Google+ Followers

perjantai 27. elokuuta 2010

Sirkustelua Kassan baarilla

Naisten jälet


Ei v***u hyvistä tehty/ ei hyvistä, ei pahosta./ Tehty kuusta, tehty voista/ tehty tetrem mättäästä/ sivuttu sijal lihasta/ mahol lehmäm makkaroista/ pyöritelty pyyl lihosta./ Ellös viikkuu vihatak/ ellös kauvvas kannustellak./ Ei mies manallej jouvvak/ pitkätukka tuonellaan./ Otav v*****en vihas/ kokkakarva kannukses./ Juho Riikonen Tikkalasta, loitsu Naisten jälet. Teoksesta Havutar, hyvä emäntä, koonnut Aili Nupponen. Joensuu 2004.

***
Tämä Kassan baari on Tikkalan kylän kuuluisin paikka. Kaksi viikko sitten baarin ja kyläkaupan pihalla pidettiin Mehtätivolin tilaisuus, josta nyt kertoo Seura-lehti peräti kuudella sivulla. Netistä lisää tietoja linkeistä Mehtätivoli
ja Maaseutufestari Mehtätivoli. 

En ehtinyt sinä iltana paikalle kiireitteni vuoksi, piti välttämättä saunoa. Tikkalan kyläyhdistys on saanut viime aikoina paljon näkyvyyttä siksi, että Tikkala valittiin viime syksynä Pohjois-Karjalan vuoden kyläksi. Kassan baarin ansiosta kylä on saanut paljon enemmän lehtijuttuja kuin konsanaan kyläyhdistyksen. Kassan baarin perustajajäseninä ovat useat tunnetut henkilöt.
Posti ja pankki menetettiin jo vuosia sitten. Uudelleen kylään saatuja palveluja ovat kyläkauppa ja Kassan baari. Kyläkoulu on uusi ja ajanmukainen, oppilasmäärä lienee kasvusuuntainen, yhdistetäänhän ensi syksynä Tikkalan kouluun myös Onkamon oppilaat. Opettajia on kyläkoulussa kolme.


Nämä kyläasiat pyörivät aina ja useimmiten koulun ympärillä, onhan koulu kylän tärkeimpiä ellei tärkein asia. Näin on ollut niiden menneiden 30v. aikana, jonka olen kyläyhdistyksen toimintaa seurannut ja ottanut osaa. Nykyään on muotia olla ns. kyläaktiivi, ja helposti sen nimityksen monet ovat ottaneet itselleen aika köykäisin ansioin.

Ainakaan 1980-luvulla ei baaritoiminnasta jaettu pisteitä kyläkauppiaalle, palaute oli enimmäkseen negatiivista. Mutta silloinhan siellä kävivät vain nämä "paikalliset juopot", joiden läsnäoloa ei nykyään tunnuta toivottavan. Kävin tosin minäkin useissa pikkujouluissa ja vastaavissa tilaisuuksissa, mutta nyt ei ole enää tarvis pikkujoulutella, vaan hyvällä syyllä voin istua kotona senkin aikaa.


***
Tuossa blogin alussa lainasin tikkalalaisen, seppä Juho Riikosen loitsua. Hän sai 1800-luvulla toimia paikallisena "lääkärinä" ja sairauksien hoitajana. Toisella puolen tietä asui Pekka Eronen, joka toimitteli myös samoja hommia. Näin hyvin nämä terveysasiat hoidettiin silloin ennen, nyt ne ovat Hellin hyvässä hoivassa valuneet "tuntemattomaan suuntaan", josta ei kenelläkään taida olla oikein hyvää kerrottavaa---. Nämä loitsijat, taikojat ja hierojat tekevät työt melkoista halvemmalla kuin lääkärit; on siis koulutettava lisää väkeä näihin ammatteihin---.

Viikonloppu alkaa jo tästä illasta. Oikein hyvää viikonvaihdetta kaikille lukijoille toivoo Aili-mummo!


