Google+ Followers

keskiviikko 9. kesäkuuta 2010

Puutarhajuttuja

Akkalan ja Jouhkolan väkeä Jouhkolan hovin rannassa kun Ylen Tarina-auto vieraili siellä 22.05.2010.

Arja Tiaisen sanoin:

Olen väsynyt puhumaan itsestäänselvyyksiä:/ Minä tahtoisin kuutamossa kylpevän kylän,/
sateiset heinikot, kimaltavan järven,/ hiljaisuuden jonka vain sade ja tuuli rikkoo./
Minä tahtoisin hataran savusaunan,/ laiturin, josta voi uida kaislikon reunaan,/
saaren, jossa minua odottaa tuttu ihminen/ öljylampun valossa verannalla, teetä juoden.//

Käväisin tänä aamuna jälleen Tohmajärvellä antamassa verinäytteen tutkittavaksi, ja siinä samalla toimittelin omia asioitani, kampaajallakin kävin. Kaivolla tapasin tuttuja, ja keskustelimme vanhoista asioista. Ostin Kaivolta ruisleipää ja piirakoita kotiin tuomisiksi.

Tiilikaisesta tein ruokaostokset ja sen sellaiset. Siellä on ollut hyvä palvelu ja hyvin koulutetut työntekijät. Palkintojakin ovat saaneet. Katselin kesäkukkia ostaakseni yhdestä taimitarhasta, mutta kun kuulin hinnat, peräännyin hyvässä järjestyksessä. Luin lehdestä kotiin tultuani, että kysymistäni kukista on tarjous ensi perjantaina.
Kysyin piruuttani myyjältä: "Taitaa olla sama ostaako yhden vai yhdeksän?" Vastasi: "Niinhän se nykyään on."

Sitten etsin kotiin tultua netistä tikkalalaisen puutarhan Tuhatkaunon sivuja, joilla mainostettiin ajankohtaisena asiana kesäkukkien taimikasvatussiemenien ostamista. Taitaa olla syksy käsissä ennen kuin ne taimet saataisiin kukkimaan! Se on mentävä etsimään paikan päältä kukantaimet mitkä sitten ostaa. Täältä syrjäseudulta saa takuuvarmasti kalleimmat kukantaimet, mutta meneväthän rahat hyvään tarkoitukseen, paikallisen yrittäjän työllistämiseen. Tietysti Joensuusta taimet saa halvemmalla, mutta laadussa voi olla suuriakin eroja.

Kävin eilen Talolla pojan perheen luona. Lasten äiti Silja näytti minulle istuttamansa pensaat ja istutukset, jotka hän oli tehnyt. Hänellä oli myös pistokkaita juurtumassa, joista hän toivoi saavansa uusia pensaita. Silja on innokas uusien marjalajikkeiden kokeilija, ja ostanut mm. Saskatuun pensaita, joista ei ole vielä saanut saanut satoa. Hän on hankkinut puutarhaansa myös uusia viinimarjalajikkeita. Talon ympärillä olevat koristepensaat ovat myös uusinnassa, entiset vuorimännyt ja pensashanhikit ovat ovat särkyneet ja poistettu näköalapaikalta.

Lopuksi kävimme tallissa ihailemassa poninvarsaa, joka lihoo ja komistuu koko ajan lisää. Varsasta ja varsan äidistä löytyy kuvia blogissa Mustikoita ja sananjalkoja, jonka linkki on sivun oikeassa reunassa.

Valokuvia otin eilen yli 30 kpl; niitä riittää moneen lähtöön. Alppiruusu on huomenna täydessä kukassa ja kauneimmillaan. Onneksi kuvien ottaminen on nykyään halpaa.

Oikein hyvää keskiviikkoiltaa kaikille lukijoille toivoo Aili-mummo!


12 kommenttia:

 1. Hymyilevä eläkeläinen9. kesäkuuta 2010 klo 18.29

  Kyllä on söpö varsa!! Ja emolla hieno kampaus, ei taida Aili-mummin kampaajalla otettu kampaus pärjätä ollenkaan, jos muodikkuudesta kilpailtaisiin?!

  Niistä taimista: kyllä toden totta ovat hinnoissaan täälläkin Turun torilla. Ostin kuitenkin salvian ja rosmariinin, ovat kauniita ja syötäviäkin.

  VastaaPoista
 2. Moi Hymyilevä!

