Google+ Followers

keskiviikko 23. kesäkuuta 2010

Luomuhumalassa

Nuppolan tilan vanhimmat rakennukset: Etualalla savusauna ja takana vanha talo, jonka vanhin osa on rakennettu 1830 jälkeen, jolloin oli isojako. Tila on siirretty nykyiselle paikalle Särkijärven rannalta Nuppolan niemestä. Kuva AN.

Pohjoiskarjalainen kustantamo Ilias julkaisi vuonna 2009 Erkki Jormanaisen novellikokoelman Luomuhumala. Ostin sen joku aika sitten Kaivolta, ja sain sen nyt luetuksi. Teoksessa on 20 lyhyttä novellia, joiden alkuperä liittynee miehen elämään ja lapsuuteen. Niminovelli on kirjan alussa ensimmäisenä. Erkin kirjailijasivu löytyy Latvavesiltä tietokannasta Erkki Jormanainen.

Erkki Jormanainen on syntyperäinen rajakarjalaispoika, syntynyt Tuupovaarassa, muistaakseni Hoilolassa. Erkki toimi työikänsä sanomalehti Karjalaisen lehtimiehenä. Historiikkiteoksia hän julkaissut useita. Erkillä on blogi Bittiparatiisi, jonka linkin löydätte tämän sivun oikeasta reunasta.

Viime vuonna Erkki Jormanainen järjesti Kiteellä valokuvanäyttelyn, jota valitettavasti en ole nähnyt. Tiedän hänen kuvaavan paljon luontoa ja sen eläimiä. Hänen entisessä blogissaan Kiteeläistä oli paljon tietoa, juttuja ja kuvia, joita lueskelin mielenkiinnolla; ortodoksikarjalaisuus oli siinä näkyvästi esillä.
***
Kävin mieheni mukana aamulla Kemiessä ostoksilla. Kaivolla vierähti muutama tunti, oli kivaa juttuseuraa; tietysti ostin myös piirakoita ja kahvit meille kummallekin. Saimme kuulla myös oudosta laukkunaisesta mukanaan useita kymmeniä laukkuja ja kasseja, joita hän raahaa paikasta toiseen muutaman kymmenen metrejä kerrallaan. Hän on kulkenut Aseman ja Kemien välillä olevaa rinnettä jo useita päiviä edestakaisin. Tämänpäiväisessä paikallislehdessä UutisAlasimessa on kerrottu naisesta, joka on lehden mukaan kotoisin Joroisista. Jokaisella on tietysti omat huvinsa. Nainen kuulemma yöpyykin kadulla laukkujensa kanssa. Yöksi hän tekee laukuista kehän ympärilleen ja vetää jonkun peitteen päällensä; ja jos ei nukuta, hän jatkaa puuhaansa läpi yön. Nainen ei kuulemma kerjää.

Ostin myös paikallisesta "supermarketista" Säästömestasta hieman vaatteita itselleni. Hinnakkaita olivat; minun kun on pakko ostaa se, mikä päälle sopii ja mikä itseäni miellyttää. Annoin myös myyjälle palautetta muutamasta epäkohdasta, ehkäpä sekin korjaantuu. Minun lisäkseni toiset asiakkaat näyttivät olevan venäläisiä.

Muutaman päivän kuluttua olemme jo keskikesän juhlassa, juhannuksessa. Tästä alkaen päivät rupeavat taas lyhenemään, valitettavasti. Pian pääsemme katsomaan myös seudun kesäteatteriesityksiä, joista ehkä eniten jännittää Tohmajärven teatterin tuleva esitys: Ohjaaja on vaihtunut, saa nähdä onnistuuko?

Oikein kaunista ja lämmintä keskiviikkoiltaa kaikille lukijoille toivoo Aili-mummo!

10 kommenttia:

 1. Hyvää Jussia Aili-mummon perhekunnalle :o)

  Kesä on ihanaa aikaa. niin kaunis tuo sinun kuvasikin vihreä nurmi ja vanha raknnus, joteenkin niin perin Suomalainen ja sydäntä läikähdyttävä, nämä meidän maisemamme etenkin maaseudulla.
  Monesti vain huomaa kun ei maalla asu ja edes käy muulloin kuin kesällä että taas on muutettu kovin nykyaikaseksi joku keskustaajama, toisaalta ihan hyvä asukkaita ajatellen.
  Onneksi on näitä iahnia pihapiirejä jpoissa on vielä vanhoja rakennuksia ja perinne kasveja sireenit ja juhannusruusut.

  Terveisin Vaarinkukkanen :o))

  VastaaPoista
 2. Hymyilevä eläkeläinen23. kesäkuuta 2010 klo 20.46

  Varsin erikoisia ja mielenkiintoisia ihmisiä siellä päin. Siihen Jormanaiseen pitää tutustua oikein paremmalla ajalla. Mies on tehnyt pitkän uran lehtimiehenä ja jaksaa vielä kirjoitella omalla ajalla. Tai ehkä juuri siitä syystä.

