Google+ Followers

perjantai 19. marraskuuta 2010

Lapsille ja lapsenmielisille

Pitkä tukka putkella/ heilahtelee ilmassa./ Jalka kevyt kopsuttaa/ laulun tahtiin taivaltaa./ Sydänmerkki rinnassa on/ kaksostytöt marssilla./ Sydänmarssin aika on/ alla kuuman auringon!// 

***
Pallokaloja, pallokaloja/ on kolme tässä/ meressä/ on hauskaa olla / pallokalana/ vedessä/
Pallokala, pallokala/ ei ole paha/ kapakala vaan/ aina iloinen/ pallokala!//
Aili Nupponen teoksessa Mummo ja muusat (2010)


Käsillämme on taas pitkä ja luminen pimeä aika, joka pian huipentuu jouluun. Lapsille ja meille muille lapsenmieleisille joulu on ihanaa aikaa lämpimine tunnelmineen ja ahkerien tonttujen tekemine lahjoineen. Pehmeät paketit valmistuvat lahjakääröihin ja äiti tai mummo valmistaa kystä kyllä rakkaimmilleen tarjottavaksi. Joten pian pitäisi ostaa mm. joulukinkku, jotta sen voisi jouluna pöytään panna.

Joululahjoja on valmisteltu pitkin syksyä, joten niiden kanssa ei ole suurta hoppua. Tänä aamuna piipahtivat naapurit Kostamosta tuomassa mummolle ja ukille piirakoita ja neulomuksia; voi miten ihanaa on saada lahjoja, vaikka ei olekaan joulu! On niin ahkera ystävätär, että hän haluaa aina -istuessaankin - tehdä käsitöitä, ja hän pyytämällä pyysi saada mukaansa sukanneulomuksia eli sukkalankaa. Arvelin kyllä itsekin saavani tarpeeksi monta sukkaparia vielä lisää---.

Pitänee vielä terästää tuota heikkoa näkökykyä, jotta oppisi erottamaan ne tontut ja joulupukit. Viimeksi näin niitä Taitotalossa Tohmajärvellä, joka juhli 50 toimintavuottaan viime maanantaina täytekakun ja kahvien kanssa, olipa sinne järjestetty hieno näyttelykin tapauksen kunniaksi. Olisi ollut hienoa tavata Kotiteollisuusyhdistyksen entinen pitkäaikainen työntekijä, Marjatta Asikainen, mutta hänet oli yllättänyt kutsu iäisyyteen ja hänet oli haudattu viime lauantaina kotiseudullaan. 1960-luvun alussa Marjatta kävi mm. Perivaarassa ja Riihiahossa opettamassa kankaankudontaa taloissa ihan kädestä pitäen. Tuolloin Riihiahon marttayhdistys toimi ensimmäisiä toimeliaita vuosiaan, ja jälkeä syntyi. Kerhon sihteerinä toimi op. Mirjam Vuorinen. Levätkööt rauhassa sekä Riihiahonmartat että ystävämme Marjatta!

Ihanaista viikonloppua teille kaikille lukijoille toivottaa Aili-mummo!

10 kommenttia:

 1. Kiitos, tuli oikein hyvä mieli ja hymyhuulet, kun luin noita runoja♥

  VastaaPoista
 2. Leena!

  Näin joulun lähestyessä lapsenmielisyys lisääntyy, ja se on hyvä se<3

  Kiitos kommentistasi Leena<3

  VastaaPoista
 3. Tunnustaudun sellaiseksi lapsenmieliseksi. =)


  Vieraat ovat aina mukavia yllätyksiä.

  Mukavaa viikonloppua. ♥♥

  VastaaPoista
 4. He Una!

  Ainakin meissä naisissa löytyy näin joulun lähestyessä pieni tyttö, joka ihan sydämestään odottaa vuoden suurinta juhlaa malttamattomasti ja mieli lämpöisenä.

