Google+ Followers

keskiviikko 16. helmikuuta 2011

Älä sinä ihminen hermostu, ihmettele vaan...

Keväänheleä Kemien mäki kuvattuna PKO:n nurkalta 2010.
Ei voitu sanno vasta

Suvi ol ollu koko talven kanalavintil.

Ens mee hajetti ja huhultti, 
sit ajateltti, ete ol varma kaupunkissaka enä.

Kastelukannus hän murjotti vartomas meit,
ol oikke loukkantunu näköne,
ko mentti toukokuu alus hakema pihakeinu alas.

Meijän pit ol suvel hyvi lempiöi ja helli
ja antta periks kaik häne hullutukses.

Yhres hee päättivä vihervarpusten kans
mihe aurinkokukkasekki istutetta.
Koitin kyl vastusta - trapu eres o huano paik -
mut sihe nee laitetti ja siin ne saiva ol.

Heli Laaksonen: Sulavoi (2006)

Mummo Jouhkolan Hovin lautalla  keväällä 2010, taustalla Tohmajärvi.
Päivä kulahti Kemiessä terveysasioiden merkeissä, hauskaa oli silti. Joidenkin terveydenhoitajien kanssa on aina kiva jutella, ja aina saa ystävällisen palvelun. Kuulin db-hoitajaltani, että Suomessa on muuallakin nämä terveysasiat sekaisin eikä vain meillä Keski-Karjalassa. Ajetaan siis kunnasta toiseen satojakin kilometrejä, mille vastaanotolle sattuisi mahtumaan. Lääkäreitä on ihan liian vähän. Liekö asiat valitusten määrästä päätellen sen paremmin Joensuussakaan? 

Olen ymmärtänyt, että tarkoituksena on siirtää kuluja kunnilta niille ihmisille, jotka palveluja tarvitsevat. Sen suuntainen on ollut myös valtion palvelujen laita, virastotalot seisovat tyhjillään taajamissa, nyt on enää etäpalvelut niiden käytettävissä, jotka osaavat asioida netissä; vähän kuin kaupoissa, joissa asiakas palvelee itse itseään. Taitaa käydä niin, että Kelan asiointipiste siirtyy myös kohta Joensuuhun, enää on yksi henkilö palvelemassa asiakkaita. Muuan mummo ihmetteli juuri Kiminkisen vastaanotolla sitä, miksi kaikki Kelan asiointi pitää olla niin vaikeata? Minusta siihen on selvä syy: Siksi, että ihmisiltä jäisivät nämä Kelan etuudet hakematta. Itsekin jätin viime talviset ajoni Kelalle lahjaksi, kun en viitsinyt istua yhtä työpäivää kynä kädessä kirjoittamassa kymmeniä ajojani paperille! Tämä on pahimman luokan kyykytystä, en paremmin osaa sanoa, meistä tehdään pilkkaa.

Hinnat ja maksut nousevat kohisten melkein kaikilla alueilla, eläkkeet euron tai alle kuukaudessa. Sähköyhtiöt muutettiin pörssiyhtiöiksi, ja ne omistavat  osaltaan ulkomaalaiset, joten eipä ihme, että  kilovattitunnin hinnat nousevat  monta kertaa vuodessa. Lisäksi tulevat sähkövero ja arvonlisävero. Uskon että Kokoomus on tyytyväinen, onhan se jo melkein päässyt päämääräänsä, tasaveroon. Kaikki lahjoitetaan ulkomaalaisille sijoittajille, myös terveyspalvelut ja vanhusten hoitopalvelut. Suomi alkaa olla jo kokonaan ulkoistettu!  Mitä meille sitten tapahtuu?

Minulta on mennyt täydellisesti luottamus tähän nykypäivän politiikkaan ja poliitikkoihin. Nyt eletään ja mennään vain hyväosaisten ja -tuloisten ehdoilla eteenpäin, me muut joudamme kaatopaikalle roskasakkina.