  Ajattelemaan panee se kassinaisen kohtalokin...

  Juhannusta odotellaan täälläkin.

  VastaaPoista
 3. Hei Vaarinkukkanen!

  Nämä kuvat olivat meidän entisestä kodistamme, maatilalta, jossa poikamme perheineen nyt asuu hevostensa kanssa. Meillä on ollut jo vuodesta 1996 asti eli 14 vuotta nykyinen eläkemökki, jonka ristin juhlallisesti Ailinkallioksi.

  Niinhän se tämä maaseutu ja sen maatilat hiljenevät yksi toisensa jälkeen. Ennen kuului kesällä aina paljon työnääniä, kun tiloilla tehtiin yhtä aikaa samoja hommia: ajettiin säilörehua, tehtiin heinää, puitiin viljaa ja niin edelleen.
  Tosin onhan se vieläkin tehtävä ne hevosten heinät ja tehtävä muitakin traktoritöitä, mutta paljon vähemmän kuin ennen.

  Perinteitä olen parhaani mukaan yrittänyt vaalia ja kunnioittaa edellisten sukupolvien tekemää työtä, varsinkin kun tila on ollut jo suvulla vuodesta 1767 lähtien.

  Oikein kaunista ja lämmintä juhannusta sinulle Vaarinkukka, ja kiitoksia kommentista :D

  VastaaPoista
 4. Moi Hymyilevä!

  Erkki sanoo kirjoittelevansa ja kuvaavansa ainakin satavuotiaaksi, joten se on hänellä verissä. Luonto on hänelle rakas ja läheinen kohde. Erkki kirjoittaa myös Värtsi lehteen, jonka linkki on oikean sivun alareunassa.

  Siitä kassinaisesta on juttua ollut UutisAlasimen mukaan Joroisten lehdessä (en ole katsonut). Oli naisen nimikin paikallislehdessä, mutta en viitsinyt sitä laittaa tähän.

  Oikein kivaa juhannusta sinulle ja miehellesi :-)))

  VastaaPoista
 5. Tiedotusvälineet sensuroivat kielilakia. Sulo Aittoniemi lykkäsi kielilakiäänestystä. Eduskunnan kielilakiäänestyksessä 11.2.2003 oli muuten läsnä Ruotsin suurlähettiläs.

  lyyxem.freehostia.com

  YLEssä vallitsee kivikova sensuuri, mielipiteensä saavat ilmaista vain poliitikkoja myötäilevät.

  Vuonna 1918 Ruotsissa suunniteltiin Pohjois-Suomen anastamista. lyyxem.freehostia.com/teljo.htm

  "Presidentti Relander kaatui ruotsalaismielisyyteensä kuusi vuotta sitten [1931]. Olin mukana siinä kokouksessa, jossa maalaisliitto päätti olla asettamatta presidentti Relanderia uudelleen presidenttiehdokkaaksi. Ja se tapahtui juuri hänen ruotsalaisystävällisen politiikkansa takia."

  "Presidentti Svinhufvud ei kaatunut yksin ruotsalaisystävälliseen politiikkaansa, mutta se kuitenkin hyvin oleellisesti edisti hänen kukistumistaan."

  lyyxem.freehostia.com/1930.htm

  *

  sanomaa.blogspot.com

  Sanomakonserni iltapäivälehti pääkirjoituksessaan 29.7.2008 vaati ettei pitäisi rajoittaa venäläisten oikeutta ostaa Suomesta kiinteistöjä.

  Salainen. 14. joulukuuta 1972. NKP:n Keskuskomitealle. Uutistoimisto APN ehdottaa, että tammikuun toisella puoliskolla 1973 APN:n vieraaksi kutsutaan suomalainen julkaisujohtaja Sanoma-konsernin pääjohtaja Aatos Erkko puolisoineen. Neuvostoliiton Helsingin suurlähetystön mielestä suhteet Erkkoon laajentaisivat meidän omaa propagandaamme ja rajoittaisivat oikeiston, Kokoomuksen mahdollisuutta toimia vihamielisesti maatamme vastaan.

  Sanoma-konsernin toimittajilla on salaisia tapaamisia itänaapurin diplomaattien kanssa kertoi kirjassaan Helsingin Sanomien entinen pääkirjoitustoimittaja Martti Valkonen jo 1998 kirjassaan Uutisia Moskovasta.

  VastaaPoista
 6. Mummo, olen imarreltu saamastani huomiosta. Kiitos. Olet niitä harvoja, jotka ovat ostaneet kirjani ja luultavasti vielä harvempia, jotka ovat sen lukeneet. Palautetta en ole saanut juuri minkäänlaista, mutta eikö tuo liene luonnollista. Joka tapauksessa epäilen "kirjailijaurani" päättyvän ennen kuin se alkoikaan. Mitä sitä ennee tällä iällä...

