Google+ Followers

tiistai 7. syyskuuta 2010

Oppimisen kiimaa ei voi vastustaa!

Saiho-ateljeen uima-allashuone Leo Karppasessa 22.07.2010. Kuva AN.
Kiima

Se on veressä, kiima, 
sillä ilman kiimaa veri on laimeaa, 
niin laimeaa
ettei se virtaa, seisahtaa

Koskaan älä kadota 
villihanhen kiimaa 
kerta kerran jälkeen 
lähteä kauas, pois, 
voittaa vaarat, väistää nuolet, 

ja villihanhen kiimaa 
palata, 
olla varoituksille kuuro, 
tehdä pesä 

Tommy Tabermann teoksessa Veren sokeri (2008).


Hankin ensimmäisen tietokoneeni vuonna 1991, ja siitä lähtien olen istunut sen ääressä lähes joka päivä useita tunteja. Käytössäni on järjestyksessä viides kone. Olen kirjoittanut tietokoneohjelmilla lähes kaikki kirjani, ensimmäistä runokirjaani lukuun ottamatta. Sen lisäksi käytin konetta maatalousohjelmiin, pankkiohjelmiin ja luoja tietää mihin kaikkiin ohjelmiin. Opetusta sain kansalaisopistosta 1988 tai -89 yhden talvikauden ajan. Käytössä  silloin oli ns. lerppukone, joka tallensi levykkeelle esimerkiksi tekstin, kiintolevyä ei siinä koneessa muistaakseni ollut. Nyt sitten viimein olisin ollut halukas opiskelemaan kuvankäsittelyä, mutta se alkeiskurssi ei pääse alkamaan. Rva Lassila ei hyväksy minua millekään muulle kuin alkeiskurssille, hän tarjosi minulle Tietotekniikan perusteiden kertausta, joka pitää sisällään seuraavat asiat:

Tutustutaan tietokoneen ja Windows 7:n peruskäyttöön, harjoitellaan hiiren, näppäimistön sekä yleisimpien ohjelmien käyttöä mm. tekstin kirjoittaminen, kuvan lisäys tekstiin ja tulostaminen, käsitellään tietokoneen hankintaan liittyviä asioita, opetellaan internetistä tiedon hakuja sähköpostin käyttö. Itse olisin halunnut Digitaalisen valokuvan muokkaukseen ja käyttöön, mutta siihenkään minua ei kelpuutettu.

No, hyvä on. Opetellaan tämäkin itse kuten kaikki muukin on tehty. Miniäkin lupautui tarvittaessa avustamaan, joten eiköhän tämä tästä---. Terveisiä rouva Lassilalle lämpimästi!!!

En ole ennen tiennytkään miten alas minun vähäinen älyni luokitellaan. Joskus muinaisuudessa olin kansalaisopiston johtokunnassa sekä opistolaisyhdistyksen eri tehtävissä, mm. puheenjohtajana, joten se siitä. 

Huomenna iltapäivällä tulee saunavieraita, jotka ovat viimeiset tältä kesältä. Kesä on tosin siirtynyt jo aikaa sitten muistojen joukkoon, pian voimme aloittaa joulun odotuksen ja joulupukista puhumisen. Olen neulonut sukkia itselleni, mutta pienet tyttökullat tarvitsevat myös niitä, ja odottavat saavansa jouluna vuoden villasukat lahjaksi---.

Oikein hyvää työviikon jatkoa kaikille lukijoille toivoo Aili-mummo!

16 kommenttia:

 1. Hymyilevä eläkeläinen8. syyskuuta 2010 klo 16.09

  Melko erikoiset valintakriteerit siellä tietokonekurssilla! Eikös nyt oppilas itse sentään saa valita sen, mille kurssille menee?

  Monet opettajat jotenkin pienellä kokeella testaavat osaamistasoa, jos tulee epäilys, että joukkoon pyrkii täystumpelo, joka tässä tapuksessa selvästikin et ollut sinä, vaan rouva itse.

  VastaaPoista
 2. Aili-mummo, ei yhtään kommentia tänä kansainvälisenä lukutaidonpäivänä meille opinhaluisille mummoille.

