Google+ Followers

maanantai 3. tammikuuta 2011

Valuvikaisen puhetta Jumalalle

Leila Hurmalaisen kuva AN:n runokirjassa Hullun lehmän tanssi (1999)
 Kirje Jumalalle

Jos kuulet minua Jumala/ kesken kiireittesi/ kun porukkaa tunkee ovista ja ikkunoista/
sieltä missä on paha olla/ Jos kuulet minua Jumala/ vaikka sinua varmasti jo kyllästyttää/ tämä iänikuinen vatvominen/ oikeasta ja väärästä, sairaalloinen tarve/ sanoa se viimeinen sana/ Jos kuulet minua Jumala/ niin haluaisin nöyrästi, syvästi ihmetellen kysyä/ miten saatoit päästää markkinoille/ tällaisen prototyypin, ihmisen, täysin keskentekoisen?/ Miksi päästit, Jumala, sarjatuotantoon/ valuvikaisen, tosi oloissa testaamattoman,/ heti nyrkit pystyssä olevan?/ Jos Jumala vähänkin kallistat korvaasi/ ja olet hellä luonteeltasi/ ota takaisin tämä sekundakappale,/ liian hätäisesti markkinoille tuupattu/ Ja jos Jumala saan jostakin erityisesti reklamoida, valittaa,/ niin siitä että olit niin laiska, patalaiska/ Niin laiska että heitit homman kesken/ jo kuuden hätäisen päivän jälkeen/ ja aloit seitsemäntenä vetää omahyväisesti lonkkaa/ tulevien kehujen luita ahnaasti imien, tuuletellen,/ vaikka maisen ressukan ainekset olivat vielä levällään/ kuin oikuttelevan kakaran viskomat legot lattialla/ Jos vielä maltat kuunnella minua Jumala/ niin syystä epäilen/ että seitsemän päivää vähät välitit,/ ja sitten maanantaina/ kyhäsit kaikessa kiireessä jotakin/ siitä mitä ensimmäisenä käsiin sattui// Tommy Tabermann

***

Mummolla on ollut vientiä neitosten kanssa. Eilen tytöt kävivät meillä vanhempiensa kanssa kahvilla, ja tänään olen pitänyt seuraa ja ruokkinut koululaisia iltapäivän. Aamulla kävin Kemiessä ostoksilla; jääkaappi ammotti jo tyhjyyttään.

Matkalla Kemieen minusta tuntui kuin puhelin olisi itsepäisesti soinut kauan ja hartaasti. Vihdoin pysähdyin ja tarkistin asian oliko puhelin soinut. Ja olihan se.

Vaan yllätys yllätys: Pohjois-Karjalan Radiosta Yleltä soitettiin, ja kysyttiin, voisinko huomenaamulla tulla heidän toimipaikkaansa Joensuuhun keskustelemaan blogeista. Olivat kuulemma löytäneet mummon blogin, ja koska olin niin "suosittu" halusivat kysellä siitä hieman. Ja paikalla pitäisi olla tiistaiaamuna kello kymmenen.

On minua ennenkin haastateltu radioon, useistakin aiheista. Varsinkin niinä vuosina, kun olin kylätoiminnassa mukana, riitti haastatteluja. Ja myös kirjojen takia on haastateltu, joskus olen esittänyt runojakin. 

Nykyään on muotia tämä netin kautta toimiva sosiaalinen media. Facebookiin  en ole liittynyt, katson ettei minulla ole sellaiseen aikaa, tuskin haluakaan. Mutta näiden blogien kirjoittajiin tutustuminen ja heidän kanssaan ystävystyminen, on ollut minulle suuri ilon aihe. Ja aina löytää yhä hauskempia ja mielenkiintoisempia blogeja, joihin haluan tutustua. Jokaisen blogin ja kirjoittajan kohdalla on asia hieman erilainen. Joidenkin kanssa hulluttelen, toisten kanssa taas puhun asiaa, tai sitten molempia. Ihan yhden asian blogeja tuskin jaksan edes seurata, toiset aiheet eivät minua kiinnosta. Oma blogini on sillisalaatti, se sisältää monen sortin juttua. Ja runoblogini kiinnostaa varsin harvoja. 

