Google+ Followers

tiistai 24. elokuuta 2010

Kuvia Kaalamolta

Ajelimme 16.8.2010 Venäjällä käydessämme myös Kaalamolla ja Puikkolassa, josta sain paljon kauniita kuvia. Kerron toiste niistä lisää. Pientalo Kaalamolla oli siitä siistimmästä päästä. Kylän yleisilme oli ankea, kukkia ei paljonkaan näkynyt, mutta tässä pihassa niitä oli silmiä ja mieltä ilahduttamassa. Kylässä oli myös kauppoja, joista yhdessä kävimme. Mies osti sieltä Suomi-salamia itselleen. Lapsilla oli avarilla pihoilla leikkipaikkoja ja kiikkuja, ihan kaupan edessä oli yksi lähistön lasten leikkipaikka.

Mäellä oli vesitorni. Tässä oli aika siistit näkymät. Tiet pölisivät kuivuuden johdosta valtavasti, muutaman minuutin välein tuli aina sora-autoja vastaan, jotka jättivät jälkeensä mahtavat hiekkapilvet vastaantulijoille nieltäväksi. Venäjällä ei käytetä tiesuolaa. Monta vuosikymmentä sitten Suomessakin oli samanlaista, nyt ei enää - onneksi - niin ole. Venäläiset sähköpylväät ovat hyvin usein pahasti kallellaan, jopa lankojen varassa. Se antaa maasta ankean ja huolimattoman kuvan.
Näiden talojen kohdalta käännyimme pois. Jonkin matkan päässä olisi ollut kirkko, muistaakseni. Kasvimaita ja kasvihuoneita on Venäjällä runsaasti. Omavaraisuus vihannesten ja kasvisten suhteen antaa lisätuloja ihmisille, joilla muutenkin on toimeentulo ankeaa.
***
Olipa kerran omenapuu
täynnä
punaisia omenoita
.Se kasvoi kaukana
Mikä-Mikä-maassa.

Sen juurella asui Noita.

Ei antanut kenenkään
muun syödä
näitä herkullisia omenoita.
Se muille karjui:
Suksikaa suolle!
Minä olenhan paha Noita!

Aili Nupponen, Lasten kuvat ja runot

Nyt eilen sen keksin: Windows Explorerin kautta saa Bloggerin blogin kaikki sivut tulostettua. Firefox ei anna kuin yhden sivun tekstin/kuvat. Jouduin käyttämään Exploreria, kun Firefox ei suostunut yhteistyöhön. Sitten on vielä Google Crome, jota en ole kokeillut---.
Oikein hyvää tiistai-iltaa kaikille lukijoille toivoo Aili-mummo!

4 kommenttia:

 1. Hymyilevä eläkeläinen24. elokuuta 2010 klo 18.14

  Ei ole ankeus poistunut eikä maisemat parantuneet, vaikka kommunismi on hylätty. Taitaa olla Venäjällä nyt vielä ankeampaa kuin neukkuaikaan.

  VastaaPoista
 2. Hymyilevä Tuula:

  Melkein joka paikassa on Venäjällä samanlaista maaseudulla. Puikkolassa löysimme yhden tosi siistin ja taideteoksia pihamaalla olevan talon, josta otin paljon kuvia. Joten poikkeuksiakin löytyy---.

  Pietarissa oli taas (syksy 2009) niin maar siistiä, etten ollut tuntea kaupunkia entiseksi Leningradiksi. Se kaupunki on ainakin pessyt silmänsä neuvostoaikojen jälkeen. Ääneen ihmettelin sitä, missä ovat Pietarin suuret katulapsilaumat, joista on paljon puhuttu ja kirjoitettu.

  Raha Venäjällä tunnetaan, ja suurkaupungeissa osataan turistilta kiskoa hirmuiset hinnat sikäläisistä palveluista. Pietari ja Moskova ovat maailman kalleimpia kaupunkeja nykyään;(

  Kiitos kommentista Tuula ja hyvää viikon jatkoa sinulle:))

  VastaaPoista
 3. Tuntuu oudolta, kun teille Venäjän puolella vierailu on niin tuttua touhua.
  Olen aikanaan käynyt sekä Moskovassa että Pietarissa, mutta siitä on jo aikaa.
  Pietarissa kävin myös silloin, kun se oli vielä Leningrad, muistaakseni kaksikin kertaa. Viipurissa olen käynyt ja Riikassa, kaikista niistä matkoista on jo vuosia.
  Muistan, kuinka aina minusta tuntui jotenkin kolealta, kun siihen aikaan kotiin soittaminenkin oli mahdotonta. Nykyisin on kai jo sentään eri juttu.
  Yleiskuva siellä on kumminkin kovin samanlainen kuin neuvostoaikaan, sinun kuvistasi päätellen.
  ---
  Minäkin haluaisin sinne Mikä-Mikä maahan, mutta noitia en tahdo nähdä, makoisat omenat riittävät mainiosti.
  :)))

  VastaaPoista
 4. Hei Eila!

  Meillä käydään Venäjällä tankkaamassa autoja, siksi siellä liikutaan niin paljon. Pensa on puolta halvempaa kuin Suomessa. Joillekin Venäjällä reissaaminen on huvitusta. Eräs mies, kalankauppias, kehui eilen käyneensä Venäjällä ainakin tuhat kertaa, mutta hänellä onkin venäläinen vaimo. Hyvin monella tohmajärveläisellä miehellä on myös venäläinen puoliso, ja useimmiten naisella on lapsia entisestä liitosta.

  Ankeitahan nämä rajaseudun kylät ja kaupungit ovat, ihan entiseen neuvostoaikaiseen malliin. Silmä ilahtuu harvoin näistä näkymistä.
  Mihinkään ei ole panostettu---.

  Riikassa en ole minäkään käynyt, siellä sanotaan olevan paljon varkaita.
  Vuosikymmeniä sitten niin oli myös Tallinnassa, on omakohtaista kokemusta.
  Matkustushalut hävisivät ainakin siihen paikkaan.
  ------------
  Runot ovat lastensatuja. Noita on siellä jännityksen ja riimien takia. Lasten runot ovat useimmiten kertovia tai sitten sanaleikkejä.

  Kiitos Eila kommentistasi:)))

  VastaaPoista

Kiitos komentistasi! ♥