  Sinä pääsit sentään kertaamaan alkeita, minä jouduin yrittäjätutkinnon suorittajana koneen ääreen eikä minulla ollut hajuakaan, kuinka kone käynnistetään. Siinä ihmettelin nuorien, näppärien nakkisormien naputtelua, kun katsoivat korpulta tunnuslukuja.
  Hakeuduin vertaisohjaajakoulutuksen kautta opettelemaan tietotekniikan alkeita. Tuli tarpeelliseksi hankkia oma tietokone. Minulle esiteltiin käytettyä mallia, joka on aikansa elänyt, ettei siihen ole enää virusturvaa olemassa. Etenin projektista toiseen, joissa pidettiin minua liian vanhana osallistumaan. Kun vanhainkotipaikka oli vielä, on edelleen, varaamatta, olen hankkinut omaksi iloksi ja hyödyksi riittävät taidot kirjoittaa ja asioida netissä.

  Meitä mummoikäisiä kohtaa ajan rasismi, eikä se ole vain Karin mummomääritelmän mukainen (Kilttimummot, Kärttymummot, Könttimummot ja Kuolemanmummot). He sanovat itse mitä heistä tulee (vitunmummot), kun ovat mmummoja tai ukkoja. Rasismia on ikää, sukupuolta, syntyperää, (akateemista)koulutuksen puutetta ja -kirjoitustaidottomuutta kohtaan. Itse olen niin monessä punamultapytyssä keitetty, että tiedän, mikä minä en luule olevani.

  Tytär sanoo: Vasta vanhemmiten olet tullut tuollaiseksi, että opetat kaksimielisiä runoja lapsille. Et meille puhunut sillä lailla. Luit vain Tiitiäisen satupuuta ja Nalle Puhia.

  Niin kaiku vastaa kuin sille huudetaan. Kaiku on vastannut, mitä nuori poliitikko voi meiltä muuta odottaa. Vanhat elävät jo toista nuoruuttaan.

  Aili, hauskaa lukutaidon kertauspäivää. Minä niin rakastan laskutaitoa. Muuta ei tarvita elämänhallintaan, ei edes henk.kohtaista valmentaajaa.

  Oikea kohde rauhanpalkinnolle on Äiti Teresa, Kalkutan kaduilla kuolevien hoitaja. Nyt nähdään vain sijoittajat ja pankkimaailma pelastamisen kohteena.

  VastaaPoista
 3. Nyt ihmetyttää!!! Eikö asiakas saa itse päättää mille kurssille osallistuu? Ja eikö loppupeleissä ole asiakkaan oma asia miten hän taitonsa ja osaamisensa arvioi ja mille kurssille haluaa. Voihan joku oppia tosiaan itse ja kotikonstein tosi pitkälle asioita.

  VastaaPoista
 4. Kuvan käsittely ei ole sen mutkikkaampaa kuin tekstinkään, luulee peikko. Ohjeita on vaikka miten paljon kun vähän etsii.

  VastaaPoista
 5. Hymyilevä eläkeläinen8. syyskuuta 2010 klo 19.28

  Yksi kommentti ehti jo kadota? Vai mahtaako se olla sinulla tarkistettavana?

  Hällä väliä, ihmettelin vain kurssinpitäjän ammattitaitoa.

  Tee valitus rehtorille.

  VastaaPoista
 6. No mutta, olipa outoa. En ole tiennytkään, että kansalaisopistossa voi käydä näinkin.
  Sinä opit kyllä kuvankäsittelyä ohjelman avulla aivan varmasti, sen verran kuin haluat.
  Ehkäpä olemme siinä iässä, ettei meitä oteta enää vakavasti näissä oppimisasioissa, mutta opetellaan kiusallakin.

  "Ma tulen lahjan ihmisille annoin
  ja tuli teki heidät orjikseen,
  ma vapauden aseet heille annoin,
  he takoivat ne kahleeks toisilleen."

  (V.A. Koskenniemi)

  VastaaPoista
 7. Hei Hymyilevä!

  Tohmajärvi on hyvin "edistyksellinen" kunta. Joittenkin mielestä ihminen ilman maisterintutkintoa ei ole mitään, eikä varsinkaan itseoppinut ihminen.

