Google+ Followers

tiistai 30. marraskuuta 2010

Helli hellii hellästi

Egyptin kaunottaria seinälautasessa.        


KAUNOTAR
I

Kyläni olet kaunotar,/ luomiesi alla on sinerrystä:/ Ihosi on kuutamoa./ Sinä olet unessa./
Rakastan viheriää ruumistasi,/ viljaripsiäsi, vehnä- ja ohratukkaasi,/
tummanviheriää lepikkotukkaasi,/
jossa peipot laulavat,/ rakastan pihamaa-hamettasi, jossa kukko kiekuu,/
ja nurmi röijyäsi, jonka kuivissa sinipunaisissa/ kanervapehkoissa kiiltävät hyönteisneulat/
ja määkivät karitsat, syyskesän karitsat./ Sinun hihaasi: Taivaansinistä ja kullanruskeaa 
ojanpiennarta rakastan,/ hihaasi, josta lentävät varikset ja ihana haukka.//
II
Kirjavahelmainen kaunottareni, sylissäsi tiedän/ mehiläisen silmien sanoman,/
linnunmuna muuttuu kädessäni viheriäksi kuin ruoho,/ hevonen, hevonen kiitää yli nummen/
ja kanervien värinen hevonen syö leipää kädestäni.//

Helvi Hämäläinen: Valitut Runot, WSOY (1987)
***
Matkailu avartaa - lompakkoa, joskus myös sieluakin. Viime ajat ovat kuluneet reissaamisessa milloin Kiteen kaupungissa, milloin Tohmajärvellä. Rahanmenoa on tiedossa myös vanhan auton takia, eilen meni risaksi pakoputki, tuulilasissa on halkeama näkökentässä ja muitakin vikoja löytyy. Ikää vasta 21,5v., joten ei ihme että vikoja on. Tänään matkailimme pojan perheen autolla, kun oma on remontissa.Toivottavasti Helli löytää aikoja lääkärille, koska kokeet on viikon kuluttua otettava. Minulle ehdotettiin sitä, että lääkäri vaihtaa lennossa lääkkeet puhelimessa minun tarvitsematta vaivautua edes vastaanotolle. Käyttämäni lääke kiellettiin sydänkuolemien takia, ja nyt pitäisi löytää uusi ja entistä ehompi. Olen tutkinut nettiä ja mahdollisia uusia lääkkeitä, joista joku voisi tulla kysymykseen. Diabeteslääkärille saa kuulemma vain päivystysaikoja, parhaillaan hän on lomalla. Näin hyvin on nämä terveysasiat kunnassamme. Mutta hyvä kun pääsee edes päivystykseen---.

Joulu on tulossa pelottavaa vauhtia; tosin lahjoista ei enää ole paljon murhetta, tänään ostimme kinkun. Huomenna arvelin valmistaa porkkanalaatikot uuniin paistumaan. Viime perjantaina tein hapankaalin, ja lauantaina siivosin ja valmistelin adventtiateriaa hyville ystäville. 

Viime lauantaina koululla oli joulumyyjäiset, joissa mies kävi. Lapsista Angi ja Ellu olivat myymässä tavaroita. Ukki osti joululeivonnaisia ja muutaman tontun mummolle tuomisiksi. Ja tietenkin mummo oli hyvillään lastenkin puolesta.
Tänään teimme ostoksia Kiteen kaupoista, mutta yleensä ottaen Tohmajärven kaupat ovat edullisempia hinnoiltaan. Tiedän ihmisiä jotka käyvät Kiteeltä asti ostoksilla Tohmajärvellä.

Hellin tiimoilta on ollut myös kuohuntaa. Kansalaisiltaan muutama viikko sitten en mennyt valittamaan erikoissairaanhoidon lähetteiden puuttumista, vaikka hyvinkin olisi aihetta ollut. Aina väitetään, ettei lähetteiden antamista lääkäreiltä ole kielletty, mutta miksi niitä sitten ei anneta?

Kaikille lukijoille oikein hyvää tiistai-iltaa ja viikon jatkoa toivottaa Aili-mummo!


10 kommenttia:

 1. Egyptin kaunottaret oli upeita, maalauksineen ja kiehtovia :)

  Myyjäiset meilläkin töissä ens viikolla, pitäs pari kakkua tehdä, ja arpajaisia on ja vaikka mitä.

