Google+ Followers

tiistai 29. kesäkuuta 2010

Ritareita - onko heitä

Tikkalan sankarihaudat juhannuksena 2010. Kuva AN.

Eilen iltapäivällä noin kello 17. aikoihin huomasin ison harmaan sotilashelikopterin lentävän ulkona päämme päällä. Kone tuli Ilomantsin-Kiihtelyksen suunnasta ja painui etelän suuntaan. Ihmettelin sitä miksi armeijan helikopteri ajelee rajalta päin tänne siviilialueelle, mutta hetken perästä mies ratkaisi asian ja sanoi: "Ne tulivat sieltä Mannerheim-ristin ritarin, talousneuvos Onni Määttäsen hautajaisista". Kyydissä oli varmaan korkea-arvoisia sotilas- ja siviilihenkilöitä.

Mukana Onni Määttästä (102v.) saattamassa oli ollut myös toinen ritari, Tuomas Gerdt (88v), joka oli hautajaisissa pitänyt myös puheen sotilasveljensä muistolle. Siunauksen oli suorittanut sotilaspastori Juha Eklund avustajanaan Ilomantsin evl.-seurakunnan eläkkeellä oleva kirkkoherra, rovasti Martti Miettinen. Musiikkia oli aluksi esittänyt Rakuunasoittokunta Sibeliuksen Finlandian, ja kun arkku kannettiin hautaan soitti soittokunta Narvan marssin. Valtiovaltaa oli tilaisuudessa edustanut ministeri Anu Vehviläinen (asuu Joensuussa) ja muita arvokkaita sotilashenkilöitä. Järjestöjä ja yhteisöjä oli monia, jotka laskivat oman seppeleensä ritarin arkulle. Arkku oli siunaustilaisuudessa päällystetty Suomen valtiolipulla, ja kunniavartiossa oli paljon sotilashenkilöitä, jotka muodostivat kunniakujan. Hautakumpu perhehaudassa Pönttökankaalla peittyi nopeasti kukkalaitteista, viimeisenä laski upseerioppilas Niina Hytönen veteraaniseppeleen. Omaisten toivomuksesta ei kunnialaukauksia ammuttu. Mainittakoon, että elossa on enää kaksi Mannerheim-ristin ritaria.

Tulin tuntemaan Onni Määttäsen Kirsti tyttären Joensuun talouskoulussa ollessani kevättalvella 1966. Kirsti M. kuului samaan työporukkaan kuin minä, ja hän kertoi myös hyvin mieluusti isästään. Kertoman mukaan heillä oli maatila Ilomantsin Maukkulassa.

Onni Määttänen oli elänyt viimeiset aikansa Joensuun Kuntohovissa. Vielä viime toukokuussa hän oli sormin laskenut lapsensa ja heidän jälkeläisensä. Perhe oli ollut ritarille tärkeä. Me jälkeenjääneet voimme olla kiitollisia tälle urhoolliselle miehelle, jolle koti ja isänmaa ei ollut tyhjä hokema.

Oikein hyvää viikon jatkoa kaikille lukijoille toivoo Aili-mummo!


10 kommenttia:

 1. Varmasti oli koskettavat hautajaiset kun jo lukiessa rupeaa itkettämään. Kerrankin oli valtiovaltakin ajan tasalla.
  Aurinkoista viikkoa t. Villiviini

  VastaaPoista
 2. Hei Villiviini!

  Hyvin harva saa tällaiset hautajaiset, vain kaikkein arvostetuimmat henkilöt kuten Mannerheim-ristin ritarit. Ellei se helikopteri olisi lentänyt päämme yli, tuskin olisin aiheesta kirjoittanutkaan.

  Hyvää illan jatkoa Villiviini ja kiitos kommentista!

  VastaaPoista
 3. Hymyilevä eläkeläinen29. kesäkuuta 2010 klo 18.46

  Mannerhein ristin ritarina pidän jokaista suomalaista, joka on elänyt talvi- tai jatkosodan ajat!

  VastaaPoista
 4. Hymyilevä:

  Sittenhän meitä on paljon!!

  Kiitos kommentistasi Hymyilevä ;)))

  VastaaPoista
 5. Hei täältä Salosta!
  Näitä Mannerheim-ristin ritareita kun ei tosiaankaan enää montaa ole, niin uutinen tästä Onni Määttäsen siunaamisesta oli myös meidän paikallislehdessämme. (SSS)
  Joskus olen miettinyt, että kaipa nämä miehet ovat kuntoansa hoitaneet koko elämänsä hyvin, kun monet heistä ikävuosissa mitattuna ovat eläneet joukossamme todella kauan, kuten Onni Määttänenkin eli.
  Ehkä heillä on sellaista sitkeyttä, mitä meillä ei enää ole, ja ovat todellakin kaiken sen kunnioituksen moninkertaisesti ansainneet, minkä voimme heille antaa.
  Kuvasi on juuri sellainen rauhallinen ja kaunis kuin vain kuva sankarihaudalta voi olla. Koivujen oksat laskeutuvat luoden nurmen alla nukkuville, nuoren elämänsä antaneille suojaisan lepopaikan.

  VastaaPoista
 6. Heippa Eila!

  Onni Määttänen eli mielestäni monta elämää, jos vertaa sitä nykyihmisen mittoihin. Hänen sukupolvensa sai kieltäytyä paljosta jo sodan vuoksi, mutta heidän sukupolvellaan oli maanpuolustustahto kova---.Onni puolusti omia kotikontujaan Ilomantsin rintamalla.

  Jäi mainitsematta, että Määttäsestä on tekeillä elokuva, johon on jo rahoitus saatu järjestymään, ja parin vuoden kuluttua kuvan pitäisi olla valmis.

  Kunto tuli siinä hoidettua, kun teki työtä kovasti, ja antoi itsestään energiaa 150 prosenttia; tämä sama juttu vuodesta toiseen. Hieno juttu, että Onni Määttänen sai elää pitkän elämänsä dementoitumatta loppuun asti!

  Kiitos kommentistasi Eila, ja aurinkoista kesää :)))

  VastaaPoista
 7. Peikolla ei ole hattua. Jos olisi se ottaisi sen pois päästään.

  VastaaPoista
 8. Kävin Onni Määttästä onnittelemassa 100 vuotis juhlissaan. Olen tutustunut häneen, muutamlla vierailulla Kaurilassa. Hän oli appiukon kanssa samassa kaukopartioryhmässä.
  Sotilaallinen ja lupsakka oli käytös 100 vuotiaanakin.
  Pirkko

  VastaaPoista
 9. Isopeikko:

  Näin meidän pitäisi kaikkien tehdä!

  Kiitos Peikko kommentista :)

  VastaaPoista
 10. Hei Anonyymi Pirkko!

  Tunnetkin sitten ihan oikean merkkimiehen!

  Kyllä siellä kaukopartiohommissa on tarkkaa harkintaa tarvittu - ja varjelusta---.

  Oikein hyvää kesää ja kiitos kommentista Pirkko :)))

  VastaaPoista

Kiitos komentistasi! ♥