Google+ Followers

keskiviikko 27. lokakuuta 2010

Matkakuumetta
 Popi kissa kiinalainen
vilkuttelee veikeästi,
kesän kaiken kaihoisasti.
Aurinkoinen armastellen
taivahalla tallustelee,
antaa lämmön läikähdellä
perhosille pienoisille,
kukkasille kaunoisille.

Popi kissa ketterästi
loikkaa ilmaan iloisena
kalat mielessä mukavat,
herkkuruuat ruokaisimmat.
kalat mielessä muka
Aili Nupponen teoksessa Mummo ja muusat (2010)
Ps. Popi Kissa seikkailee teoksessa Popi Kissan onnenpäivät (Lara Jones).


Roosa kukka/ Roosa rukka./
Värit nämä/ kimmeltävät/
räiskyvät ja viheltävät./
Tyttö, tyttö/ piirrä kukka!

Roosa rukka/ pyörii hyörii./
Tanssii kukat/ silkkisukat!/

Runo AN, Kansi Ellun vesivärityö.

Varmaan olette jo arvanneet, mummolla on pitänyt kiirettä, tuli nimittäin äkkilähtö Egyptiin kuten muinaisella Joosefilla. Sain netistä sunnuntaina ostettua liput suoralle lennolle Joensuusta, ja valmistelut käyvät kiivaina. Vein samalla reissulla yhden kirjan Joensuun kirjastoon, jonka he panevat arkistoonsa.

Joensuun tiet ovat sekaisin, siellä on meneillään monta tie- ja siltaprojektia, joista varmaan Punatulkku osaisi kertoa teille enemmän. Pelottaa, jos ei osaakaan yöllä pimeän aikaan lentokentälle, vilkkuvia valoja on niin runsaasti.  Lähdön syy on se, että naapurin emännälle tuli sananmukaisesti pakottava tarvis lähteä lämpimään. Samoin on laita itselläni, käsiä särkee aina vain kamalammin, joten vietämme ensi viikon Sharm El Sheikhissä lämmöstä nauttien.

Mummolla on ollut kysyntää myös monilla muilla areenoilla, mutta yhden keikan ehdin hoitaa vielä perjantaina. Mies jää kodin hengettäreksi siksi aikaa, kun mummo matkustaa. Toivottavasti saan runsaasti valokuvia iloksenne, ja ostettua egyptiläistä historiakirjallisuutta. Kirjoja olen ostanut tuomisiksi itselleni jokaiselta reissulta. Niihin voin aina palata, kun siltä tuntuu.

Arabimaissa en ole ennen käynytkään lukuun ottamatta yöpymistä Dubaissa keväällä 1992.Olimme okralaisten kanssa palaamassa Intiassa, kun yht'äkkiä illalla lenneltyämme 6 tuntia, palasimme takaisin Dubaihin, missä olimme tehneet välilaskun lentokenttäostoksia varten. Syynä oli ilmatilan sulkeminen, muuan matkustajakone oli ammuttu alas. Tällaista voi siis sattua Lähi-Idässä.

Joululahjat ovat pian ajankohtaisia, ja niitä voisin ostaa lapsenlapsille. Rihkamakauppiaita voi olla pilvin pimein, ainakin Intiassa oli. Ne olivat oikea maanvaiva, kuin valtava lauma kärpäsiä. Mutta onhan siellä varmasti oikeita kauppojakin, ja luultavasti siellä pitäisi osata tinkiä. Pyyntöhinta voi olla moninkertainen myyntihintaa verrattuna.

Oikein antoisaa loppuviikkoa teille kaikille lukijoille toivottaa Aili-mummo
16 kommenttia:

 1. No ei muuta kuin luannikast reissu, Aili!

  Sieltä voi ostaa mm. ihastuttavia papyruskääröjä, jotka tulevat kotiin rullana ja nisitä voi sitten tehdä taulun/tauluja. Ystävämme olivat viime talvena juuri tuolla Sharm El Sheikissä ja toivat itselleen sellaisen. Nyt serkkuni tekee lähtöä ja olen vannottanut tuomaan kuningatar Nefertititin kuvan. Postasin niistä viime talvena, niistä Kairon paprusinstituutin kääröistä ja oli kuva, missä/miten niitä tehdään.