  Mulla myös avarti lompakkoa tänään kaupoissa kiertely, en pitkälle tarvinnut matkailla ;D

  Leppoisaa iltaa, sitä marraskuun viimestä ♥

  VastaaPoista
 2. Aili, isäni kuoli hoitovirheeseen (oman kunnan) ja kun äidilläni oli laajalle levinnyt syöpä ja hän meni valittamaan kipuja terveyskeskukseen, sanottiin, että 'varmaan sappi vaivaa, onko tullut syötyä liikaa lanttulaatikkoa ja kerma pois kahvista, se on rasvaa!' Onneksi hänellä on topakat tytöt. Minä soittelin täältä parit puhelut tutuille lääkäreille ja sisareni toimi samoin. Kunta viivytti tomografiakuvausta, koska se on niin kallis! Ja kumpikin vanhemmistani oli tehnyt kunnassa palkkatyötä- että myös vapaaehtoistyötä eli hyväntekeväisyyttä kymmeniä vuosia.

  Magneettikuvaus selvitti kaiken, mutta sitten löytyi uusi jono, johon äiti oliskin sitten jo kuollut, joten eikun taas likat pani toimeksi. Vanha ihminen ei jaksa sairaana vaatia, eikä muutenkaan tohdi, kun lääkäri on niin kuin joku Juamalasta seuraava heille. Suomessa kuolee pikkuvaivaankin ellei ole sisua vaatia.

  No niin...tuo Helvi Hämäläisen hieno runo jäi näiden ikävien muistojen varjoon.

  Mutta äiti jäi henkiin ja on nyt tosi hyvässä kunnossa;-)

  VastaaPoista
 3. Moi Seijastiina!

  Kauniita ovat, kaunottaret :D

  Sinä olet (vielä) työelämässä, olet nuori ja aktiivinen ihminen; kateeksi käy (ihan positiivisessa hengessä). Paineet ovat tietysti työikäisillä kovat, pitää ehtiä, jaksaa, keritä vaikka mitä, jotta olisi tehokas, kunnon kansalainen. Leivonta tuntuu olevan sinun erityisharrastuksesi monen muun asian ohessa.; ja mikäs sen mahtavampaa, aina löytyy tarjottavaa sekä kotiväelle että vieraille.

  Kaupoissa olen minäkin kierrellyt, ei sitä näin joulun alla voi olla kiertämättä. Katseltavaa on runsain mitoin, onneksi enää ostamista vähemmän. Vaikka silmillä shoppailu se mukavaa on, katselukierros yleensä riittää, mutta aina jotain silti lähtee mukaan.

  Oikein kivaa marraskuun viimeistä iltaa sinullekin Seijastiina<3

  VastaaPoista
 4. Kaikesta huolimatta Suomessa on asiat viälä aika hyvin terveydenhoidonkin suhteen. Tosin vielä voisi olla paremminkin.

  Peikko luulee, että tällä riittämättömyysongelmalla on ainakin kaksi puolta. Ekaksi ne suuret ikäluokat (joiden niskaan tämäkin helposti kaadetaan) alkavat olla aika iäkkäitä ja ikä tuo mukanaan hoitotarpeita. Toiseksi hyvän hoidon ansiosta ihmiset elävät vanhemmiksi ja tarvitsevat taas hoitoa. Kolmanneksi lääketiedekin kehittyy koko ajan, ja yhä uusia juttuja voidaan hoitaa, joskin se on aikasen kallista. Kun nämä lasketaan yhteen saadaan ymmärrys, jonka mukaan yhä suurempi osa väestöstä jaa vaille mahdollista hoitoa.

  Peikko on iloinen että se saa asua metsässä ja kuolla siellä puun juurelle, ettei sen tarvitse miettiä hoitoja. Tosin se välillä miettii niitäkin.

  VastaaPoista
 5. Hei Leena!

  Olen pahoillani isäsi kuoleman johdosta!
  Milloin se oikein tapahtui?

  Ja äidilläsi oli niin vakava sairaus, jota ei tahdottu edes tutkia!? Valitettavasti niin meidät jätetään hädän tullen yksin, ellei apuna ole tomeria tyttäriä tai muita jälkeläisiä.
  Me vanhat emme ole enää minkään arvoisia ihmisiä, tuotamme enää laskuja, vaikka kuinka paljon olisimme tehneet työtä. Aina se on raha joka ratkaisee, vaikka väitetään ettei se ole.

  Totta totisesti pitää osata vaatia asianmukaista hoitoa, mutta ellei sitä anneta sittenkään? Sitten mennään yksityiselle kenellä on varaa siihen, mutta olen sitä mieltä että ihmisen perussairaudet pitää hoitaa terveyskeskuksissa eikä yksityislääkäriasemilla tai -sairaaloissa. Kyllä meillä kaikilla veronmaksajina on siihen oikeus.

  Sairaana ihminen on heikoilla, ei ole voimia vaatia itselleen omia oikeuksiaan. Silloin on mahtavaa, kun joku toinen/toiset hoitavat sen tehtävän.

