Google+ Followers

lauantai 3. heinäkuuta 2010

Tommyn muistolle

Vainajien muistelupaikka Tikkalan hautuumaalla, suunnittelu Ville Rautiainen. Kuva AN.

Sinun hoivaavien reisiesi kyydissä/ ylösnousemuksen mysteeri/ saa luonnollisen selityksensä//
***
Minä olen mustia täpliä täynnä,/ minussa viihtyvät synnit hyvin,/ pesivät, lisääntyvät, livertävät/
minussa riittää enkeleillä/ kuurattavaa pyykkipäivänään,/ saavat hosua hiki hatussa,/ kaivaa esille kovimman harjansa/ Muuta täysin puhdasta/ ei minussa, tässä raihnaisessa/ majassa/ kuin talttumaton himo Sinuun/
Muulle en vanno uskollisuutta,/ muuta lippua en suutele,/ kuin tälle/ kaipauksen suulla/ huutavalle halulle/
Kaipauksen suulla huutavalle halulle,/ en millekään muulle//
***
Kun minä kuolen/ polttakaa/ pikkuhousuni/ ja levittäkää tuhka/ puhelinmuistiooni/ Kun minä olen kuollut//
***
Hitustakaan räpyttämättä, varmalla kädellä/ kuolema noukkii yhden kerrallaan/ pärekoriinsa/ kuin vanha puutarhuri/ Turha asettua tyrkylle!/ Itse se parhaiten tietää/ mitä on milloinkin vailla,/ ketä tarvitsee seuraavaksi/
--------/ Tuulee tylysti/ Hyvinvointivaltiossa,/ koivunlehtiä putoilee/ linttaan astuttujen/ kenkien seutuville/
kuin köyhiä verkon läpi/ Miksi? Kipu säteilee/ niin kuumana ettei/ sitä voi silittämällä rauhoittaa/
Taipumattomien kuriton joukko/ harvenee tappio tappiolta/ kuin sodassa/ jonka aina kuvittelee/ voittavansa//
***
Kun tulee aika lähteä/ on lähdettävä/ vastaan mukisematta/ Kun tulee aika lähteä/ sitä kerää luunsa/ja sulkee silmänsä/ Kun tulee aika lähteä/ on lähdettävä/ ylpeänä ja kiitollisena/ siitäkin/ mikä jäi saamatta/ Kun tulee aika lähteä/ on hyvä lähteä/ viemättä/ tuhlaamatonta rakkautta mukanaan/ Kun tulee aika lähteä/ on tullut aika lähteä//

Tommy Tabermann kokoelmissa Aistien alamainen ja Lauluja suuresta halusta

Kukapa sen paremmin olisi osannut sanoa kuin Tommy itse: Kerran on aika lähteä matkalle, jolta ei ole paluuta.
Säilyt muistossamme sinä 80 teoksen mies, Runoilija Tommy Tabermann.
Hyvää iäisyysmatkaa toivottaen Aili-mummo!

11 kommenttia:

 1. Tommy Tabermann oli runoilija, jonka sanomaa minäkin ymmärsin. Näin hänet kerran esiintymässä Helsingin kirjamessuilla, vaatimattoman oloinen mies, poikkesi jotenkin sen seudun kulttuuripiireistä.

  VastaaPoista
 2. Tervehdys Erkki!

  Tommy ei turhia hienostellut eikä kainostellut, sanoi asiat suoraan, poikki ja pinoon, mutta osasi olla myös runollinen---.

  Me vähemmän tunnetut, tallustelkaamme Tommyn perässä!

  Hyvää pyhänseutua sinulle Erkki :)))

  VastaaPoista
 3. Hymyilevä eläkeläinen3. heinäkuuta 2010 klo 18.05

  Jotenkin nöyrällä tavalla Tommy siinä Uutivuodon kapteeninakin vitsikkäimmilläänkin ikään kuin muisti ja vietitti: kerran on aika lähteä, on lähdettävä vastaan mukisematta, kiitollisena.

  Tuula

  VastaaPoista
 4. Aili- mummo, miten hienot värssyt olitkaan keksinyt laittaa. Yhden virkkeen tuosta nappaan Lumikarpalon puolelle tai sitten...ehkä minun pitäisi kertoa, miltä tuntui saada tavata häntä muutaman kerran ja kuinka hän oli tyköottava ja juurensa toisen vanhemman puolelta Karjalassa kuten minullakin. Hän oli ainoa mies maailmassa jota jaksoin kuunnella kyllästymättä!

