kukaan meistä ei mahda mitään---.

  Sinulla Herne on usko Jumalaan ja hänen armoonsa. Hän voi lohduttaa sinua suuressa tuskassasi: Poikasi on päässyt parempaan elämään kuin mitä se täällä maan päällä oli.

  Kiitos kommentista Herne, ja voimia sinulle!

  VastaaPoista

Kiitos komentistasi! ♥