  Lääkäreitä kunnioitetaan ihan liikaa, varsinkin ikäihmiset pitävät heitä yli-ihmisinä. Hekin ovat yhtä erehtyväisiä kuin me muut kuolevaiset, jotkut ovat jopa laiskoja ja välinpitämättömiä. Ja sitten pitää vielä säästää kunnan rahoja, kun ei lähetetä potilaita jatkotutkimuksiin ja -hoitoihin.

  Ihanaa että äitisi selvisi, Leena siitä kauheasta sairaudestaan. Saatte olla todella ylpeitä itsestänne, kun ette antaneet periksi äitinne hoito-asioissa, vaan piditte päänne.

  Kiitos kommentistasi Leena ja oikein miellyttävää joulukuun alkua sinulle<3

  VastaaPoista
 6. Moi Peikko!

  Kirjoititpa harvinaisen pitkän kommentin---. Joillakin tuntuu olevan asiat hyvin, mutta yhä useammille annetaan eioota. Joillekin siis riittää rahaa ja hoitoja, toisille taas ei. Kun ei tunnu sitä priorisointiakaan olevan olemassa, vaikka silti hoidot monesti evätään nuoremmilta ikäluokilta, mutta kahdeksankymppisille kalliitakin hoitoja riittää. Sitä olen ihmetellyt, rahat eivät varmasti tule riittämään, koska kalliita uusia hoitoja tulee koko ajan lisää.

  Olen täysin kanssasi samaa mieltä, että hoitotarpeet lisääntyvät ja ollaan rahan kanssa umpikujassa. Jotakin tarttis tehdä?! Mielestäni ainoa tapa on priorisoida, vaikka ei se korvissa kovin hyvältä kuulosta.

  Peikko hyvä, metsään on hyvä uinua pitkään uneen; ehkä se olisi hieno juttu meille muillekin ;-/

  Kiitos kommentistasi ja hyvää adventin aikaa sinulle peikko<3

  VastaaPoista
 7. Hymyilevä eläkeläinen1. joulukuuta 2010 klo 10.42

  Eihän meillä Suomessa enää missään hyvinvointivaltiossa eletä, vaikka se Kataisen pölvästi niin väittääkin. Eniten tästä tumpeloinnista ja muiden maiden pankkien tukemisesta saavat kärsiä vanhukset ja sairaat.

  Tämä kunnallisten terveyskeskusten henkilöstöpula aiheuttaa myös sen, että ihmisistä tulee katkeria ja epätoivoisia. Vain räyhäämällä ja tuttavuuksia hyväksi käyttämällä ihmiset usein saavat hoitoa.

  Itsekin tässä olen taas menossa diabeteshoitajan puheille; onneksi tänne on osunut oikein mukavan ihminen. Niin että uskon selviäväni ilman kahnauksia.

  VastaaPoista
 8. Moi Hymyilevä!

  Ollaan vähän niin kuin samalla asialla;)

  Diabeteshoitaja on meilläkin mitä mukavin ja vastuuntuntoisin henkilö; lääkärikin on, mutta on kuulemma päivystystehtävissä henkilöstöpulan takia. Mutta sinne lääkäriin aion kuitenkin tunkea itseni---.

  En oikein ymmärrä mitä siunausta meillä on ulkolaisten valtioiden ja heidän pankkiensa tukemisesta. Jos meno jatkuu edelleen niin kuin ennustetaan, pian kaikki valtiot "kaatuvat" yksi toisensa jälkeen. Kehen sitten enää uskotaan, pieneen Suomeenko?

  Pian kai otetaan käyttöön Kaari Utrion esitys niiden armopillereiden jakamisesta, kun ei muutakaan radikaalia uskalleta tehdä. Tosin rahaa riittää jaettavaksi joillekin suurrikkaille ja miljoonatuloisille, joista ei paljon makseta edes veroja. Verot on määrätty köyhien ja keskituloisten maksettaviksi. Samaa roskasakkia kaikki suuret puolueet, ajavat yksinomaan hyväosaisten asiaa.

  Kiitos kommentistasi ja oikein hyvää joulukuun alkua sinulle Tuula<3

  VastaaPoista
 9. Olipa monta nappiin osunutta kommenttia. Kaikki itse asiassa. Helppo on olla samaa mieltä, mielestäni.

  VastaaPoista
 10. Moi Erkki!

  Harvoin silitetään noin myötäkarvaan;-))

  Kiitos kommentistasi ja oikein hyvää joulukuun jatkoa sinulle ja perheellesi<3

  VastaaPoista

Kiitos komentistasi! ♥