  Vaihtelu virkistää!

  VastaaPoista
 2. Moi Leena!

  Ihailen kovasti Egyptin vanhaa kulttuuria, ne faaraoiden hallitusajat olivat hyvin mielenkiintoisia. Ihastelin British-museumissa tätä egyptiläistä taidetta, sitä oli myös esillä Unkarin kansallismuseossa Budapestissä. Vain ne muumiot eivät oikein jaksaneet innostaa, mutta katsottua tuli nekin.

  Papyrustaide on minulle uutta; taulut ovat ihastuttavia, kun olisi vain paljon seiniä. Entisessä talossa oli, mutta tämä nykyinen on ihan mökki siihen verrattuna.

  Nefertiti oli ihana kuningatar, olen nähnyt hänen kuviaan monissa julkaisuissa. Mielelläni ostaisin hänen kuvansa, jos vain saan sellaisen.

  Kiitoksia Leena kommentista ja hyvää loppuviikkoa sinulle<3

  VastaaPoista
 3. Ihanaa, sinäkin pääset reissuun lämpimään ;)) Olen aivan innoissani. Oikein kivaa matkaa ja paljon kuvia blogiin laitettavaksi, please!
  Kyllä tietyömaan ohi pitäisi olla hyvät opasteet, mutta tiedän että tämä saamarin pimeys on tosi inhottava minullekin, joka tiedän teoriassa ja käytännössä missä, mitä ja milloin tietyömaalla tapahtuu.

  VastaaPoista
 4. Hymyilevä eläkeläinen27. lokakuuta 2010 klo 17.35

  Loistavaa,loistavaa Aili! Sinnepä lämpöön haluaisin minäkin. Kyllä siellä hilua ja killutinta riittää, että älä suotta huolehdi mitä ostaisit. Rihkamaahan se suurin osa on, mutta kivoja muistoja niiden mukana saa. Niitä kuviasi kyllä kaikki odottavat vesi kielellä sekä kokemuksiasi.

  Siitää tulikin mieleeni, että otapa selvää perinteisistä ruuista ja kerro meille (jos aikaa riittää ja osuu paikalle sopiva kohde).

  VastaaPoista
 5. Onneksi olokoon vuan kirjasta.

  Ja olkaa varovaisia sheikhien kanssa.

  VastaaPoista
 6. Popikissa runo on kiinnostava ja hauska!

  Kiitos Aili- mummo monista monituisista kommenteista blogissani!

  Iloista antoisaa ja hyvää matkaa, paljon iloa repullinen mukaasi matkalle ja meille tervetulleita ihania kuvia, kiitos ♥♥

  VastaaPoista
 7. Moi Punatulkku!

  Uudet kuvat matkoilta ovat matkan parasta antia, niitä voi jakaa myös lukijoille. Odotan innoissani<3

  Opasteita on paljon. Se pimeässä ajaminen, vaikkakin valaistuksen kanssa, on monelle ikäihmiselle se vaikein juttu. Mutta kyllä me yritämme päästä ajoissa kentälle, kone lähtee klo 8.30 maanantaina.

  Kiitos kommentista Punatulkku<3

  VastaaPoista
 8. Heippa Hymyilevä!

  Uskon että mummon laukku on tullessa täynnä tuomisia, kuten aina. Ja ainahan on mielenkiintoinen se uusi kulttuuri.

  Lämmin ei luita riko, sanotaan. Silloin tavallisesti häviää pakotukset ja kolotukset eikä villavaatteita tarvita; tuskin 30 asteessa niitä voi pitääkään, tulee liian kuuma!

