Google+ Followers

sunnuntai 27. kesäkuuta 2010

Juhannus ja kissat

Minä olen Kiinan kissa ja/ asun Tiibetissä./ Lennän täältä Burmaan ja/ kaikki lapset hurmaan.//
*****
Minulla on lemmikkikissa,/ minulla on iloinen kisa,/ minulla on ketterä kissa,/ se kiipeää liukkaasti puuhun./
Lilalla kissalla lilat viikset,/ lilalla kissalla paksu häntä,/ lilalla kissalla tuuhea turkki/ ja naskalin terävät hampaat./
Lilalla kissalla pehmeät kynnet,/ lilalla kissalla pehmeä ääni,/ lilalla kissalla lämmin tassu/ ja suloisen terävä kieli./
Lila kissa on hurmurikissa,/ lila kissa on iloinen kissa,/ lila kissa on ketterä kissa,/ se kiipeää liukkaasti Puuhun.//

Teksti: Aili Nupponen. Runon on säveltänyt Teuvo Latvala


Juhannusaattona kävivät lapset äitinsä kanssa mummolassa "juhlimassa" entisen kaavan mukaan. Paupau innostui kahvipöydässä tulemaan mummon syliin syömään jätskiä, mikä oli mummostakin jännää ja mukavaa. Paukku ei enää tarvitse vauvatuolia, vaan istuu ihan kuin isot ihmiset aikuisten tuolilla. Sitten tytöt alkoivat pallojumpan isoilla palloilla, niitä on kolme kappaletta. Ensin hyppeli pienin kotvasen aikaa, sitten vuorollaan kaikki muut paitsi vanhin, joka ei kehdannut nähtävästi vaivata mummoa pitämään käsistä kiinni, vaan tyytyi hyppimään ihan itsekseen.

Menimme ulos, ja siellä kaksi neitoa, Ellu ja Eve ajelivat polkupyörillään, ja mummo kuvasi heitä. Myös kaikki mummon lupiinit ja innokkaat kukkien hoitajat tulivat siinä rytäkässä kuvatuiksi. Ilma oli hieno ja lämmin niin kuin juhannukseen sopii. Ukkikin oli niin paljon tyttöjen hommissa mukana, että savusti ulkona ison lahnan, jota sitten osa lapsista söi kahvipöydässä. Päivä vilahti puolineljään asti, kun mummo huomasi "vieraiden" lähdettyä että pitihän se lämmittää se savusaunakin. Siinäpä se! Ukki tuumasi, että menee lähelle puolta yötä, jos savusauna lämmitetään, ja niin se jäi sitten lämmittämättä. Kylvimme sen sijaan sähkösaunassa koivuvastan kanssa, kuten tapa on, ja hyvin sekin kelpasi, joskin tunnelmaa jäi puuttumaan.

Pyhät ovat menneet lukien, netissä surffaillen ja teeveetä katsellen. Minulla on runsaasti nauhoitettuja ohjelmia, joita voi katsoa silloin kun muuta kiinnostavaa ei ole. Tänään ilma on ollut viileämpää kuin edellisinä päivinä, keskipäivällä oli mittarissa vain noin 16 astetta.

Pian alkavat kesäteatterit, joita on käytävä katsomassa. Siinä sitä puuhaa riittääkin kiireimmäksi aikaa; niiden lisäksi pitää käydä Potsipäivät eli pitäjäjuhlat ja Kihaus tuolla Rääkkylän suunnalla.

Oikein hyvää alkavaa viikkoa 26 kaikille lukijoille toivoo Aili-mummo!

10 kommenttia:

 1. Hymyilevä eläkeläinen27. kesäkuuta 2010 klo 23.01

  Minuakin harmittaa, kun ette siellä ehtineet sitä savusaunaa lämmittää! On varmasti mahtava tunnelma ja hyvät löylyt!

  Kesäteattereita riittää täälläkin,
  ja ensi viikonloppuna on Vanhan kirjallisuuden päivät Sastamalassa (Vammalassa). Sinne aion nyt vihdoin ja viimeinkin mennä.

  VastaaPoista
 2. Moi Hymyilevä!

  Lapset ne on meille isovanhemmille niin tärkeitä, että muu unohtuu. Tällä iällä on asioita priorisoitava, kun kaikkea ei jaksa eikä ehdi. Ukkikaan ei ole enää nuori mies, täyttää ensi kesänä 75v.
  Onhan tässä vielä kesää lämmitellä sitä saunaa ehkä vieraillekin.

  Ne Vanhan kirjallisuuden päivät ovat varmaan mielenkiintoiset---.
  Tervemenoa Vammalaan minunkin puolestani!

  Kiitos kommentista Hymyilevä!

  VastaaPoista
 3. Tervetuloa sitten Värtsilän kesäteatteriin, esitykset alkavat 7.7. Tänä iltana käyn kuulostelemassa harjoitustunnelmia, jos saisi jotain jutunpätkää Värtsiin.

  VastaaPoista
 4. Moi Erkki!

  Olemme käyneet Värtsilän teatterissa joka vuosi, mutta ehkä kannattaa mennä hieman myöhemmin---.