10 kommenttia:

 1. Sinä elämäntapavalmentajani sieltä Karjalasta: Miks sie ylekahtot Kassa baarii? Sie neuvvoit minnuu, mut onohit nimes. Tunne su jälkes;-)

  Olipa aika seppä ja kai sen yhden sanan olis ihan siihen voinu laittaa. Nettimaailmassa on paljon, paljon pahempaa kuin yhden hyvän värkin nimi. Se on kauheeta, että sitä käytetään kirosanana, mutta se johtuu varmaan siitä voimasta, mikä tuol värkil o.

  Sain viestin Väinö moiselta:

  Millä nyt tulta tummentelen, valkeaista varventelen, teen tulen tehottomaksi, valkean vaarattomaksi ettei viikkoa vihloisi, kovin kauan karvastaisi. Ole tyttö Suomen maalta, neiti laskeite Saaresta, hyyssä suukko, jäässä kenkä, hallassa hamehen helmat, hyinen kattila käessä, jäinen kauha kattilassa! Viskoa vilua vettä, riittehistä ripsuttele, paikoille palaneheille, tulen tuhmille vihoille!

  Ja vastasin:

  Ei ole viikko, vuos, talvi mittää, ku tulityttö syttyvi, palohon leimahtavi!

  Et voi mittään, et voi mittään, mie muutan pois, länteen taikka ittään.

  Mie hullu raukka pistin mut kuoreen, maista, haista, pala sie puolestas!

  Mie en piittaa sun ripsutteloistas, en piittaa vaik jäähä upottaisit. Solkota sie mitä solkotat, miult pallaa pillu, karvat, kaikki!

  Ja sielukin tulta viskoo, vettöö, pää o ku mehiläisel liiast medest.

  Mut mie luppaa siul, ukkopaha, ruoja, sie et vielä tiijä mistää mittää.

  Mie oon siu ylisen pään piina, hulluus, mut alisel suatan oll kiima, autuus.

  Kysy sie nero sielultas neuvvoo, kumpoo uskoo, kumpoo uskoo?

  siun paha tyttö
  Kalevan kankahalt

  Mahtavaa Viikonloppua, Aili!

  VastaaPoista
 2. Hymyilevä eläkeläinen27. elokuuta 2010 klo 20.26

  Oikein riivatunmoista menoahan siellä pidetään! Ei mitään kyddyyriä vaan reipasta menoa ja meininkiä.

  Jos lehdistökin noteeraa asian noin laajasti, on varmaa että erotutte massasta! Hauskaa pittää olla!

  VastaaPoista
 3. Hiano loitsu :) Se pitäisi laittaa peruskoulussa opiskeltavaksi. Miksikähön koulussa ei opeteta tällaisia toisenlaisia juttuja, syntyy kapea maailmankatsomus lapsille.

  VastaaPoista
 4. Moi Leena!

  Anteeks Leena, taisin loukata sinnuu?

  Kassan baarilla on nykyään "parempaa" väkeä kuin vanhat kanta-asukkaat. Tosin minulla ei ole enää mitään tarvetta mennä sinne. Humalaisista en kovasti tykkää, ja juoda voin itsekin enintään yhden drinkin (ks. lääkitys!)

  Tosiaan, ei ennen tällaista baaritoimintaa luettu edes mihinkään kylätoimintaan, mutta nykyään se tuntuu olevan ylinnä kaikista muista---.

  Havuttaressa on sanottu sekin kielletty, nykyisin kirosanana käytetty sana, mutta koska tiedän hiukan lukijakunnan rakennetta, jätin sen sanan siveyssyistä pois. Rivo en tosiaan halua olla.

  Kalevalaan ja Kantelettareen näitä runoja ei kelpuutettu, mutta ne on julkaistu Suomen kansan vanhoissa runoissa, ja minä poimin ne SKS:n Joensuun perinnearkiston filmiltä numero 59.

  Ajat ovat hieman muuttuneet jo niistä entisistä---.

