Google+ Followers

sunnuntai 16. tammikuuta 2011

Sydämellistä "demokratiaa" susirajalla

Even piirustus teoksessa Mummo ja muusat (2010)

On sydämellinen talo/ ja sen sisällä toinen,/ pienempi talo./
Eräs pikkuprinsessa/ asuu siinä,/ ja sydänviljelmäänsä / kasvattaa./
On oranssia kaikki,/ taivas, maa./ Vain savupiipusta nyt/ hieman tupruaa.../

Eve sydämiä kasvattaa kuin / perunoita!// 

Aili Nupponen ja ym: Mummo ja muusat (2010)

***

On jälleen sunnuntai-ilta ja rauha maassa. Mummo on viettänyt jo monta päivää  räkätaudissa, palellut olen kovasti ja vaatteita on pitänyt etsiä lisää komeroista ja muualta. Aamulla pitäisi jaksaa hammaslääkäriin, jota olen jonottanut kohta kaksi kuukautta. Kaksi hammaslääkäriä on Tohmajärvellä osaeläkkeellä.

Taitaa pian olla pääosa tämän kunnan asukkaista eläkeläisiä, prosenttilukua en tiedä.  Me vanhat ja sairaat jäämme tänne raukoille rajoille susien ja karhujen seuraksi, nuoret ja terveet suunnistavat Helsingin seudulle työtä ja onneaan etsimään. Kunta myy kiinteistöjään vauhdilla pois, Tikkalassa se tarjoaa yhtä rivitalokaksiota, kouluja on myynnissä ainakin kaksi.  Meillä on Suomen kallein veroprosentti yhdessä erään toisen kunnan kanssa. Taas on nostettu kiinteistöveroprosenttia ja tuloveroprosenttia, ja varmaan samassa suhteessa myös kunnan muita maksuja on korotettu. Palvelut eivät enää parane, ne huononevat. 


Kuntaliitoksiin olisi mentävä, mutta siitä ei Kiteen kanssa näytä tulevan mitään. Uskon, että ennen pitkää neuvottelemme Joensuun kanssa kuntaliitoksesta; mutta sittenhän sen näemme...


Joensuu on ainakin meille tikkalalaisille paljon kiinnostavampi suunta kuin Kitee. Kiteellä käymme vain, kun on välttämätöntä sinne mennä, esimerkiksi verovirastoon tai poliisilaitokselle. Viimeksi mainitussa paikassa käymme passiasioiden takia aina joskus. Ostoksille ei Kiteelle kannata lähteä, se on liian kallis paikka. Oman kunnan kaupat ovat hintatasoltaan edullisempia.


Uskon että Keski-Karjala tulee hajoamaan, sillä yhteishenkeä ei ole. Rääkkylä haluaa erota Hellistä, ja Rääkkylän kunnan eroanomuksesta on tehty useita valituksia. Attendo Med One on tarjonnut suoraan palveluja 1 miljoonaa euroa halvemmalla, kuin mitä ne Hellin kautta järjestettyinä tulisivat maksamaan. Se on iso raha köyhälle ja pienelle kunnalle, eikä täällä isoja ja rikkaita olekaan.


Uskon, että käräjiä tullaan käymään vielä kauan, siihen valuvat viimeiset veronmaksajien eurot. Virkakunta on ottanut vallan itselleen, kunnanvaltuutetut ovat pelkkä kumileimasin, jolle asiat tuodaan vasta tehtyjen päätösten ja toimenpiteiden jälkeen. Näin kai se on valtiollisessakin elämässä, muutamat harvat isokenkäiset tekevät tärkeät päätökset, ja kansanedustajat hiljaa painavat jaa-nappulaa. Demokratia siis toimii, vaikka ei toimikaan!


Oikein hyvää ja leppoisaa sunnuntai-iltaa teille kaikille lukijoille toivoo Aili-mummo!

20 kommenttia:

 1. Hymyilevä eläkeläinen16. tammikuuta 2011 klo 19.07

  Kyllä tosissaan surettaa tämä nykymeno, mutta noinhan se Waahlroos poikineen ohjailee politiikkaa rahan voimalla.

  Rahamaailma tätä Suomeakin johtaa, Katainen on pelkkä juoksupoika hovihankkijoineen.

  VastaaPoista
 2. Hannele!

  Ei varmaankaan aina, luultavasti ei tässäkään tapauksessa, mutta Kiteen häviää (luulisin).