  VastaaPoista
 7. Hei Anonyymi!

  Valitettavasti nuo kertomasi asiat eivät ole tuttuja minulle, enkä sen vuoksi voi ottaa kantaa niihin; lisäksi ne ovat hyvin kauan sitten tapahtuneita.

  Oikein hyvää juhannusta sinulle Anonyymi!

  VastaaPoista
 8. Heippa Erkki!

  Kirjallasi oli kutkuttava nimi että pitihän se ottaa esille. Tosin eihän se ollut mikään arvostelu; olin muuten vanhoilta ajoilta sinulle jotakin velkaa.

  Lisäksi useat blogistit, ainakin Hymyilevä ja muistaakseni Isopeikko, ovat kyselleet Luomuhumalasta, kun siitä aikaisemmin mainitsin.

  Oikein hyvää kirjailijan uran jatkoa sinulle, Erkki, sekä lämmintä ja mukavaa juhannusta sinulle ja "ihanalle tyttöystävällesi" :)))

  VastaaPoista
 9. Näin aattoillan rauhassa istahdin koneelle. Täällä alkoi puoliltapäivin sadella, ja vaikka olemme yleensä käyneet jossain seurakunnan juhannuksenvietossa, ei vesisade oikein innostanut lähtemään sinnekään.
  Jos aamulla ei sada, lähdemme pyöräretkelle, joita olemme tehneet useina juhannuspäivinä. On mukavaa tehdä hieman tavallista pidempi retki ihan vain keskikesän kunniaksi. Ainakin kohtalaisen aurinkoista aamua lupailevat, vaikka ukkoskuurojen vaara on olemassa.
  --
  Sinä olit ottanut mukavan kesäisen kuvan Nuppolan rakennuksista. Saatoin kuulla historian siipien havinaa. Klikkasin kuvan isoksi, ja melkein kävelin nurmikolla.
  --
  Sain nyt vihdoinkin tehtyä kirjaston kautta kaukolainauksen niistä sinun runoistasi. Odotan ihan innolla saapumisilmoitusta. Tilaus tehtiin vasta eilen, ja voi olla että nämä pyhät nyt jonkin verran viivyttävät, mutta kaipa ne sieltä aikanaan tulevat. Jotenkin on niin mukava lukea rennosti nautiskellen, ja silloin on tekstin oltava juuri siinä, että voi valita lukuasennoksi parhaan mahdollisen.
  --
  Kyllä tällä pallolla on moninaisia kulkijoita, kuten se laukkunainen, josta kerroit. Niinhän sitä sanotaan, että "joka junaan riittää ja joku jää aina myös asemalle".
  Minäkin olen tuntenut eräitä kovin erikoisia ihmisiä, jotka oikeastaan olisivat kaiketi kuuluneet sairaalahoitoon. Yksi heistä sanoi minulle ihan tosissaan olevansa vihainen, kun joutuu töitä tekemään, vaikka toiset hullut saavat maata mielisairaalassa. Enpä oikein tiennyt mitä olisin vastannut.
  ---
  Iloista juhannusta sinne Pohjois-Karjalaan yhdeltä tavalliselta tallaajalta.

  VastaaPoista
 10. Moi Eila ja iloista juhannusta :)))

  Oikein hyvä kun teillä siellä tänään aurinko paistaa, meillä on ollut aika pilvistä, mutta nyt taas aurinko ilmestyi esille. Toivottavasti polkupyöräretkenne sujuu mahtavasti kauniilla ilmalla, tulee varmaan entisajat mieleen---.
  ------
  Ne siis ovat Nuppolan vanhat rakennukset, uudempi talo on rakennettu 1978; se on aika suuri, onneksi. Tarpeeksi tilaa seitsemälle hengelle. Tuo vihreä ruoho etualalla on heinäpeltoa, ei pihanurmikkoa.
  -------
  Olen nyt kirjoitellut nettiin kokoelmaa Äiti-maan hellään syliin, jota ei voi ainakaan Joensuun kirjastosta lainata. Jos sinua ne runot kiinnostavat, voit lukea ja tulostaa niitä runoblogistani Tanssi Elämänpellossa.
  -------
  Meitä ihmisiä on joka sorttia, niitä jotka poikkeavat muista ja niitä jotka sekoittuvat suureen massaan. Kaikki me toteutamme itseämme omalla tavallamme; nämä asemalle jääneet ovat asia erikseen. Nykyään heitä kaikkia ei pidetä laitoksissa, ja voi kysyä: Onko aina syytäkään?
  --------
  Paljon kiitoksia kommentista ja oikein kivaa juhannusta sinulle ja miehellesi Eila :D

  VastaaPoista

Kiitos komentistasi! ♥