Google+ Followers

sunnuntai 26. joulukuuta 2010

Syntymäjuhla tämäkin

 Se on köyhällä uusi joulu

tammikuun tasaisuudessa kun lehmä vasikoi.
Sitä on oltava kuin jonkinlainen paimen
käytävä vähän väliä katsomassa
että mitenkä se pieni siellä puhtailla oljilla
ja Maria.
Ja vielä huoli ja pelko sairastumisesta
ja eläinlääkäristä

no olihan se kerran Herodeksestakin.

Lapset tulevat koulusta ja kysyvät:
mikä niistä on vasikoinut
kun on pannukakkua ja juustoa
juoksevat navettaan:
onko se poika vai tyttö?
silmät loistavat miettivät: mikähän nimeksi?

Kahden litran kaljapullo täytetään ternillä
ojennetaan naapurinväelle:
ottakaa, syökää, se on syntymäjuhla

ja hyvä lämmin hellä on mieli jokaisen.

Illalla vielä emäntä isännälle:
käyhän sinä sitten viime kierroksella
että mitenkä ne siellä

Eeva Heilala teoksessa Päivistä parhaimmat
***
Se alkaa tämäkin joulu olla onnellisesti ohi. Aatto luiskahti niin nopeasti että en ehtinyt vilkaisemaan nettiä ollenkaan, anteeksi vain etten heti vastannut kommentteihinne! Päivällä saimme naapuriystävät päiväkahville, ja tuomisiksi emäntä toi suurehkon määrän paistolämpimiä karjalanpiirakoita. Ne vasta maistuivat!

Päivällä sovimme miniän kanssa että pojan perhe tulee jouluillalliselle meille, joten kiire tupsahti sen vuoksi. Tavallisesti he ovat menneet Rääkkylään aattoiltaa viettämään, mutta nyt se jäi pakkasen takia ohjelmasta pois. Nippa nappa sain iltakuuteen mennessä jouluruuat pöytään kaikkia perinteitä noudattaen. Lipeäkalaa ei meidän pöydässämme ole kuitenkaan jouluna ollut, sillä en pidä siitä. Mies tosin väittää, että Iida-mummo teki sitä joka joulu, näiltä osin perinteet ovat siis muuttuneet.

Lapset söivät kuka mitäkin, mutta kylläiseksi tulivat. Ellu kehui syöneensä seitsemän karjalanpiirakkaa, kun oli ensin paastonnut koko päivän. Eve kävi jääkaapista etsimässä vielä keitetyn kananmunan, kun vatsa ei tullut muuten täyteen. Paukku ei pitänyt syömisestä, vaan lähti leikkimään itsekseen.

Ruokailun jälkeen lapset esittivät ohjelmaa yhdessä ja yksin, listalla oli Heinillä härkien kaukalon, mikä ei liene niitä helpoimpia lauluja. Joillakin meni lähes oikein. Ohjelman jälkeen seurasi lahjoihin tutustuminen, jokaisella lapsella oli oma lahjakassi, johon oli pantu lahjatavarat. Kaikille oli villasukkia kaksi paria ja joillekin parit lapaset. Sitten yhdessä tehty runokuvakirja Mummo ja muusat, kaikille viidelle ja vanhemmille sekä isovanhemmille lisäksi. Lisäksi suuret suklaalevyt, jotka ostin Kairosta, ja matkamuistona tuodut viisi rannerengasta eli jokaiselle yksi. Sitten vielä joku kirja, värikyniä jättipakkaus ja muutama vihko. Pippuri hermostui siitä, kun mummo oli kiireessä unohtanut suklaan panematta hänen kassiinsa; se oli kardinaalimunaus mummon puolelta. Mutta onneksi levy oli tallessa mummon työpöydällä, mistä se löytyi. Lapset vaikuttivat varsin tyytyväisiltä lahjoihinsa, paitsi Pippurin pettymystä ja mielipahaa.

Vasta vieraiden lähdön jakeen saunoimme, sillä ennen emme ehtineet. Päivällä mies vei sukuhaudoille kynttilät pojan kanssa. Se on ollut joka jouluinen traditio perheessämme. Pakkanen oli kova, ainakin 24 astetta. Vasta viiden tienoilla illalla olisi ollut aattohartaus kappelissa, mikä minusta on ehdottomasti liian myöhään. Kirkkoniemessä vastaava toimitus on kolmelta iltapäivällä. Miksikähän sitä ei voi muutamalla tunnilla aikaistaa?

Eilen lepäilimme ja nukuin aamulla ennätyspitkään pois sitä jouluväsymystä. Tämäkin päivä on kulunut laiskottelun merkeissä, vaikka pakkasta ei ole niin paljon, vain 12-14 astetta. Mies hiihteli ja minä pistäydyin kävelemässä. Olen lukenut teidän ahkerien ihmisten blogeja ja tutustunut muutamaan uuteenkin. Ajattelin syventyä kirjoittamaan matkapäivää Sharm el Sheikihistä, jos joskus saisi sen matkakirjan tehdyksi.