  Mukavat vieraat ja ystävät ovat elämän parasta antia<3

  Kiitos kommentistasi Una ja onnellista joulunalusaikaa sinulle<3

  VastaaPoista
 5. Kirjoittelin edelliseen postaukseen pitkän kommentin, mutta on tainnut hävitä taivaan tuuliin (vai painoitko deleteä). Tosi kauniisti laittavat tuolla ulkomailla nuo pyyhkeet. Pienellä vaivalla saadaan aikaan tosi hyvä mieli lomalaisille, vaikka teillä taisi olla muutakin noiden taideteosten taustalla, hihityttäää ;))) Onnea kirkkovaltuustoon pääsystä. Sinne tarvitaankin vähän laajemman näkemyksen omaavia ihmisiä, niin kuin sinä olet. Minusta uskonto, kirkko yms. ei ole haudan vakava asia, vaan niitäkin asioita voi katsoa avarammalla katseella.

  VastaaPoista
 6. Moi Punatulkku!

  En itse tietääkseni ole tuhonnut viestejä, vuosikausiin ei sellaisia viestejä ole tullut. Joskus käy niin, että Blogger hävittää kommentit, joskus ne lopulta tulevat, toiset eivät tule koskaan---.

  Nämä pyyhejutut ovat omaa luokkaansa. Miessiivoojat yrittävät kaikkensa saadakseen hyvät juomarahat: myös hurmaustaidot ovat kovassa käytössä. Me ikänaiset ymmärrämme huumorilla tällaiset jutut, ei kai niistä kukaan voi suuttua. Olisi suomalaisille miehillekin opiksi otettavaa arabimiehiltä naisten kohtelussa---.

  Kiitos onnitteluista ja kommentista Punatulkku. Kirkkovaltuusto on minulle uusi kokemus, toivottavasti mielenkiintoinen asia. Parhaani yritän, vaikka tiedänkin että tämä saattaa jäädä ensimmäiseksi ja ainoaksi kaudekseni.

  Oikein hyvää sunnuntai-iltaa sinulle Punatulkku ja hyvää uutta työviikkoa<3

  VastaaPoista
 7. Ainutlaatuinen kirja :) Peikko on ja käynyt marttojen keittiössä.

  VastaaPoista
 8. Moi Isopeikko!

  Onhan se Mummo ja muusat meille ja lapsille ainutlaatuinen kirja, saapas nähdä teemmekö vielä toisen samantapaisen kunhan aikaa kuluu. Paupaun piirustukset eivät sisälly vielä tähän kirjaan, hän on vasta kaksivuotias.

  Oletko osallistunut marttojen ruokakursseille Peikko? Monet miehet opiskelevat ruoanlaittoa näillä kursseilla, ja se on hyvä juttu.
  Menestystä opinnoissasi!

  Kiitos kommentistasi Isopeikko ja ja oikein hyvää joulunalusaikaa sinulle<3

  VastaaPoista
 9. Minä aina myös pieni tyttö mieleltäni, innostun kuin lapsi ja iloitsen pienistä asioista ,joulun alus on kivaa aikaa, mulla mielessä jo kovasti lahja ajatuksia, on ihana antaa, oikeastaan parempi kuin saada lahja ♥

  Iloista ja leppoisaa joulun alus touhuilua ja kiitos!

  VastaaPoista
 10. Hei Seijastiina!

  Jokaisessa meissä asuu pieni lapsi, tunnustammepa sitä tai emme. Joulun tunnelmaan voi ihan virittäytyä, ja se onkin antoisampaa monille meistä kuin varsinainen joulu. Toivottavasti emme raada itseämme rättiväsyneiksi. Mutta kun pakosta on joutunut muutaman hiljaisemman joulun viettämään, osaa jo hellittää ajoissa.

  lahojen antaminen - erityisesti lapsille - on hyvin palkitsevaa ja ihanaa.

  Kiitos toivotuksista ja kommentista Seijastiina. Oikein lämmintä ja iloista joulunodotusta sinullekin<3

  VastaaPoista

Kiitos komentistasi! ♥