  VastaaPoista
 3. Moi Hymyilevä!

  Todella olemme rahamaailman armoilla, ainakin me vanhat ja sairaat, mutta myös muut yhteiskunnan vähäosaiset. Elämä ei ainakaan tule helpottumaan tällä menolla.

  Ja taas menossa luoja ties kenen takuumieheksi, tuo Katainen ja pääministeri;/

  Kiitos kommentistasi Tuula<3

  VastaaPoista
 4. Eikös se valta ole sellaista, että se on otettava. Harvoin sitä kukaan tulee antamaan. Vaikka edustajat valitaan vaaleilla, ei yksittäisellä edustajalla juuri ole sannanvaltaa. Jos osaa ottaa vallan, niin silloin voi vaikuttaa vaikka ei olisi valittukaan.

  VastaaPoista
 5. Moi Peikko!

  Minun tietääkseni virkamiehet ovat kuntien ja valtion työrukkasia, mutta ainakin meillä he ovat ottaneet itselleen kaiken valtuustojen päätösvallan. Ja se on helppoa, sillä yksinkertainen enemmistö on samaa puoluetta kuin kunnanjohtajakin.

  Homma haisee, ja pahasti;((

  VastaaPoista
 6. Hei Aili!
  Toivottavasti se sinua kiusannut tauti jää aamulla sinne hammaslääkäriin, ja jättää sinut rauhaan.
  --
  Noista kuntaliitoksista en osaa sanoa muuta kuin sen, että täällä mentiin sen kanssa huonompaan suuntaan, ja vieläpä paljon.
  Vanhoja kunnantaloja on myynnissä joka puolella, samoin kouluja, joista toiminta on lopetettu, ja niitä tulee vielä lisääkin.
  Saloon rakennetaan kallista uutta kaupungintaloa, johon upotetaan rahaa piittaamatta siitä, että rahaa ei yksinkertaisesti ole. Kaikki mahdolliset maksut asukkaille ovat nousseet, enpä siis todellakaan tiedä, mitä hyvää tästä kuntaliitoksesta olisi seurannut. Kun olen kysellyt muiden mielipiteitä, ovat he olleet poikkeuksetta samaa mieltä.
  Luulen, että sulautuneiden kuntien päättäjien liitospäätöstä avitti suuresti se seikka, että suurin osa entisten pikkukuntien kunnanjohtajista ja -sihteereistä oli eläkeiässä. Heille viran menettäminen ei "tehnyt kesää, eikä talvea", ja olivat liitoksessa innolla mukana. Ne harvat, jotka ovat vielä työssä, saivat eläkeikään asti jotain "projektityötä" entisillä palkoillaan päivärahoilla ja muilla eduilla korotettuna.
  Huvittavinta on se, että tilavuokrat nousivat moninkertaiseksi, ja nyt täällä Kiskossakin samojen tilojen vuokraus on yksityisille ja pienille järjestöille hinnaltaan moninkertainen entiseen verrattuna. Näin tapetaan vielä järjestöjenkin toiminta.
  Vapaaehtoistyöhön huudetaan jatkuvasti ihmisiä, ja kaupunki yrittää saada vapaaehtoiset järjestämään ilmaiseksi esim. itsenäisyys- ja veteraanijuhlat. Rahaa ei riitä tiedotuksien mukaan mihinkään, ja toisaalta sitä käytetään päättäjien kylpyläkokousmatkoihin, yms.
  HURJAA on siis täälläkin, vaikka en noista paljoa jaksa kirjoitella, kun tulen niin vihaiseksi.
  Mihin tämä Suomi on menossa, sitä voimme kysyä niin siellä kuin täälläkin. Kansanedustajille tärkeintä on eduskuntaan pääseminen, sen jälkeen he haistattavat p----t kaikelle yrittäessään turvata jotenkin vain omaa selustaansa.
  ---
  Kylläpäs nyt pidin oikean protkotussaarnan.
  ---
  Kaikesta huolimatta!
  Koetahan jaksaa siellä taas eteenpäin.
  Meidän on löydettävä ilomme pienistä asioista -
  ja MEHÄN LÖYDÄMME :))

  VastaaPoista
 7. Kirjoitin pitkän kommentin, jossa oikein purkauduin, ja nyt en tiedä tuliko se vai ei. Kone ilmoitti ties mitä alkaen salakuuntelusta muuhun vandalismiin!
  Kuulostelen, kuinka kävi.