  Luin runosi kahteenkin kertaan niin kiinnostava se on. Sinä Leena olet tulinen nainen, varmasti Väinämöinenkin hämmästyy kun ymmärtää sen ;)))

  Upeaa viikonloppua sinullekin Leena<3

  VastaaPoista
 5. Hymyilevä:

  Palstamillimetreistä päätellen ainakin erottuvat nämä kassan baarin perustajat ja maanmainiot asiakkaat. Niin - ja onhan siinä myös kyläkauppa, mutta se on herättänyt paljon vähemmän huomiota O_O

  Hyvää pyhää sinulle Tuula<3

  VastaaPoista
 6. Isopeikko:

  Koulussa varmaan pelätään, että lapset oppivat ruokottomuuksia, ennen ainakin jätettiin tästä yhdestä suosikkisanasta arestiin. Mutta osaavat ne lapsikullat silti näitä kiellettyjä sanoja, kuulevat muualta;))

  VastaaPoista
 7. No takuulla et loukannu, Aili, tunnistin sinut heti;-) Mihin mie joutusi ilman sinnuu!

  Yritän olla hyvin viileä lady, ihan vain kuin lunta..., mutta taidan onnistua huonosti. Yritän ryhtyä arvokkaaksi, rauhalliseksi, seesteiseksi ja lakata kirjoittamasta villejä värssyjä;-) Ihan tosi, yritän!

  Ymmärsin heti, mikset halua sinne baarin, minäkin sinua vähän kiusoittelin. Aina kun mietin laittaa liian tuhmia runoja, muistan sinut...ja järkiinnyn. Kiitos!

  Elämyksellistä viikonloppua, Aili♥

  VastaaPoista
 8. Leena!

  Hieno paradoksi: viileä/kylmä lumi ja tuli= mitähän se merkitsee yhdistettynä?

  Jos olet tulinen, miten kummassa voit olla viileä kuin lumi?

  Älä ihmeessä lopeta minun takiani kirjoitteluasi näistä tulisista lemmen asioista. Minulla on vastuu lukijakunnastani, jolla on kristillissiveellinen käsitys elämän perusasioista (heitä en tahdo menettää, mutta en halua olla myöskään tekopyhä).

  Kirjoita ihan mitä itse tahdot ja haluat, en halua siihen vaikuttaa.

  Hyvää pyhää ja lauantai-iltaa Leena<3

  VastaaPoista
 9. Vanhat loitsut ovat hauskoja ja vähän jännittäviäkin. Monia asioita vanhat osasivat, ja vaikka loitsujen kautta tehtiin, niin toisaalta parannuskeinot olivat ihan oikealta pohjalta.
  Sain yhdeltä kirjastonhoitajalta kerran vanhoja loitsuja morsiussaunaa varten, ja olen muutaman kerran käynyt "polttareissa" noitumassa.
  Hauskaa on ollut!
  ---
  Minäkin tutustuin Mehtätivoliin nyt Googlen avulla. Monipuolista näyttää toiminta olevan, ja jokaiselle löytyy viihdykettä.
  Perusasia on hyvä. Kylät saavat valtakunnallista huomiota, jospa siitä taas jotain poikii tulevaisuuttakin huomioiden.
  ---
  Taitaapa sinulla ja minulla mennä ne ylimääräiset illat jo hyvin kotosalla, ei tarvita pippaloita minkäänlaisia!
  :))

  VastaaPoista
 10. Eilalle:

  Loitsut ovat mahtavia, varsinkin nämä morsiussaunaloitsut. Hienoa, että olet ottanut ne ohjelmistoosi! Morsian saa tuntea, mitä oli olla morsian vuosisata sitten, silloin kaikki elämässä oli yksinomaan Luojan varassa, ihmisten apu oli enemmänkin vertauskuvallista kuin konkreettista.

  Olethan lukenut tuota Mailma-blogia, jossa niitä loitsuja löytyy. Ja paljon muutakin tietoa.
  ---------
  Mehtätivoli on - kuten kai huomasit - Maaseudun Sivistysliiton järjestämä ohjelmakiertue maaseutukylissä. Ihan kannatettavaa toimintaa, ja raitishenkistä.

  Nuorempana vielä jaksoin innostua vaikka mistä jutuista, mutta nyt vanhana ei enää jaksa eikä kehtaa, pitää antaa vuoro muillekin.

  Kiitos kommentista Eila ja hyvää syksyä ja tulevaa viikkoa<3

  VastaaPoista

Kiitos komentistasi! ♥