En tiedä, jaksanko katsella vaalikeskusteluja. Usein ne ovat älytöntä inttelyä ja kaikki puhuvat yhtä aikaa päällekkäin, joten puheesta saa tuskin selvää. En usko myöskään Timo Soinin tuomaan autuuteen, voihan hän paljonkin saada ääniä, mutta tuskin mitään muutosta nykypolitiikkaan. Edellisissä vaaleissa tuntuivat maanviljelijät olevan se ihmisryhmä, joka joutaisi hävittää Suomen maasta pois. Nyt en ole kuullut Soinin puheita siitä, pitääkö kaikki viljelijät "pistää korkealaitaiseen" vai ei.

Anteeksi, hyvät ihmiset, että innostuin purnaamaan. Maailma on nykyään aika outo paikka elää meille vanhoille ihmisille. Ennen saattoi luottaa enemmän ihmisiin ja ihmisten tekemään politiikkaan...

Oikein hyvää viikon jatkoa kaikille lukijoilleni, toivottaa Aili-mummo

14 kommenttia:

 1. Totta joka sana! Olen kanssasi täysin samaa mieltä. Ja todellakin meiltä jää lapsille perinnöksi tyhjiä jogurttipurkkeja....vrt mainos telkussa!
  Taitaa jäädä minultakin vaalitentit katsomatta, saman jauhamista taas. En myöskään usko SOinin lupauksiin, vaalien jälkeen ei mikään muutu. Ainakaan parempaan suuntaan.

  VastaaPoista
 2. Peikko luulee että poliitikon oma napa on sitä lähinnä. Ennen yhteisiä asioita hoiti ne, joilla oli ymmärrystä ja halua, nykyään poliitikot on ammattilaisia, ja niille merkitsee vain oma ura, ja omaa uraa tukevien maksukykyisten henkilöiden hyvää tarkoittavat halut. Ihmiset on sellaisia. Surullista.

  VastaaPoista
 3. Hei Anja!

  On siis muitakin kuin minä, jotka ajattelevat samalla tavalla. Tyhjiä purkkeja perinnöksi lapsenlapsille...
  Kaikki poliitikot tyhjänpäiväisiä suunsoittajia, samaa mieltä kanssasi.

  Blogger keljuilee taas---.

  Kiitos kommentistasi, Anja<3

  VastaaPoista
 4. Moi Isopeikko!

  Peikko on seurannut aikaansa hyvin, tietää ja tuntee poliitikkojen toiminta tavan. Äänestämme eduskuntaan ihmisiä ajamaan heidän omia etujaan. Hyväosaiset ovat toisten samanlaisten asialla;/

  Amerikkalainen yhteiskunta on täällä meidän keskellämme. Joillakin on siis asiat hyvin, mutta useimmilla huonosti;(

  Kiitos kommentistasi Peikko, ja hyvää vointia sinulle satumetsään<3

  VastaaPoista
 5. aikas hyvin sanot asiat, noin ne on, voi olla että hyvä osaisempi näkee toisin. no totuus on tämä.. kyllä meidän kannattaa kirjoittaa sekä kuunnella tarkoin noita edustajia, äänestetään sitten järjellä ja sydäntä kuullen. t. soini ei ole enää SNP. voi kun ihmiset näkis sen toden millä on oikeesti merkitystä. En hyväksy rasismia missään muodossa siitä ulkomaalaisten syrjimisestä on lyhyt natka seuraaviin vähä osaisiin. runo oli ihana ,kun se murre elää omaa taikaansa.

  VastaaPoista
 6. Tervehdys Aikatherine!

  Minä urputan näitä syrjäseutujen ihmisten näkemyksiä, ne poikkeaa varmasti paljonkin pääkaupunkiseudun ihmisten näkemyksistä. Kun on vielä nämä pitkät välimatkat näiden Keski-Karjalan kuntien välillä, ja tietysti muuallakin Pohjois-Karjalassa.