  Kerro näyttelijöille terveisiä, vaikka eiväthän ne minua tunne. Olin itsekin aikoinaan innokas harrastajanäyttelijä täällä Tikkalassa ja muutamassa näytelmässä Kemiessäkin.

  Kiitos kommentista Erkki :))

  VastaaPoista
 5. Jos laittaa savustuslastuja kiukaan päälle, niin siitä tulee vähän niin kuin savusaunan tuoksua :)

  VastaaPoista
 6. Moi Isopeikko!

  Olet varmaan kokeillut tuon antamasi neuvon?

  Uskon että käryä ainakin tulee, ja se voi ärsyttää silmiä ja keuhkoja.

  Kiitos kuitenkin neuvosta Isopeikko ;)

  VastaaPoista
 7. Luonnossa olet sinäkin kulkenut, lempeästä kesäkuvasta niin päättelen.
  Sain kirjasi tänään, vielä en ole ehtinyt lukea. Löytyyköhän kissarunosi niistä?
  Meidän pienet viettivät juhannusta Kokkolassa, vanhemmat olivat jossain juhannushäissä ja lapset toisen mummun hoivissa.
  Pappa täällä on ahkerasti leikkimökin rakentamisen kimpussa. Kun 9.7 tulevat lapset tänne, päästään ehkä tupaantuliaisiin, vaikka ei vielä ihan valmista olekaan. Minä käyn kyllä hoitohommissa ensi sunnuntaina ja näen heitä siellä.
  Juhannukset tulevat ja menevät, ajan kulku on ihan hurjaa tässä iässä. Minä olen huomenna jo ensimmäiseen teatteriin menossa, heti ensi-iltaan, kun siskoni on näyttelemässä. Hän oli kovin jännittynyt, kun on ensikertaa mukana. Kiva on katsoa muitakin välillä, eipähän tarvitse omasta puolesta jännittää.
  Mukavaa viikkoa sinulle :))

  VastaaPoista
 8. Heippa Eila ja aurinkoista päivää sinulle!

  Onhan niitä kissarunoja kirjoissani, mutta ei näitä, tässä blogissa olevia, jotka on sävelletty lastenlauluksi. Toivon että viihdyt kirjojeni parissa, Eila---.

  Tämä luonto aukeaa jo kotiovelta, kylvin aikoinaan lupiineja, jotka kasvavat villinä, eivätkä kukkapenkissä. Minulla on kitkeminen hirveän huonoa eikä pää kestä paljon olla alaspäin, vaan alkaa pyörryttää. Polvet ja selkä on ihan romuna, joten paljon vaihtoehtoja ei ole. Ei meillä ole edes pihanurmea, vaan luonnonniittyä, jolla luonnon- ja muut kukat kasvavat. Hoidin toisella talollamme asuessa lähes hehtaarin kokoisen pihamaan yksin 24v. ajan työnnettävällä moottorikäyttöisellä ruohonleikkurilla, mutta kun tulimme tänne, päätimme että ruohonleikkuu saa riittää. Poika ostikin heti ajoleikkurin, ei se ruvennut leikkaamaan suurta pihaa miesvoimalla.

  Aika kuluu tosiaan lentämällä, johtuukohan se vauhdin hidastumisesta vai mistä, mutta ei se ainakaan tule pitkäksi. On se oikeastaan aika hyvä---.

  Kiva kun teillä on ne ihanat muksut ja innokas ukki, joka rakentaa heille leikkimökin. Saavat molemmat isovanhemmat mieleistään tekemistä. Ja kesä on lapsillekin parasta aikaa samoin kuin meille vanhoille: ei pakota niin paljon. Luojan aurinko paistaa kaikille tasapuolisesti, niin hyville kuin pahoille :)

  Kiitos kommentistasi Eila ja iloista kesän jatkoa sinulle ja perheellesi :D

  VastaaPoista
 9. Hauska runo kissasta!
  Kesän kaipuu tullee hetkeksi häipyen saman tein pois.. mutta ihana on täällä blogissasi kesäisiä kuvia katsella ♥

  Lupiinit on niin kauniita teitten varsilla kesällä!

  VastaaPoista
 10. Hei Seijastiina!

  Tästä kissarunosta on tehty oikein kiva lastenlaulu, jonka Teuvo Latvala on säveltänyt. Minulla pitäisi olla nuotitkin siihen, mutta uskallankohan panna ne nettiin, pitäisi varmaan kysyä lupa.

  Valitettavasti tämäkään runo ei sisälly Mummo ja muusat kirjaan, ehkä sitten seuraavaan lasten runokuvakirjaan.
  -------
  Lupiini on joidenkin mielestä pahempi kuin voikukka, mutta minä pidän lupiineista, onhan ne kukkiessaan kauniita, ja niiiin helppohoitoisia!
  Kukkimisen jälkeen katkon kukkalatvat pois ja vien ne kompostiin---.

  Kiitos kommentistasi Seijastiina, ja mukavaa viikon jatkoa sinulle<3

  VastaaPoista

Kiitos komentistasi! ♥