  VastaaPoista
 8. Ompa sydämmellistä demokratiaa susirajalla.
  Mutta mummulle piirretty kuva Even kuva on kaunis, pistätkä jääkaapin oveen?
  Ja mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 9. Moi EilaM!

  Piti tuuva takasin se flunssa, ei suostunut jiämään hammasliäkärriin. Valitan, van kyllä se siitä<3
  ------
  Joo, komiaa pittää olla, vaikka kerjuula kulettas; seun semmosta se kunnallistemokratia;/

  Virkamieskuntoo ei vähennetä muuta kun eläköitymisen kautta. Ja niitä on paljo ja montasorttii. Työt joutaa luovuttoo toisile harrastajille iliman aikojjaan, sittä herrat vuan istuut ja kahtoot piältä. Mahtaa niitä naurattoo tuo touhu.
  ------
  Meilä päin Suur-Joinsuussa (on vielä haave) on tehty virkamiehile uuvvet virkanimikkeet mittatillaustyönä. Suojatyötä annettaan viis vuotta tässä uuvvessa paikassa. Jos sittä on tarpeeks vanha, piäsöökii jo eläkkele. Van aikoo ainakkii on viis vuotta ehtii sitä uutta suojatyöpaikkoo ihelleen.

  Ohan se hyvä, jotta piättäjät piäsöö rentoutummaan kylypyllään kunnan varoloila, sillon siästyy ne omat killingit. Kuhan eivät pirulaiset keksi mualimanympärysmatkoja tehä, se tulis jo liijjan kalliiks.

  Voip olla, jotta muuallakkii on paljo vihasii immeisii kahtomassa tätä nykymännöö. Meijän vanhoin ymmärrys ei oikein piisoo näihen kotkotuksiin, tuskin myös ies halutaan niitä ymmärteekkään. Kyllä se pistää sisuskalut sekasin vaikka keltä.

  Kiitos protkotuksista Eila, neul oikeen seleventävvii juttuja.;)

  Kyllä myös vanhat mummot ja ukot pärjätään, ohan myö pärjätty jo paljo ennen näihen nykyimmeisiin syntymistäkkii<3

  VastaaPoista
 10. Eila!

  Taitaa olla ihan vainoharhanen koko koneen tekele;( Vastaus on viipynyt, tulin äskettäin kottiin enkä uamula kerinny siule vastoomaan.

  Joskus miunnii blokker tekköö ommii temppuloitaan: Error, error, se ilimottelloo vähän piästä;?

  VastaaPoista
 11. Seijastiina!

  Kuva on siinä kirjassa Mummo ja muusat, van voishan sen panna siihen ovveennnii.
  Kiitos vuan ehotuksesta Seijastiina, ja kommentista<3

  VastaaPoista
 12. Hellurei mummo(t),

  oikeessa ootte näihen kunta-asioihen kanssa. Pitäisi vain olla enemmän teijänlaisia sanomaan suorat sanat.

  Kiteen johto on sössinyt hommia niin pahasti, ettei sinne päin kannata ennää vilikuilla. Kävin jo tännään Joinsuussa kahtelemassa uutta piäkallonpaikkoo.

  Joskus vuosia sitten olisi kuntaliitos vielä joten kuten mennyt, kun valtio tarjosi litkoiksi 10 miljoonaa euroa, mutta Tohmajärvi sössi sen ilimottamalla kunnanjohtajan suulla, jotta pieniä ovat semmoset rahat.

  Parrikaateille kohta noustaan, siskot!!!!

  VastaaPoista
 13. No moi Erkki lehtimies!

  Van jo sie sinne Joinsuuhun kerkisit?
  "Käymään vain tänne tullaan eikä olemaan..."

  Mitäs se rikkaan rahossa yks kymmenen miljoonoo, pikkuraha seun.;/
  Ei sillä hyvinnii monta mahlahallii rakenneta---.

  Joskus sitä miekii käyn sielä Joinsuussa, van aina oun tullu kiireelä takasi Tikkallaan.

  Suap nähä mikä soppa tästä "yhteiselämästä" Hellin kansa syntyy, van tuntuu siltä, jottei sillä ou koulutettuja kätilöitä; jotkut vanhan ajan puapot vuan yrittellööt väkpakola pihtisynnytyksii. Ja sittä se laps kuoloo, sen pitunen se.

