Google+ Followers

perjantai 16. heinäkuuta 2010

Ulkomailla Värtsilässä II

Värtsilän naulatehtaan pääportti. Naulatehdas antaa monille paikkakuntalaisille työtä. Lieneekö ollut juhlat 02.07. 2010
kun naisväki marssi tehtaalle hienoissa kesämekoissaan. Milliisi (poliisi) oli myös paikalla, ja vaikka mies ajeli kevyenliikenteen väylää pitkin autolla, ei sakkoja tullut; miliisi myhäili partaansa. Miehillä oli päällään verkkareita, ei pyhäasuja.
Portin päällä lukee jotakin, mutta en ottanut siitä selvää---.

Viisikerroksinen asuintalo Värtsilässä, siinä asuu mm. alakuvassa olevan koulun opettajia. Koulu on todella suuren näköinen. Muuan opettaja poimii meille metsämarjoja, mustikoita, lakkoja ja puolukoita sekä karpaloitakin. Hän kuulemmaa hankkii sillä tavoin enemmän kuin varsinaisella leipätyöllään eli opettamisella. Akateemisillakin aloilla palkat ovat pienet, tavalliset työläiset hankkivat paremmin---. Tässä talossa ei ole hissiä. Polkupyörän joutuu kantamaan mm. viidenteen kerrokseen ja sieltä alas. Varkaat ovat suuri riesa paikkakunnalla kuten muuallakin Venäjällä. Jotkut asukkaat ovat vaihtaneet asuntonsa ikkunat, mutta kaikkien asuntojen ikkunoita ei ole vaihdettu. Portaikko on ulko-oven yläpuolella, siinä on lasitus, mutta suuri osa laseista on rikki, ja aukkoon on pantu pahvia tai muovia. Talo on useamman vuosikymmenen ikäinen, on tuhruinen ja "koristeltu" paikallisten "taiteilijoiden" toimesta graffiteilla. Lisäksi erinäisiä kaapeleita roikkuu talon ulkoseinillä. Sisällä asunnoissa en ole käynyt, mies sanoi, että portaat ovat kapeat ja korkeat, ne eivät sovellu nivelrikkoisille. Mauri vie Värtsilässä käydessään viemisiksi marjanpoimijoille kahvia ja suomalaista voita---.
Värtsilän koulun miesopettaja pitää liikunta- ja voimistelutunteja lapsille. En muistanut rouvalta kysyä, paljonko tässä koulussa on oppilaita. Koulu on asuintalon pihaa vastapäätä, joten työmatka on todella lyhyt. Kylän lämpölaitos on näköjään vastikään uusittu, otin siitä kuvan. Rouva puhui auttavaa suomea, mutta joistakin sanoista oli erikseen otettava selvää eikä hän kunnolla ymmärtänyt suomea. Ehkä kieli olisi pitänyt vaihtaa englanniksi, mutta mieheni ei olisi taas sitä ymmärtänyt---.
***
Tänään on ukkostanut monen otteeseen, ja jopa satanutkin. Se on kasveille enemmän kuin tervetullut tämän kauhean paahteen ja kuumuuden jälkeen. Ulkona on ainakin raikkaampaa, mutta itikat olivat hulluna hurmiosta, kun en viitsinyt laittaa myrkkyä postille mennessäni. Mies kävi tänään tankkaamassa autoa Venäjällä, viipyi ilta viiteen asti. Lähti aamulla joskus kukonlaulun aikaan.

Noin puolessa vuodessa tuli 10 000 lukijaa täyteen; kiitoksia kaikille lukijoille, ja oikein hyvää pyhänseutua teille toivoo Aili-mummo!

10 kommenttia:

 1. Hymyilevä eläkeläinen17. heinäkuuta 2010 klo 15.22

  Sama ankeus siellä Venäjällä näyttää vallitsevan kuin neuvostoaikanakin. Ihan hirvittää tuokin asuintalo!

  Toisaalta raha tuntuu sielläkin pelaavan: uutisissa kerrottiin Pietarin aleelta, kuinka sinne aletaan rakentaa uutta asuinaluetta ja vanhat asukkaat joutuvat muuttamaan pois.

  Ovat tuhonneet merenkin sieltä Pietarin tienoilla, ja kakkavesi kulkeutuu Suomeen saakka.

  Vanha venäläinen tapa lienee se, että mitään ei korjata. Jos ikkuna särkyy, pahvia tilalle. Ei taida talossa olla huoltomiestä, tuskin sellaista tunnetaankaan.