  Mistähän kautta niitä ruokaohjeita sieltä saa? Varmaan voi englanniksi jotain löytyäkin, vai pitäisikö kysellä toisilta turisteilta? Arabiaa en osaa, edes aakkosia, ei ole ollut tarvetta opetella. Englantikin on vähän heikkoa, olen opetellut sitä itseopiskeluna.

  Mutta kiitoksia tästä lämpimästä osanotosta, muistan teitä kaikkia lämmöllä ja läheisyydellä<3

  VastaaPoista
 9. Kiitoksii Erkki!

  Pysytään aika ettäälä niistä sheikkilöistä, kahotaan vuan pitkän matkan piästä. Ei ne näin vanhoja mummoja niä, se on tottuus!

  VastaaPoista
 10. Moi Seijastiina!

  Popi -kissa on kaunis ja hieno eläin, prinsessat osaavat piirtää oikein hyvin.
  Vanhimmat kuvat ovat vuodelta 2005, jolloin vanhin tyttö oli 4v. Tuon kirjankansikuvan hän teki enintään 5v. Minä pidän sen kauniista väreistä.

  Kiitos itsellesi samoin kommenteista!
  Matkalle lähtö on aina jännittävää, voi odottaa uusia kokemuksia ja tuntemuksia.

  Kiitos lämpimistä toivotuksista! On aina suurin ilo palata matkalta omaan kotiin takaisin perheen luo.
  Toivotaan että matka onnistuu hyvin<3

  VastaaPoista
 11. Aili hyvä,
  otan kaikki matkastasi yhdellä kertaa; matkajärjestelyt, perillä ja jälleen kotona.
  Hyvän matkan toivotuksin jään odottamaan paluutasi.
  Matkailu avartaa ja tekee hyvää, kun syksy jo saa ja harmaa on maa.

  VastaaPoista
 12. Mammamia!

  Kiitokset hyvistä toivotuksista. Yritän pysyä reippaana ja hyvällä mielellä<3

  Kerron palattuani näkemäni ja kokemani jutut sinulle ja muille blogiystävilleni.

  Mukavaa syksyä sinullekin Mammamia, pian olemme jo lähellä joulua<3

  VastaaPoista
 13. Hei Aili-mummo

  Tämäpä olikin iloinen yllätys, että kirjasi on valmistunut!
  Onneksi olkoon!


  Oikein Hyvää Matkaa, olet Egyptiin menossa!
  Se on todellakin erikoinen maa, en koskaan unohda omaa
  reissuani enkä sitä historian siiven hipaisuakaan!

  Terveisin Herne

  VastaaPoista
 14. Matkailu on sellaista. Vähän pelottavaakin joskus. Eikös siellä epyktissä ollut ennen vanhaan kaikki enempi tai vähempi orjia? Peikko ei kyllä muista niin vanhoja asioita oikein hyvin.

  VastaaPoista
 15. Moi Herne!

  Panen kirjasi postiin huomenna; posti eli Itella tosin lakkoilee meillä. varmaan lähetys on ensi viikolla johonkin aikaan sinulla.

  Kiitos hyvän matkan toivotuksista, onnea tarvitaan! Egypti on minullekin uusi kokemus, samoin sen kulttuuri.

  Oikein hyvää jatkoa sinulle ja syysterveisiä<3

  VastaaPoista
 16. Moi Peikko!

  Muistat ihan oikein, että Egyptissä OLI entisaikoina orjia, kuten monessa muussakin maassa. Tuskin sentään kaikki ihmiset olivat orjia, yläluokka eleli ihan mukavaa elämää.

  Ei mummokaan niin tarkkaan muista, luin egytiläisten elämästä yli 50v. sitten, joten pitäisi kerrata niitä. Tosin Sinuhe egyptiläinen on tullut luettua pariin kertaan, kiitos Mika Waltarille, joka kirjoitti romaanin;-)

  Kiitos kommentistasi Peikko<3

  VastaaPoista

Kiitos komentistasi! ♥