  Heli Laaksonen on yksi mielirunoilijoistani, ja omaa optimistisen näkemyksen elämästä. Tulee aina hyvälle tuulelle kun lukee Helin runoja:))

  Tervetuloa lukijakseni, Aikatherine, ja kiitos kommentistasi<3

  VastaaPoista
 7. Aili-mummo, tottakai saa mielipiteensä sanoa. Mikään ei ole kuin ennen. Mutta, joitakin asioita voi kuitenkin olla paremmin kuin ennen. Olen iloinen siitä, että meillä on ilmainen peruskoulu. On opintotuet (vaikkakaan ei suuret), mutta ei ne ole kauaa vielä olleet. Vaikka vanhustenhoitoa arvostellaan ja moititaan. Mutta, nyt kun työskentelen itse Careman hoitokodissa. Olen iloinen siitä, että on tyytyväisiä asukkaita. On inhimillistä että heillä on kodinomainen asuminen, eikä vuodeosaston pyjamassa elämä sängyn ja wc välillä.
  Lasten ja nuorten harrastus mahdollisuudet on lisääntyneet, jos muistelen omaa lapsuuttani. Mutta, silloinhan oli kylillä enemmän lapsia, että tekemiset itse keksittiin.
  Vaikka monilla aloilla on palkat pienet, ei kuitenkaan suurin osa palkasta aina mene ruokaan, kuten joskus. Nyt harmittavan suuren kuluerän vie tietoliikenne ja sähkö.
  Ikävää on että ihmiset häviää maaseudulta. Samalla ne palvelutkin katoaa, kuntia yhdistetään ja kaikki keskitetään suurempiin kuntiin/kaupunkeihin.
  Vaikkakin tuntuu, että ei vaalit kiinnostaisi ja ehdokkaiden puheet tuntuu vain lupauksilta. Niin, silti se on ainoa keino millä voimme vaikuttaa. Uurnille vaan.
  t. Pirkko

  VastaaPoista
 8. Moi Pirkko!

  Onneksi peruskoulua ei ole vielä romutettu, mutta olen odotellut, milloin itsensä lyövät läpi - Steiner-koulun tapaan - yksityiskoulut. Vähä vähältä koulutuksestakin tingitään koko ajan, joten miten lie kohta sen laadun kanssa? Toivotaan hartaasti, että koulutus pitää vielä pintansa, meilläkin on viisi koulutettavaa lastenlasta.

  Opintotuet ovat kovin pieniä, mutta ihme ja kumma, niillä sinnitellään---.

  Ihanaa, että olet tyytyväinen työhösi siellä Careman hoitokodissa, ja myöskin vanhukset nauttivat elämästään.
  Joissakin asioissa on tosiaan menty eteenpäin, kaikesta huolimatta.

  Kyllä tämän ajan pienituloisilla suuri osa tuloista menee ruokaa, ja toinen iso osa ovat lääkkeet. Meillä ei vuokramenoja ole, mutta on vastattava omakotitalon menoista ihan itse.

  Tämä nykyajan sekava tilanne johtuu paljolti kuntien yhdistämisestä. Kaikki muuttuu, ei entiselleen mikään jää, lauletaan jossain laulussa. Mikään ei ole niin varmaa kuin jatkuva muutos---.

  Kiitos kommentistasi, Pirkko, ja oikein hyvää viikon loppua sinulle<3

  VastaaPoista
 9. Hymyilevä eläkeläinen19. helmikuuta 2011 klo 13.17

  Kyllä se Aili on niin, että purnaaminen kannattaa aina. Jos kaikki hymisee ja hienostelee, ei koskaan saada mitääan aikaan. Päättäjät kyllä tajuavat sellaisen yleisen tyytymättömyyden ja ehkä jopa alkavat korjata pahimpia epäkohtia. Näin me toivomme!

  Siellä nokkamiesten pallilla on hyvä ja lämmin pällistellä vaikka maailman tappiin, jos me maan matoset emme nakerra tuolin jalkoja.

  VastaaPoista
 10. Moi Hymyilevä!

  Jo minä sen kauan sitten oivalsin, että on pakko purnata, jos aikoo, että parannuksia tulee. Joskus menneinä aikoina minut haukuttiin siitä hyvästä, että uskalsin puhua suuni puhtaaksi maataloustuottajien kokouksessa. Se oli jotain ennen näkemätöntä, että akka ottaa puheenvuoron, ja sanoo mitä ajattelee tuottajajärjestöjen toiminnasta.