  Kyllä ennen meillä oppilas itse sai valita kurssit joille haluaa, nyt valinnan tekee opiston toimistotyöläinen. En jaksa ymmärtää: Tämä on sortamista, pahinta lajia!!!

  Eilen en ehtinyt vastaamaan, vieraat lähtivät pois ilta 10 jälkeen, ja siksi en konettakaan avannut.

  Kiitos kommentistasi Hymyilevä ja hyvää loppuviikkoa sinulle!

  VastaaPoista
 8. Mammmia:

  Ikärasismista tässä varmaan on kysymys. Tyhmyys ei poistu ihmisestä kouluja käymällä, joskus se vain lisääntyy.

  "Ihanaa on olla täydellinen nolla. Aivot ovat päässä, vähä järki jäässä", siteeraan tässä omaa runoani.

  Kunnassa on keskinkertaisuuksilla suojatyöpaikka hamaan hautaan asti.

  Lukutaito on niin tärkeä taito, ettei sitä suotaisi muille kuin maistereille. Se minulle on suoraan sanottu, ei ole uskottu, että maallikko, kouluja käymätön ihminen, voi tehdä hyviä kirjoja, jos hänellä on hyvät aivot. Ja aivot minulla on, en ole aivoton!

  Äiti-Teresa ei valitettavasti enää ole rauhanpalkintoa vastaan ottamassa. Muistaakseni hänelle annettiin se jo hänen eläessään. Rauha hänen muistolleen.

  Kiitos Mammamia ja hyvää syksyä sinulle!

  VastaaPoista
 9. Moi Punatulkku!

  Ei näköjään voi, kun rouva L. tietää asiat paremmin---.

  Olen ollut pari vuosikymmentä eri järjestöjen opinto-ohjaajanakin - jostain syystä.

  Sinä olet neljän tutkinnon insinööri, varmaan ne ovat kaikki eri aloilta. Sisarenpojalla on kaksi inssintutkintoa, kun ei sillä ensimmäisellä saanut töitä; pitää olla DI.

  Kiitos kommentistasi Punatulkku ja hyvää jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
 10. Moi Isopeikko!

  Ihan totta, ei varmasti olekaan. Kirjoittamisessakin on paljon sääntöjä, ja pitää olla vielä asiaa, jota kirjoittaa. Ei se ihan kaikilta suju, monet osaavat pelkästään toimistokapulakieltä, jota ei oikein kehtaa edes suomeksi sanoa.

  Kiitos Peikko ja hyvää syksyä sinulle sinne ikiomaan satumetsään<3

  VastaaPoista
 11. Hei Eila!

  Uskon kyllä oppivani kuvankäsittelyn, ei minulla vielä niin paha dementia ole.

  Joillakin ihmisillä on niin kova halu määräillä muita ihmisiä, ja tuntea sillä tavoin saavansa enemmän valtaa itselleen.

  Sinulla on aina runoja joka paikkaan. Kiitos niistä!

  Oikein hyvää viikon jatkoa sinulle<3

  VastaaPoista
 12. Mummo,

  noustaan parrikaateille!
  Kun olin toimittaja, antoi Tohmajärven kunta minulle kaksi kertaa porttikiellon kunnantalolle. Nyt asun Tohmajärvellä.

  VastaaPoista
 13. Terveisiä minun blogistani sinun blogiisi. ks linkki

  VastaaPoista
 14. Heippa Erkki!

  Joopa joo, parrikaateille on noustava hetimiten, oikeestaan mie jo nousin, kun julukasin tään jutun.

  Mätä haisoo meijjän kunnasta jo pitkän matkan piähän, ja jopa meijjän oman kunnan asukkaihen nennään.

  Kyllä sie Erkki out rohkee poika, kun uskallat uhmata selevee porttikieltoo. Kuka siule sen kiellon anto?

  Van ihan minnuu naurattaa tää meno ja melske, on se niin hullunkurista O_O

  Kiitos kommentista Erkki ja heitellään huulta kun jouvettaan!

  VastaaPoista
 15. Moi Anna!

  Makoista kiitokset virtuaalileivoksesta!

  Laitan tyttäresi uuden blogin blogilistaani.

  Terveisin ja hyvän viikonlopun toivotuksin Aili<3

  VastaaPoista

Kiitos komentistasi! ♥