  Totisesti, toiseksi jää minun "kampaukseni", se oli vain hiusten leikkaus. Nämä hevosasiat on miniällä hanskassa, hän tykkää varsottaa heppoja ja hoitaa varsoja joskus aikuisiksi asti. Ovathan ne kotona syntyneet paljon rakkaampia kuin ostetut.
  Lapset tykkäävät myös seurata hevosia ja hoitavat niitä. Siinä on maalaislapsille mieluista puuhaa :)))

  VastaaPoista
 3. Arja Tiainen on tainnut tehä runon meikäläisen elämästä. Paitsi teen asemesta saisi olla jotain vahvempaa, vaikka kahvia.

  VastaaPoista
 4. Moi Erkki!

  Näinkö on päässyt käymään :))

  Varmaan tämä runo sopii monen muunkin elämään; kaikkien vatsalle ei kahvi sovi, joten on juotava jotakin muuta.

  Siellä Värtsilässä on leppoisaa elää ja kehua hienoa luontoa Värtsi lehdessä, jota minäkin luen.

  Upeaa kesää sinulle Erkki ja kivalle tyttöystävällesi :D

  VastaaPoista
 5. Kerroitte varmaan huiman määrän tarinoita siellä tarina-auton uumenissa. Peikosta tarinat on hianoja :)

  VastaaPoista
 6. Moi Isopeikko!

  Monet kävivät kertomassa montakin tarinaa. Minua pyydettiin esittämään runojani, ja esitinkin niitä kaksi kappaletta. Mieluummin olisin kertonut kylämme menneisyydestä ja siellä eläneistä poppamummoista ja tietäjistä, mutta sitä tilaisuutta minulle ei suotu.
  Olen siitä vieläkin pahoillani, minulle se olisi ollut paljon tärkeämpää.

  Kiitos kommentista Isopeikko ja hyvääkaunista viikonloppua :)))

  VastaaPoista
 7. En tiedä, miten eksyin tänne, mutta täällähän on kuva tarina-autopäivästä. Ja isäni päässyt kuvaan keskelle ihan etummaiseksi! :) Toivottavasti tulee hyvä ohjelma, sitä vaan odotelemaan...

  VastaaPoista
 8. Hei Anonyymi!

  Anteeksi kun en tunne isääsi, hän oli toivottamassa tervetulleeksi meidätkin.

  Tuosta Tarina-autosta kerrotaan enemmän kirjoituksessa (23. toukokuuta) Jouhkolan Hovin rannassa. Olen ripotellut näitä kuvia moneen blogiini, ja vieläkin on paljon kuvia käyttämättä.

  Kiitos kommentista Anonyymi!

  VastaaPoista
 9. Juu, eihän sitä kaikkia voi tunteakaan :) Veijo Karttunen on hän, Akkalasta rautiaisen paikalta, siitä ihan Mannisten läheltä.

  Aiempaa tarina-autokirjoitusta en huomannutkaan, mutta nyt on sekin luettu.

  Terveisin Anna, sama anonyymi :)

  VastaaPoista
 10. Moi Anna anonyymi!

  Kiitos tiedosta. Äitisi nimi lienee ollut Sylvi, muisteli mieheni Mauri. Sitä en tiennytkään, ketä asuu nyt Rautiaisen paikalla, tiedän kyllä talon, vaikka en ole siellä koskaan käynytkään. Mauri on kertonut Rautiaisen veljeksistä, Martista ja Ilmarista, jota näin aikoinaan myös akkalalaisten näytelmissä.

  Kiitos kommentistasi Anna :)))

  VastaaPoista
 11. Nyt jäi yksi sukupolvi välistä. Sylvi oli mummoni. Äitini Mirja (Veijon vaimo) on Sylvin tytär. Olen siis nuorin sukupolvi. Ukkini oli Viljo, Ilmarin ja Martin vanhin veli.

  Hyvää juhannusta! :)

  T. Anna

  VastaaPoista
 12. Heippa Anna Anonyymi!

  Kiitos oikaisusta, Mauri ei näitä juttuja niin tarkoin selittänyt.
  Näin nopeasti ne uudet sukupolvet tulevat entisten tilalle, meistä vanhoista jää vain muisto nuoremmille - jos jää!

  Oikein hyvää ja kaunista juhannusta sinullekin Anna :)))

  VastaaPoista

Kiitos komentistasi! ♥