Google+ Followers

sunnuntai 23. toukokuuta 2010

Jouhkolan Hovin rannassa

Ylen Tarina-auto Jouhkolan Hovin rannassa 22.05.2010. Etualalla tilan isäntä, Harri Leinonen, takana TV2:n toimittaja Minna Näilä; autossa Kai Kuntola. Kuva AN.

Eilen lauantaina kierteli Tohmajärvellä ihmisiä jututtamassa Ylen Tarina-auto, joka oli pysäköity ihanalle paikalle Jouhkolan Hovin rantaan. Akkala-Jouhkolan kylätoimikunta oli paikalla tarjoamassa rantakalaa ja nokipannukahvia muurinpohjalettujen kera. Paikalla olleista useimmat kävivät antamassa oman panoksensa tulevaan tv-ohjelmaan Elias Lönnrotin jalanjäljillä. Lönnrotin käynnistä Jouhkolasta on ehtinyt kulua jo 182 vuotta. Lönnrot oli silloin ensimmäisellä runonkeruumatkallaan. Luultavasti samalla matkalla hän kulki myös meidän lähellämme, ja kävi naapurissa "Lahnalammilla ukko Immosen luona, joka ei laulanut". Myös Hernevaaralla Jaakko Simosessa oli Lönnrotin omien muistiinpanojen mukaan runonkerääjä käynyt. Siellä häntä oli varoiteltu Immosesta, ja varoiteltu siitä, että Immonen on Pohjois-Karjalan suurin velho. Näin kertoi maisteri Lauri Saloheimo Karjalaisessa julkaistussa lehtikirjoituksessaan 1960-luvulla.

Jouhkolaan tullessaan Lönnrot oli pudonnut keväiseen ojaan ja kastellut itsensä "muniaan myöten". Lönnrot oli saapunut Hoviin tavallisen kulkumiehen tavoin, märkänä ja nälkäisenä. Tuolloin Hovin isäntänä oli ollut kirkkoherra Petrus Wallenius, Gabriel Wallenius nuoremman poika.

Keski-Karjalassa Tarina-auto on käynyt Kesälahdella Hummovaarassa ja Kiteen Potoskavaarassa. Hummovaarassa eli aikanaan runonlaulaja Juhana Kainulainen, jonka muistoa kesälahtelaiset ovat hartaasti vaalineet; pystyssä on kuulemma yhä sama petäjä, jonka juurella Juhana Kainulainen on laulanut runojaan runonkerääjälle kolme päivää. Potoskassa oli taas juhlittu monta päivää häitä, joista Lönnrot on kirjoittanut matkakirjassaan Vaeltaja, samoin kuin muistakin matkansa välietapeista. Myös Tohmajärven Vatalan Vatasessa Lönnrot oli käynyt eräällä matkallaan, ja yöpynyt talon peräkamarissa. Hänelle oli tarjottu "Karjalan herkkua" lillikokkelia (kokkelipiimää). Se oli kesäaikaan usein tarjottu illallisruoka, koska sitä ei tarvinnut keittää. Lillikokkeli tarjottiin kylmän maidon kanssa syvältä lautaselta tai 1800-luvulta arvatenkin saviruukusta.

Tohmajärvellä on ollut maineikas menneisyys juuri noiden hovien merkkimiesten ja -sukujen ansiosta, mutta kirjoittelen niistä lisää joskus toisella kertaa.

Oikein hyvää helluntai-iltaa kaikille lukijoille toivoo Aili-mummo!

4 kommenttia:

 1. No niin. nyt sitten odotellaan, milloin saamme kulkea niitä Eliaksen jalanjälkiä ohjelman mukana omassa olohuoneessamme.
  Eipä taida monia runonlaulajia enää elossa olla, ja kohta viimeisetkin väistyvät manan majoille. Kyllä Elias teki aikamoisen työn kokoamalla noita runoja meidänkin iloksemme.
  -----
  Nyt on sitten luokkakokous pidetty, ja hauskaa oli. Tässä kohta lähettelen Sirkallekin tietoa ja kuvia.
  Terveisiä taas sinulle Eilalta.

  VastaaPoista
 2. Hymyilevä eläkeläinen24. toukokuuta 2010 klo 18.47

  Voi veljet! vanhaa runonlaulajaseutua. juttuja noista velhoista ja laulajista olisi tosi hauska lukea!

  Pitääpä panna mieleen, että tarkkailee tv-ohjelmia. Laita tietoa ajankohdasta ja ohjelman nimestä sitten, kun saat!

  VastaaPoista
 3. Moi Eila!

  Minäkin ajattelin, että puhumme niistä vanhoista ajoista ja entisajan ihmisistä, mutta petyin, sillä he halusivat kuulla vain näitä nykyajan tarinoita. Itse esitin pari runoani ja sitten kerroin tavallisesta arkipäivästäni (heidän toivomuksestaan).
  -----
  Oikein hyvä että saitte luokkakokouksen pidettyä :)) Kiitos terveisistä, ja oikein kivaa kesän jatkoa sinulle Eila :D

  VastaaPoista
 4. Hei Hymyilevä!

  Ihan samat sanat Hymyilevä: Olisin niin mieluusti kertonut heille kertonut vaikkapa mummostani, joka teki taikoja ja luki loitsuja; olen nähnyt hänen taikapussinsakin kotipihani lattian alla...

  Mutta ei, luin pari omaa runoani ja sitten kerroin tavallisesta arkipäivästäni, kun muuta ei huolittu. Toiset kertoivat autostudiossa tarinoita, kuka mitäkin ;)

  Että semmoista. Yritän noudattaa toivomustasi, ja ilmoitan, kun tulee aika, jolloin ohjelma tulee ulos. Kiitos kommentista Hymyilevä!

  VastaaPoista

Kiitos komentistasi! ♥