Oikein hyvää loppuvuotta kaikille lukijoille toivottaa Aili-mummo!
18 kommenttia:

 1. Ihanaa lämmintä joulun viettoa on teillä ollut parhaimmillaan ♥
  Lahjoihin tutustuminen on ihan kivaa.
  Meillä on tapana käydä täällä Matin vanhempien haudoilla ennen joulua, mutta auto hajosi ja meni hitsaukseen,nyt on tosin kunnossa, mutta Matti iltavuorossa.
  Väsyin kovasti ennen joulua ja on tässä nukuttu, ja voimia kerätty.
  Lomakin on tarpeen joskus.

  Jään odottelemaa matkapäiväkirjaasi ♥
  Tässä kuuntelen Andrea Pocellin konserttia ilolla.

  Leppoisaa Tapaninpäivää ♥

  VastaaPoista
 2. Moi Seijastiina!

  Lapsethan ne joulun vasta tekevät ja sen joulunhengen<3 On hienoa, että saamme osallistua pojan perheen elämään tällä tavoin. Lasten ilo on hienoa nähdä ja kokea, se on niin aitoa!

  Niin ne vanhat autot ovat aika arvaamattomia. Meidänkin vanhaa romua on viime aikoina korjattu moneen kertaan. Mutta ainakin silloin tällöin ne ovat kunnossa ja toimivat. Miehellä on ainakin töitä, ja autokorjaamolla;-?

  Arvasin että otit jouluun sellaisen spurtin, että väsymys yllättää, mutta pianhan ne voimat palautuvat. Ota rennosti lomasi ja nämä vuoden loppupäivät, kyllä se siitä ;-)

  Tätä matkapäiväkirjaa teen kuvakirjani takia, sillä ajattelin tehdä siitä kunnon muiston ja myös toverilleni Marjatalle. Voin tietysti palata vielä asiaan, jos uutta aihetta ilmenee. Johan olen joitakin kirjoituksia aiheesta tehnyt kuvineen kaikkineen, mutta onhan niitä vielä sellaisia kuviakin joita ei ole blogissani nähty.

  Hienoa ja rauhaisaa Tapanin iltaa sinulle Seijastiina<3

  VastaaPoista
 3. Joulu taitaa olla aika samanmoinen joka puolella, vai onko?

  VastaaPoista
 4. Moi Peikko!

  taitaa tämä nykyinen joulunvietto olla aika samanlaista joka paikassa, ennen se varmaan erosi enemmän, ainakin näillä köyhillä alueilla, kuten Pohjois-Karjalassa. Ei ollut kinkkua joulupöydässä, vain joulumakkarat ja sianlihaa, eikä lahjoja oikein mitään.
  Paljon ovat ajat siitä muuttuneet ;-)

  Kiitos kommentistasi Peikko ja hyvää loppuvuotta sinulle<3

  VastaaPoista
 5. Onpa kauniin jouluista.
  Kauniita traditioita.

  VastaaPoista
 6. Jouluistapa hyvinkin ;))

  Kiitos kommentistasi Hannele, ja hyvää vuoden loppua sinulle<3

  VastaaPoista
 7. Hymyilevä eläkeläinen26. joulukuuta 2010 klo 22.15

  Ja nyt sitten odottelemaan sitä uuden vuoden juhlintaa!

  VastaaPoista
 8. Niinpä sitten teemme ja odotamme, Hymyilevä!

  Oikein Hyvää vuoden loppua ja uuden alkua sinulle Tuula<3

  VastaaPoista
 9. Sinä sanot:"Olen lukenut teidän ahkerien ihmisten blogeja..."
  Sinä, joka olet ahkerista ahkerin kirjoitustesi kanssa. Usein häpeän syvästi saamattomuuttani, kun salaa vertailen itseäni sinuun ja omiin tekemisiini.
  Itse olen huomannut, etten yritäkään käydä netissä silloin, kun hoitelen pieniä. Päivällä se ei onnistu, ja kun he ovat nukahtaneet, en enää jaksa.
  --
  Niinpä. Joulu on jälleen jäänyt muistojen joukkoon, ja olemme astumassa uuteen vuoteen. Mitä se tuo eteemme, emme vielä tiedä.
  Toivon sinulle ja läheisillesi kaikkea mahdollista hyvää tulevaan vuoteen.

  VastaaPoista
 10. Moi Eila!

  Ihanat pyhät ovat ohi, ainakin osaksi; uusivuosi ja loppiainen ovat vielä edessämme.

  tarkoitin totta tuolla mitä kirjoitin: Te olette todella ahkeria ja aikaan saapia ihmisiä, etenkin sinä Eila!
  Teet ihan oikein kun et yritä roikkua netissä pikkuisten läsnä ollessa, tiedän että mummon silmät ja korvat ovat silloin muualla. Niin on minullakin, kun olen milloin pientenlasten kanssa. Tänä talvena olen päässyt helpolla, kun lapset ovat olleet päivähoidossa, näen heitä mielestäni liian harvoin.