Syyllisiä aina etsitään. Tommy Tabermann löysi syylliseksi Jumalan, joka laiskuudessaan teki ihmisestä tällaisen keskentekoisen olennon. Joskus olen ihan samaa mietiskellyt, vaikkakin olen kova epäilemään kaikkea, jopa Jumalaa. Toisille uskominen on helppoa, ihan itsestään selvää: kun ei ymmärrä, voi vain uskoa. Mutta asiat voivat olla toisinkin päin; ainakin omalla kohdallani. Usko siirtää vuoria, sanotaan, ja onhan se raamatussakin. Vahvalla uskolla voi todella tehdä jopa ihmeitä, niin voimakas se on. Ja ihmeitä tapahtuu varmaan joka päivä, mutta ei meidän jokaisen kohdalla.

Oikein hyvää viikon ja uuden vuoden alkua kaikille lukijoille toivottaa Aili-mummo!

14 kommenttia:

 1. Että ihan radioon :) kuulostaa mukavalta. Jännittääkö sinua? Hyvin se menee, peikko tiätää.

  VastaaPoista
 2. Isopeikko!

  Joo, ainahan se vähän jännittää, mutta hyvin se meni; onneksi ei ollut ihan suora lähetys.

  Varmaan sinuakin on haastateltu radioon tai televisioon?

  Kiitos kommentistasi Isopeikko<3

  VastaaPoista
 3. Moi Erkki!

  Mikä julkkis;?
  Kyllä Ylellä on hyvät tila Joensuussa ja isojoukko toimittajia. Mahdottoman ystävällinen vastaanotto ja haastattelija:D Kiitos kaikille!

  VastaaPoista
 4. No jestas, sehän oli hianoo. Tommottiin sää taas ponkasit uurelles ihmisten tiatoisuuteen, vaik kyl mar ne siäl sun tunteva jo kovi hyvi. Kuis pian juttu tullee ulos, vai tulik jo?
  --
  Siin sää oles iha oikkijas, et hianoi lokei on pal, kauhjan kiva ols enempki niit tutkii, mut toi aika ei tahro millään piisat. Määki tykkään erilaisist lokeist, jos valla on yht asjaa, ei se oikke jaks kiinnostaa. Sit on kyl oikee mahrottoman taitavii leipurei ja käsityäläissi, joitte aikaansaannoksii on pakko kattel, ko ittest ei simmosse ol.
  ---
  Mää olenki joskus ihmetelly sitä, et kuimpal meitin joukos noit erilaissi tairoi kanssaihmisilt oikke löytyykä. Hei ossaava melkke mitä vaa, eikä niist mistään tiäräis mittä, jos ei ols tämmötteks lokkariks ruven. En mää kumminka enne niimpal lukenukka lokei, ennenko ite tähä hommaan lopultas alkasi.
  Ja olen täsä oppinu jottai uuttaki, jo pelkästäs tiatokonneen käsittelyst, sääki munt neuvosis tunnustuksen noukkimaa ittellän. Et kiitti vaan siitäki viäl. Ja ONNEE huamionosotuksest.
  --
  Nährään taas :))

  VastaaPoista
 5. En ehtinyt radiota kuuntelemaan, mutta katsoin Pohjois-Karjalan radion nettisivuilta jutun bloggaus harrastuksestasi. :) Vaikutti menneen haastattelu mukavasti. Muille kiinnostuneille jotka radio-ohjelman ohittivat tiedoksi, että juttu löytyy täältä:

  http://yle.fi/alueet/pohjois-karjala/2011/01/aili-mummokin_bloggaa_2262998.html?origin=rss

  Talvisin terveisin Katja

  VastaaPoista
 6. Moi Eila!