  Van jos sie lähet sinne parrikaatile mukkaan, lähetään myökii mummot, kaikki yhessä<3

  Kiitokset kommentista EJ, ja hyvvii pilikki-ilimoja siule<3

  VastaaPoista
 14. Pienipaikkakuntalaisten osa
  on samaa täälläkin päin!
  Ei täällä nuoriväki
  pysy, kun ei ole edes kouluja, eikä työpaikkoja, kaikille.

  Elintarvikekaupat lopettavat, kohta ei ole kuin yksi jäljellä.

  Eihän täällä ihmiset käy
  shoppailemassa muutenkaan,
  mitä nyt jouluna, ja turistit kesällä.

  Kohata ei ole kuin vanhojenkoteja, vielä on jokunen koiraansa kävelyttävä mummo, tai vaari, kunnes hekin pääsevät "turvakotiin"
  auttavien armoille!

  On vaan sitkeästi taisteltava Iloisen Mielen puolesta, ettei tule
  Kärttyiseksi muoriksi!:)

  VastaaPoista
 15. Moi Herne!

  Tuntuu tilanne vähän samankaltaiselta sielläkin Ruotsissa kuin täällä meillä. Eikös ne syrjäkylät olleet EU:n erityissuojeluksessa, kun projektirahaa työnnettiin vaikka minkälaisiin tarkoituksiin?

  Kylästämme loppui se ainoa ja kituva elintarvikekauppa konkurssiin. Kun on parempia kauppoja edempänä, niin ajetaan sitten sinne ja tehdään viikon ostokset kerralla. Yleensä samalla reissulla voi hoidella muitakin asioita, joten harvoin tarvitsee ajaa yhden asian takia.

  Alkaa tuntua siltä, että koko kunta on yksi iso vanhainkoti. Mitä syrjemmässä asut, sitä enemmän meitä vanhoja on.

  Kaikkein huonoimmat ovat sitten kirkonkylässä, kun eivät enää pärjää omin voimin, vaan tarvitsevat apua.

  Meidän kylämme elämää virkistävät kesäasukkaat, joista monet viihtyvät paikkakunnalla koko kesän ajan.

  Teillä käy sentään kesällä turisteja, meillä niitä ei näy, mitä nyt jos seisahtuvat ohi kulkiessa nauttimassa kahvit tai oluet kuuluisassa Kassan baarissa.

  Pitäisi oikeastaan luoda iloisen ja hyvän mielen yhdistys, joka toimii tämän sosiaalisen median välityksellä ja kautta. Toisistamme me saamme apua ja turvaa ankeaa maailmaa vastaan.

  Kiitos kommentistasi Herne, ja oikein hyvää ja aurinkoista kevättalvea sinne naapurivaltioon<3

  VastaaPoista
 16. Täällä on talvella iso
  hiihtomäki ja sitten
  on Vanha parantola,
  jossa ennenvanhaa
  hienosto kävi ittiään
  hoidattamassa, nykyisin
  se on Spa ja diakonissalaitos.

  Nuo on sitten ne ainoat jotka vielä pitää tämän entisen karjanmyyntikeskuksen
  hengissä, että vähän on eloa.

  Tässä kuvalinkki siitä
  Mössebergin Spa:sta. Jota on remontoitu niin kauvan kun olen täällä asunut.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Fil:M%C3%B6ssebergs_Kurort_Falk%C3%B6ping_V%C3%A4sterg%C3%B6tland_Sweden_1.jpg

  Pikaista tervehtymistä Sinulle Aili-mummo, ja Toivorikasta
  kevään odotusta sinnekin päin, talven rasitusten
  helpottamiseksi!:)

  VastaaPoista
 17. Hei Herne!

  Hienoa Herne, että lähetit minulle tuon linkin, etsin ja katselin span kuvaa ja luin tietenkin tekstin. Onhan tuolla rakennuksella pitkät perinteet, jota on jatkettu uudella tavalla sen entisen perästä. Entisaikaan nämä parantolat olivat merkittäviä paikkoja, tosin köyhillä ei ollut niihin varaa, saivat tulla toimeen omin konsteinensa.

  Kaikkea hyvää sinulle, Herne sinne kotikaupunkiisi, ja kiitos lämpimistä toivotuksistasi ja kommenteistasi<3
  Oikein hyvää sunnuntaita sinulle<3

  VastaaPoista

Kiitos komentistasi! ♥