  Sinulla ja minulla: Veren sokeri.

  VastaaPoista
 5. Moi Hymyilevä!

  Tommy oli todella hyvin sympaattinen ihminen - ja mies parhaimmillaan, hänen kaltaisiaan ei ole muita!

  Tommy oli nöyrä ja vaatimaton, tiesi että meille jokaiselle lähdön hetki koittaa; hänelle se tuli valitettavan pian :(

  Kiitos kommentistasi Hymyilevä!

  VastaaPoista
 6. Hei Leena!

  Hienoa että tunsit Tommyn ihan henkilökohtaisesti! Jokaiselle meille, jotka luimme Tommya ja katsoimme Uutisvuotoa, hän oli sympaattisin ihminen, joka oli viisas ja älykäs, mutta osasi ottaa huomioon toisetkin lähimmäisensä. Tommyssa yhdistyi järki, tunne ja sanavalmius hyvin ilmiömäisellä tavalla---.

  Tommyn sanoin:
  "---olla suola ja sokeri,
  olla veitsi ja höyhen,
  olla aalto ja ranta,
  olla tuuli ja purje,
  olla se joka lähtee
  taakseen katsomatta---"

  Ainakin meillä on Veren sokeri, joka muistaa Tommyn ja hänen runonsa!

  Kiitos kommentistasi Leena, ja oikein hyvää kesäsunnuntaita sinulle!

  VastaaPoista
 7. Hei Aili!
  Olen huomannut, että aika moni muukin meidän lisäksemme, on huomioinut Tommyn poismenon blogissaan käyttäen sanoinaan runoilijan tuotannon monipuolisuutta.
  Niistä runoista löytyy lempirunoja jokaiseen makuun.

  Minulle sattui erikoinen tapaus Tommyn suhteen. Munuais- ja maksaliitto järjestivät taidekilpailun, johon saattoi osallistua runoin, valokuvin ja piirustuksin. Tommy Tabermann on luovuttanut runonsa IHMINEN TARVITSEE IHMISTÄ liiton käyttöön, ja oli itse ilman muuta ratkaiseva päättäjä voittajien valinnoissa. Minulla oli kunnia olla mukana kilpailuraadissa.
  Olin innostunut kovasti siitä, että pääsen sinne samaan poppooseen Tommyn kanssa ratkaisemaan voittajia. Erityisesti kiinnosti tietysti se, kuinka hyvin omat mielipiteeni osuisivat hänen kanssaan yhteen runojen kirjoittajista voittajaa valitessa.
  Kävi kuitenkin niin, että sairaus julkaistiin lehdistössä juuri ennen kilpailuraadin kokoontumista, ja tuumin jo silloin, ettei kaikki taidakaan mennä suunnitelmien mukaan.
  Tommy oli kyllä tulossa sinne, oli itse ilmoittanut olevansa paikalla. Odotimme aika kauan, myös kuvaajat odottivat, että saataisiin yhteiskuva, mutta Tommya ei vain kuulunut.
  Lopulta kuitenkin aloitimme, tuumimme, että voimmehan tehdä oman ratkaisumme, jonka hän saa muuttaa, jos haluaa.
  Lopulta hänelle soitettiin, ja hän oli silloinkin lääkärin vastaanotolla, joka oli kestänyt odotettua kauemmin, eikä näin ollen päässyt tulemaan.
  En sitten tavannutkaan häntä siinä yhteydessä, mutta kilpailuaineisto toimitettiin hänelle, ja hän hyväksyi meidän ratkaisumme sellaisenaan.
  Olin tyytyväinen, koska voittorunojen järjestys oli juuri se, mitä olin itsekin ehdottanut. Silloin vielä toivoin ja uskoin Tommyn sairaudestaan selviävän, mutta toisin kävi, kuten nyt tiedämme.
  ---
  Aion hankkia vielä tämän hänen viimeisenkin kirjansa, kunhan se ilmestyy. Runoilijana hän on monipuolisuudessaan paljon antava, sanankäytön todellinen taitaja.
  Tulen aina vähän vihaiseksi, jos joku moittii Tommyn runoja tietämättä mitään hänen tuotantonsa laajuudesta. Jokaisella on kuitenkin omat mielipiteensä, mutta suuri yleisö näyttää sentään tietävän, että hänenlaisiaan ei kasva joka oksalla.
  ---
  Minä maistelen nyt juuri sinun tuotantoasi, aina kun ehdin. Hiukan kiireistä tämä kesäaika kieltämättä on. Eilinen meni pikkutyttöjen kanssa, ja viikonloppuna tulevat kaikki juhlimaan meidän 40vuotista yhteistä taivaltamme.