  Se tuli jo kello 13 jälkeen, ehdin hyvin kotiin kuuntelemaan. Ylen sivuilla Pohjois-Karjalan alueradiossa, on kuva ja tekstiversio, jonka voi hyvin lukea. Osoitekin on:
  http://yle.fi/alueet/pohjois-karjala/2011/01/aili-mummokin_bloggaa_2262998.html

  Blogeja ei tarvitse lukea, jos ei ehdi ja on muutakin tärkeämpää. Minullakin joskus ennen oli kiire---. Nyt voin valita siitä mitä haluan lukea, ja niitä on melko paljon. Lisäksi netti- ja muut lehdet ja kirjallisuus. Luen koska se on minulle "pakko".
  ----
  Eila, sinun blogisi on yksi kaikkein parhaimmista, joihin olen tutustunut, syitä on useita. Luen niitä joista tykkään, niin kai muutkin tekevät. Käsityöihminen en ole, enkä leipuriksikaan halua enää ruveta, ei riitä mielenkiinto, mutta kulttuuri, erilaiset kansallisuudet ja ihmisten näkemykset kiinnostavat kovasti.

  Minusta on hyvä että erilaiset ihmiset erilaisine taitoineen tulevat ja tuntevat itsensä hyväksytyiksi. Se on sitä elämän rikkautta;))


  Kiitokset onnitteluista ja kommentistasi Eila<3 Liitän tämän muistojeni albumiin t. Aili-mummo

  VastaaPoista
 7. Moi Katja!

  Kiitos huomiosta!

  On tullut lisää merkkejä antamaani nettiosoitteeseen, joten sinun osoitteesi on ihan oikea.

  Paljon onnea Katju vaalikiertueellesi<3 Sinulla on varmaan nyt kovasti kiireistä.
  Hyvää jatkoa terhakalle nuorelle naiselle;))

  VastaaPoista
 8. Huippua ;))) Mie oon niin iloinen, että pääset radioon kertomaan kirjoittelusta tänne blogiisi. Voi, kun olisin vielä kuullut haastattelusi.

  VastaaPoista
 9. Moi Punatulkku!

  Ainakin erilaista kuin lehtijuttu, vaikka periaatteessa sama asia;)

  Sain siitä jonkinlaisen nauhoituksen, mutta en hyvää (toinen asema sotkee jonkin verran).Joten tervetuloa kylään:)

  Kiitokset kommentistasi Punatulkku, ja hyvää tätä vuotta<3

  VastaaPoista
 10. Kuulostaa kivalle, onneksi olkoon, on varmaan huisin jännäääää!?
  Tai taidat ollakin jo tottunut :)

  Oikein mukavaa loppiaista Aili-mummo ja kiitos ♥

  VastaaPoista
 11. Moi Seijastiina!

  Radiohaastatteluja on ollut sen verran harvaan ettei niihin totu. Tärkeintä ovat kirkkaat ajatukset ja selkeä puhe. Viimeksi mainittu on onneksi luonnostaan, olen lausunut runoja kuusivuotiaasta asti.

  Lehtijuttuja on ollut satoja, niihin on helppo valmistautua. Etukäteen kannattaa etsiä tiedot asioista, joita haastattelu koskee; tai ainakin miettiä niitä.

  Kiitos kommentistasi Seijastiina, ja oikein leppoisaa loppiaista myös sinulle<3

  VastaaPoista
 12. Kiitokset kutsusta Aili-mummo! Voitaisiin pitää pienimuotoinen blogimiitti ;)) Se olisi tosi mukavaa ja voisin samalla reissulla ostaa sinulta noita runokirjoja.
  Laitetaanpa hautumaan.

  VastaaPoista
 13. Moi Punatulkku!

  Kiva juttu, jos ja kun sinulle sopii. Blogitapaamiset ovat minullekin aika uusi juttu;-)

  Kiitos kommentistasi Punatulkku, ja tervetuloa!

  VastaaPoista

Kiitos komentistasi! ♥