Google+ Followers

sunnuntai 10. lokakuuta 2010

Se on Vapo, joka määrää Tohmajärvellä

Kirkas syyspäivä. Kuin se pieni kullattu puu-
veistos, jonka näin jossakin näyttelyssä. Se löi
kämmeniä yhteen, aloitti juuri tanssin ja liepeet
heilahtivat. Kun katsoin sivulta, kasvoilla oli
virnistys, liike oli poissa ja käsi osoitti siihen
missä äsken seisoin. // Mirkka Rekola
***
Viini kypsyy punaiseksi,
maa on lokainen ja haapa vaiennut.
Sytytetään kuunvärinen lamppu,
avataan ensimmäinen pullo
ja kerrotaan lapsille vanhan viinin sametista,
vanhenemisesta yleensä. // Pertti Nieminen


Kemien mäeltä Asematietä asemalle päin.
Aika kuluu suorastaan lentäen, en tunnu ehtivän minnekään. Taas minut onnistuttiin puhumaan uuteen järjestöön, ystäväni Sirkka on niin etevä puhuja. Kaivosta on tullut keskeinen paikka elämässäni, olin eilen akuhoitoa saamassa siellä vaivoihini. Liityin Reumajärjestöön, vaikka minulla ei siis kuulemma ole reumaa, mutta silti...Onpahan ainakin saatavilla vertaistukea, ja tietysti voin myös antaa sitä muille. Keskiviikkopäivä Kaivolla on pyhitetty järjestön asialle, jonne pyydettiin myös ohjelmaa: ja tietenkin lupasin tulla.

Kemie on Tohmajärven kirkonkylä. Kunta on saanut nimensä samannimisestä järvestä, jota Vapo yrittää täyttää turpeella. On tehty 1,5 milj. euron kunnostussuunnitelma, mutta samaan aikaan Vapo aikoo ottaa uuden suon käyttöön Onkamosta, ja laskea jätevetensä myös siitä Tohmajärveen, jonka pohjassa on paikoin kuulemma turvelietettä jopa kahdeksan metriä paksulti. Vesi on tummaa niin kuin turvesuossa. Kaivolla oli mielipideadressi, johon me molemmat (mies ja minä) kirjoitimme nimemme. Vapo elää kuin valtio valtiossa, määrää itse, saastuttaako yhtään vai eikö saastuta, tai korkeintaan kolmen prosentin verran!!!

Likasten risteyksessä tulevat meitä valvomaan peltipoliisit, joille ei valtion tarvitse maksaa palkka eikä eläkettä. Nykyään nämä poliisit ovat paljon yleisempiä kuin ihmispoliisit, jotka pitävät majaansa Kiteen kaupungissa. Mitäs jos lakkautettaisiin sekä poliisilaitos ja koko Suomen armeija: siitäpä vasta syntyisi suuria säästöjä!!! Tyhjänpäiväisten virkamiesten virkoja ei tarvitse toki lakkauttaa, heitähän voisi palkata lisääkin. Ja suupaltteja poliitikkoja, jotka eivät ole koskaan palkkaansa tyytyväisiä...
Jos vielä ihmishoitajat voitaisiin vaihtaa robotteihin, niin johan olisi hienoa! Kiukuttaa niin maar perusteellisesti koko tämä elämä tässä Suomi-nimisessä ihannevaltiossa, jota kiitetään maailmalla ja pidetään ihan oikeana paratiisina ihmisille ja etenkin lapsille ja vanhuksille!!!

Mummo muuttui pahantuuliseksi, kun alkoi ajattelemaan asioita hieman tarkemmin. Kaikkea ei tarvitse ottaa ihan kirjaimellisesti noista ehdotuksistani, mutta tässä ajattelinkin niitä kaivattuja säästöjä.

Oikein hyvää sunnuntai-iltaa ja alkavaa viikkoa kaikille lukijoille toivottaa Aili-mummo!

12 kommenttia:

 1. Kauniit kuvat, syksy on kaunis ♥
  Ei ajatella ikäviä, tänään on vika lepo päivä ja ankea arki alkaa huomenna.

  Kiitos sinulle Aili-mummo vierailusta blogissani, ihanaa iltaa :)

  VastaaPoista
 2. Peikon mielestä kaikki suot pitäisi antaa olla vaan soina.

  VastaaPoista
 3. Moi Seijastiina!

  Tänä vuotena on tosiaan pitkästä aikaa ollut ihana syksy ja värikäs ruska!