  Mukavia kesäpäiviä sinulle.
  :)

  VastaaPoista
 8. Hei Aili!
  Olen huomannut, että aika moni muukin meidän lisäksemme on huomioinut blogissaan Tommyn poismenon, valiten tekstiä runoilijan monipuolisesta tuotannosta.
  Tommy on kattanut niin runsaan runopöydän, että sieltä löytyy sanoja mihin tahansa elämäntilanteeseen, lähes jokaiseen makuun.
  Tulen aina vähän vihaiseksi, jos kuulen jotain hänen runoaan moitittavan. Usein sen tekee ihminen, joka ei tiedä mitään Tommyn laaja-alaisuudesta runouden saralla. Meitä on kuitenkin niin monenlaisia tallaajia tämän pallomme päällä.
  ---
  Minä maistelen nyt juuri sinun tuotantoasi. On kuitenkin ollut niin kiirettä, ettei ehdi paneutua haluamallaan tavalla.
  --
  Mukavia kesäpäiviä!

  VastaaPoista
 9. Hei Eila!

  Julkaisin molemmat kommenttisi, vaikka ne käsittelevät samaa asiaa, Tommy Tabermannia. Monille ihmisille Tommyn kuolema oli suuri shokki, vaikka tiesimme hänen sairaudestaan---.

  Tommylta jäi suuri tuotanto, jota voimme lukea ja johon voimme palata niin paljon kuin tarvetta ilmenee. Tommy antoi itsestään niin paljon toisille, etenkin meille naisille, ja juuri siitä syystä naiset osaavat arvostaa häntä.

  Hienoa, että sinä Eila sait olla päättämässä voittajarunoa, kun Tommy ei voinut sairautensa takia saapua paikalle. Syyn jokainen meistä varmasti ymmärtää---.

  Kriitikot ovat omasta mielestään kaikkitietäviä ja -osaavia ihmisiä, jotka lausuvat ehdottoman mielipiteensä liikoja kirjoittajaa tuntematta, tai voivatpa olla hänelle kateellisiakin. Tommyn suosio oli kuitenkin ehdoton, monellakin tapaa.
  ------
  Onnittelut Eila 40v. avioliitosta! Se on suuri saavutus, josta kannattaa olla ylpeä :)))
  ------
  Toivottavasti runoni ei ole sinulle suuri pettymys. Lisää niitä voit lukea netistä, pian on myös kokoelma Äiti-Maan hellään syliin pantu kokonaan sinne.
  ------
  Oikein heleää heinäkuuta ja juhlia sinulle ja miehellesi :DDD

  VastaaPoista
 10. Siinä kommentissani kävi niin, että luulin sen kadonneen kokonaan ja kirjoitin uuden, lyhyemmän. Ajattelin, että tärkeimmät asiat ovat siinä.
  Ensin kone ilmoitti, ettei blogisi hyväksy lainkaan kommenttiani, ja ajattelinkin jo laittaa sähköpostia.
  Lopulta sain toisen kommenttini lähtemään, enkä edes ajatellut, että molemmat olisivat tulleet perille
  :))
  Ei kai tässä nyt suurempaa vahinkoa käynyt :)))

  VastaaPoista
 11. Hei Eila!

  Ei todellakaan mitään vahinkoa, sorry vaan!

  Tämä bloggerkin on sekaisin: tehdyt kommentit häviävät ja sitten ne yllättäen ilmestyvät jostakin takaisin. Tämän aamuinen kommenttini Leena Lumelle ja myös Leenan kommentti oli kadonnut johonkin mustaan aukkoon, mutta Leenan kommentti löytyi Bloggerista julkaisemattomana.

  Upeaa kesää ja iloista mieltä sinulle :)))

  VastaaPoista

Kiitos komentistasi! ♥