  Mutta hymyilihän miliisi sentään!

  VastaaPoista
 2. Moi Hymyilevä!

  Harvoin, tuskin koskaan, olen nähnyt miliisin hymyilevän, joten se on maininnan arvoinen seikka. Juuri silloinhan miliisi olisi voinut meitä sakottaa, mutta ei sakottanut (ajoimme kevyenliikenteen väylää pitkin).
  Surkeatahan se välinpitämätön venäläinen elämäntapa on, kelpaa ainoastaan varoittavaksi esimerkiksi. Ja varmaan ihan kauhea tuokin asuintalo on sisältä. Ainakin ei voi kehua että hyvin olisi talosta huolehdittu.

  Siitä olen puhunut, miten paljon pietarilaiset ja muut likaavat Suomenlahtea ja Itämerta, Pietarissakin on yli viisi miljoonaa asukasta. Puhdistuslaitokset on rakennettava muiden valtioiden rahoilla, omat valuutat eivät niihin jouda.

  Mutta onhan sekin vitsi: suomalaiset elintarvikkeet eivät kelpaa (muka) venäläisille!! Hah-hah, sanon minä ;O

  Kiitos kommentista Hymyilevä :)))

  VastaaPoista
 3. paaaaaljoooon oooonneeeaaaa vaaaaaaan! hyvää ja luistavaa blogia on helppo ja antoisa seurata! pidähän sormi- ja aivoluut vetreinä...

  VastaaPoista
 4. Kiitoksia kohteliaisuudesta, Anonyymi!

  Asioista voi olla monta mieltä ;/

  Hyvää kesää sinulle :)))

  VastaaPoista
 5. Onnea vaan. Sinulla on paljon lukijoita, enkä ihmettele sitä ollenkaan.

  VastaaPoista
 6. Hei Matti!

  Kiitos kiitos, vaikka eihän tämä ole mitään joihinkin muihin verrattuna ;-))

  Hyvää kesän jatkoa sinulle, Matti :DDD

  VastaaPoista
 7. hello my friend! warm greeting ^^!
  your blog looks nice 0_0

  by the way,
  if you need to find unique fonts, you can go to our website.

  best regards;

  VastaaPoista
 8. Hello Fonty!

  Thanks, but no thanks.

  With my best greatins :)))

  VastaaPoista
 9. En tiedä, joko mainitsin, mutta odotamme vielä sadetta täällä etelässä. Ei YHTÄÄN ole meillä satanut helteen alkamisen jälkeen. Me olemme osuneet kai kaikkein kuivempaan kohtaan, koska muualla Salon alueella muualla on sentään jonkin verran vettä taivaaltakin.
  --
  Paljon on sinulla lukijoita ollut, johtuneeko kiinnostavista ja eri asioita käsittelevistä jutuistasi.
  ONNEA!
  ---
  Vaikka Venäjällä ankean näköistä onkin, olet saanut yhden kesäisen kauniin kuvan, onko siinä näkyvä rakennus koulu vai lämpölaitos? Sekosin jossain ???
  ---
  Nauti kesästä, jos hellekin on jo teillä helpottanut

  VastaaPoista
 10. Eilalle:

  Jos tarkoitit tuota ylintä kuvaa tässä blogissa, se on naulatehdas, alin kuva on Värtsilän koulu. Lämpölaitoksen kuvaa en ole laittanut (ainakaan vielä).
  ------
  Kauheaa jos ei ole satanut yhtään siellä Salossa! Kaikki kärventyy veden puutteeseen eikä mikään kasva enää. Eipä ole kaksiset maanviljelijöidenkään satotoiveet, jos näillä poudilla on pitänyt olla kokonaan ilman vettä ;(((
  Toivotaan hartaasti että sateet tulevat pian teille sinne etelään!

  Meillä on onneksi satanut useana päivänä peräkkäin, ja maa on kastunut hyvin. Ilma on viilentynyt ja kasvit virkistyneet paljon :)))
  Kyllä kesästä pitää nauttia, vaikka marja-aika alkaa todenteolla. Myös vadelmat kypsyvät, ainakin muutaman päivän perästä on käytävä niitä katsastamassa.
  ------
  Jollei lukijoita olisi, ei kehtaisi blogia kirjoittaakaan---.

  Kiitos kommentista Eila!

  VastaaPoista

Kiitos komentistasi! ♥