  Kiitos myös sinulle vierailusta täällä ja kommentistasi! Oikein hyvää tulevaa viikkoa sinulle ja yksivuotissyntymäpäivää blogillesi <3

  VastaaPoista
 4. Hymyilevä eläkeläinen10. lokakuuta 2010 klo 21.34

  Hyvä Aili! Kyllä me kiukutella saadaan. Tämä on mennyt niin lällyksi koko Suomen kansa, että harva uskaltaa sanoa, missä vika on: se on niissä rahanhimoisissa ukoissa ja akoissa, jotka istuvat takapuolensa helläksi siellä eduskunnassa. Nostavat palkaan tuosta vaan useilla tuhansilla euroilla. Eikä paikallispoliitikossakaan ole hurraamista missään.

  Puolet pois ja loppu lyhyesti, antoin entinen toimitussihteerikin neuvon nuorelle toimittajalle, joka tarjosi juttuaan. Neuvo on hyvä päättäjiäkin valitessa.

  Pitäisi vähitellen löytää vastuun kantajiakin ja niitä, jotka ajavat kansalaisten etua eikä vaan omaansa. Joku maineeltaan puhdaskin voisi olla mukana ja muistitestikin olisi hyvä tehdä kansanedustajaksi pyrkivälle.


  Ihmeellistä meininkiä siellä Tohmajärvellä, mutta ihmekös tuo, kun liikennemerkkejäkin on niin paljon, että väistämättä vieras ainakin ajaa kolartin.

  VastaaPoista
 5. Hei Isopeikko!

  Valkeasuo ojitettiin jo 1960-luvulla ja otettiin käyttöön 1970-luvun alkupuolella. Se on laaja suo, 3000 hehtaaria, ja kaikki sen vedet ovat virranneet Tohmajärveen Luosojoen kautta. Ei ihme, jos turvetta on tullut järven pohjaan valtava kerros; järvi alkaa olla vain muisto menneisyydestä. Nyt Vapo aikoo ottaa käyttöön toisen suon, jonka vedet myös menevät Tohmajärveen. saastuminen vain pahenisi, kunnostussuunnitelma on tehty, se on 1,5 milj. euroa. Ei kannata satsata rahaa siihen, että Vapon toiminta tällä linjalla saa jatkua; nyt ihmisten mitta on täysi!

  Suot saavat olla soina, ei yksityinen voitontavoittelu saa kaikkea määrätä;-/

  Hyvää viikon alkua sinulle Peikko ja kiitos kommentistasi!

  VastaaPoista
 6. Mummo,

  tuo on selvää tekstiä, sanos Kekkonen.

  VastaaPoista
 7. Hei Hymyilevä!

  Kävipä minulle köpelösti.Kirjoitin eilen illalla pitkää vastauskommenttia sinulle, kun yht'äkkiä sähköt katkesi ja kaikki lensi taivaan tuuliin!

  Tuo rahanhimo ihmetyttää minua kovasti. Aina ahneet ihmiset haluavat kerätä pikavoittoja katsomatta siihen, kenenkä kustannuksella sen tekevät. Yhteisellä asialla muka ollaan, vaikka ollaankin vain omalla asialla. Tekopyhyys ja omanvoitonpyynti (raamattua lainatakseni) on hienoimpienkin ihmisten pyrkimysten takana.

  Poliitikot ovat ihan itse pilanneet oman maineensa. Ahneus, korruptio ja mädännäisyys ovat levinneet laajalle; myös ne, jotka yrittävät ajaa asioita rehellisesti, tulevat tässä leimatuiksi.

  Taitaa olla joka kunnassa omat kummallisuutensa. Meillä se on Helli ja kunnallisdemokratia, joka on hävinnyt taivaan tuuliin. Jotkut käyttävät omiin tarkoituksiinsa vaaleissa valittujen ihmisten valtaa; ei tämäkään kauniilta kuulosta.

  Kiitos kommentistasi Tuula, ja hyvää alkanutta viikkoa sinulle<3

  VastaaPoista
 8. Huomenta Erkki!

  Toivotaan, että ymmärtävät ilman tarkempia selityksiä.