  Mutta kiva kun aina välillä voit "rupatella" kanssamme tällä tavoin. Ja blogisi on todella mainio esimerkki jokaiselle meistä.
  -------
  Toivokaamme että uusi vuosi tuo meille kaikille jotakin hyvää, ainakin sen, että lapsenlapset ovat hieman varttuneempia kuin tänä vuotena. Pian se lapsuus hurahtaa ohi silmiemme editse: nauttikaamme siis siitä!

  Minäkin toivon sydämestäni kaikkea hyvää sinulle ja perheellesi Eila<3
  Suojelkoot enkelit sinua kaikelta pahalta<3

  VastaaPoista
 11. Piti vielä sanomani ,kauniit kukkaset tuossa kuvassa, ihanat ♥
  Kaunis ikkuna esineineen!
  Bannerikuva on upea myöskin!
  Hyvää loppuvuotta Aili-mummo!

  VastaaPoista
 12. Moi Seijastiina!

  Kiitokset kohteliaisuudesta, kuva olisi voinut olla parempi. Bannerikuva on otettu auringonlaskusta Sharm el Sheikhissä, tämä oli paras ottamistani kuvista.

  Oikein mukavaa vuodenloppua sinullekin, Seijastiina<3

  VastaaPoista
 13. Hei Aili-mummo!
  Kovin on teillä perinteistä tuo joulunvietto! Mitäs sitä muuttamaan, kun kaikki ovat hyvillään!
  Mukava, että sait pieniä vieraita jouluusi.
  Minä olin iloinen niin, kun sain "pikkuperheen" joulupäivänä meille syömään. Kolmiviikkoinen pikkuneitikin oli mukana.
  Nyt sitten odotellaan uutta vuotta!

  VastaaPoista
 14. Hei Irene!

  Tervetuloa blogiini kommentoimaan, Irene!

  Minä kunnioitan perinteitä, ne ovat vaalimisen arvoisia. Toivon että perinteet jatkuvat myös minun jälkeeni lapsenlapsieni perheissä ja poikani perheessä samoin.

  Uskon että tuoreena mummuna olet samaa mieltä, että lapset ovat ihania. Paljon onnea Sinulle ja uudelle ihmistaimelle elämänne tiellä!

  Pikkuneidin ensimmäinen vierailu mummolaan tapahtui siis joulupäivänä. Hänen vanhempansa ovat varmaan iloisia ja ylpeitä uudesta perheenjäsenestään, ja sietää ollakin. Toivotan heille sydämestäni paljon onnea ja menestystä!

  Kiitoksia kommentistasi Irene, ja oikein hyvää uutta vuotta Sinulle ja perheellesi<3

  VastaaPoista
 15. Lämmitti mieltä tuo runo;Päivistä
  parhaimmat.Tuli lapsuus mieleen elä
  vänä,maalla kun syntynyt olen.Siellä
  ne parhaimmat joulut oli.Toivon Aili-
  mummolle terveyttä ja jaksamista!
  27.joulukuuta 2010 22.10

  VastaaPoista
 16. Hei Pirita!

  Tervetuloa tutustumaan ja kommentoimaan!

  Kyseessä on siis Eeva Heilalan runo Se on köyhällä uusi joulu kokoomateoksessa Päivistä parhaimmat, koonnut Hannu Mäkelä. Keuruu 2002. Eeva oli maatalon emäntä kuten minäkin. Eläkkeellä olen ollut vuodesta 1998, jolloin hävitimme lypsykarjan pois.

  Varmaan sinulla Pirita on kaipuu entiseen lapsuuden jouluusi---. Mutta paljon on muuttunut niistä "entisistä hyvistä" ajoista. Pääasiassa täällä kylillä asuu meitä vanhuksia, mutta joukossamme on toki nuorempiakin - onneksi!

  Terveyttä ja oikein hyvää tämän vuoden loppua ja uuden alkua Sinulle Pirita!
  Paljon kiitoksia kommentistasi, ja hyvistä toivotuksista!

  VastaaPoista
 17. Hei Aili-mummo. Lähetin kommentin
  linkkinä,mutta ei se näköjään sun
  sivulle tullut,vaan komeilee mun
  sivulla.Tähän kommentti-sivulle ei
  sovi juuri mitään,joten onnea 2011.
  28.joulukuuta 2010 16.10

  VastaaPoista
 18. Moi Pirita!

  Kaikilla meillä on vielä opiskelemista!

  Hyvää uutta Vuotta Pirita<3

  VastaaPoista

Kiitos komentistasi! ♥