  Hyvää jatkoa sinulle ;-)

  VastaaPoista
 9. Kyllä tässä itsekukin pahantuuliseksi tulee, jos vähänkin miettii yleisiä asioita.
  Ehkä juuri nyt tuntuu nuo poliitikkojen palkkiot todella yliammutuilta, kun kaikesta siitä pihistetään, mikä on tärkeää tavalliselle kansalaiselle.
  Pohjimmiltani tulen oikeasti surulliseksi siitä, että kansanedustajat ja ministerit ovat vannoneet valassaan, kuinka hyvin ja oikein yrittävät toimia yhteisen edun vuoksi. Mihin ne valat oikein unohtuvat, kun ei kaihdeta mitään keinoja vetää omalle tilille toinen toistaan suurempia palkkioita työstä, jota ei ole koskaan edes aikomusta tehdä. Samaan aikaan media tiedottaa joka tuutista, kuinka on tingittävä niistä kaikkein tärkeimmistä asioista, lasten ja vanhusten hoidosta, joihin jokaisten vaalien yhteydessä luvataan apua enemmän yhteisistä varoista.
  Kaipa siellä eduskunnassa joku tietää toisen tekevän väärin, mutta pelko omista väärinkäytöksistä pitää suut kiinni. "Älä sinä kerro sitä, niin minä en kerro tätä" tyyliin.
  (huokaisu)
  ---
  Kaipa tämä on oman energian tuhlaamista, jos katkeroittaa mielensä kaikesta siitä, mitä johtoportaissamme tapahtuu. En kuitenkaan jaksa enää uskoa yhdenkään poliitikon lupauksiin, enkä ihmettele, että äänestysprosentti vähenee olemattomiin.
  ---
  Katkelma Aale Tynnin runosta:

  Kala verkossa - mitä se mahtaa?
  Mitä kettu raudoissaan?
  Paljonko ihminenkään,
  joka syntyy maailmaan?
  Ilma on tiheä verkko,
  maan kehä on rautainen.
  Itkien synnyt,
  kuolet valittaen.

  VastaaPoista
 10. Moi EilaM!

  Niin näyttää ikävästi olevan asiat, kuten sanoit. Ja eduskunta on silti aina palkkakuopassa, tuossa tv:ssä kuulin muutama minuutti sitten. Ihminen ei tunnu tyytyvän vapaaehtoisesti mihinkään tavalliseen/normaaliin, varsinkaan kun itse saa määrätä palkkansa.

  "Vatsassa variksen vala" sanottiin jossain lasten runossa tai sadussa, sinä varmaan tunnet sen.
  ----
  Ihan varmasti on energian tuhlausta tämä purnaaminen, mutta paljon muitakaan keinoja meillä ei ole. Ainoa lohtu on se, että nyt selviää monta mätää asiaa poliittisista päättäjistä. Tulos selviää seuraavissa vaaleissa.
  ------
  Kiitos lohdutuksen sanoista Eila. Emme ole ainoita ihmisiä, joita on kohdeltu kaltoin: meitä on paljon---.

  Kiitos kommentista ja hyvää loppuviikkoa sinulle<3

  VastaaPoista
 11. Aili, valtio valtiossa ei ikuna hyvä. Tuo VAPOn toiminta on uskomatonta! Miten täällä Suomessa voi aina tapahtua jotain sellaista, mitä ns. yleinen oikeustaju ei voi ymmärtää. Valtio valtiossa on muuten Vatikaanikin...

  Ihanaa, että pidät Mirkka Rekolasta! Omistat ehkä jopa hänen runokirjansa, minulla vain kirjaston ja nyt olen tuskassa, mistä löydän Mirkka Rekola Runot 1954-1978. Näitä täytyy makustella koko loppuelämä!

  Ja Pertti Niemistä luin jo vuosia sitten, mutta hänenkään kirjojaan ei omassa kirjahyllyssä.

  VastaaPoista
 12. Hei Leena!

  Vapo ei ihan itse voi kaikkea päättää, kunnanhallitus ainakin on päättänyt evätä Vapolta ympäristöluvan; varmaan tästä päätöksestä voi valittaa---.

  Löysin nämä runot sellaisesta Hannu Mäkelän kokoamasta teoksesta kun Päivistä parhaimmat, missä on runo vuoden jokaiselle päivälle; teoksessa on lähes 80 runoilijaa edustettuna, ja runot on järjestetty kuukausien mukaan. En omista Mirkka Rekolan runokirjoja, sillä hän on liian viisas minulle; olen kyllä lukenut kirjastosta Rekolan runokirjat. Nieminen taas tunnettaneen parhaiten haiku- ja tanka- suomennoksistaan.

  Kiitos kommentistasi Leena<3

  VastaaPoista

Kiitos komentistasi! ♥