  Äänestäminen ja epäoikeuksien julkituominen on meidän tavallisten kansalaisten vaikutuskeinoja. Näin vaalien alla ainakin vaaliehdokkaat nyökyttelevät ja ottavat osaa(ainakin näennäisesti) murheisiimme. Se on sitten kokonaan eri juttu, kun he pääsevät eduskuntaan, lupaukset unohtuvat hyvin pian.

  Joten meteliä kannattaa pitää!!!

  Kiitos kommentista Tuula, ja oikein hyvää viikonvaihdetta sinulle<3

  VastaaPoista
 11. Vielä jatkaakseni... Totta on se että monet elävät tosi tai sinnittelevät pienellä rahalla. Minulla on tuttava pariskunta, jossa molemmat työttöminä ja peruspäivärahalla. Ei ole kummoset kuukausitulot ja on oltava hakemassa toimeentoulotukea, kun ei muuten pärjää. Työttömänä kun on useita vuosia ja ei ole vielä ammatillista koulutusta, ei olekkaan ihan helppo homma päästä takaisin työelämään. Ymmärrän että sitten tulee muita ongelmia, esim. terveyden kanssa. Siinäpä yhteiskunnalle pähkäiltävää miten saadaan pitkäaikaistyöttömyys ehkäistyä? Miten saadaan yritykset/yrittäjät heitä palkkaamaan? Ainahan sitä sanotaan, että ne johtajat ja päättäjät ajattelevat vaan omaa napaansa. Mutta, en sitä usko että ihan kokonaan asiat näin on. Jonkunhan ja joidenkin se on oltava se joka johtaa tai on päättämässä asioista. Me muut se sitten päätettään kuka tai ketkä siellä on.
  Aili, mukavia kevään odotus päiviä sinulle ja Maurille.
  t. Pirkko

  VastaaPoista
 12. Kirjoitat niin todellista asiaa, ettei voi kuin olla kaikessa samaa mieltä. Miten väsyttääkään ajatella tyhjää täynnä olevia vaalipuheita, niitä kaikkia turhia lupauksia, joita kohta pursuaa lehdistö ja muut tiedotusvälineet.
  Itse olen todennut sen olevan niin, että kaikki eläkeläiset ovat juuri sitä roskasakkia, joilta halutaan ainoastaan ääniä puolueille, ja sen jälkeen unohdetaan.
  Olisi mukava tietää kuinka paljon jää anomatta tukia ja korvauksia Kelalta ainoastaan siitä syystä, etteivät ihmiset jaksa kaavakkeiden kanssa tuloksen ollessa plus miinus nolla. Kaikki tehdään mahdollisimman hankalaksi vanhoille, että rahat jäisivät muihin taskuihin.
  Eli juuri niin kuin sanoit: Pilkantekoa ihmisten kustannuksella.
  Miten mahtaa lopulta tulevaisuudessa käydä, aika näyttää.
  -----
  Kaikesta huolimatta, koetetaan jaksaa. Noukitaan ilomme niistä asioista mistä poliitikot eivät mitään ymmärrä. He kulkevat laput silmillään edessä ainoastaan yksi päämäärä; Minulle kaikki ja heti!
  ---

  VastaaPoista
 13. Moi Anonyymi!

  Tiedän, että on paljon ihmisiä, jotka sinnittelevät toimeentulotuen varassa. Lisäksi heillä voi olla muitakin tukia, kuten asuntotuki, koska tulot ovat liian pienet. Kaikille töihin kykeneville ihmisille pitäisi olla työ- tai opiskelupaikka, jotta ikuinen työttömyys voitaisiin saada aisoihin.

  Kauhea asia on, kun terveys menee työikäiseltä ihmiseltä. Hän varmasti tuntee olevansa yhteiskunnan pohjasakkaa, kirjaimellisesti. Aivan kuin me pieneläkeläiset.

  Jos töitä ei tulla tuputtamaan, jää ainoaksi vaihtoehdoksi se, että itse perustaa itselleen työpaikan.Sellaisia työpaikkoja löytyy varmasti meidänkin kunnassamme paljon. Paha puoli on se, etteivät kaikki siihenkään pysty.

  Minusta päättäjiltä puuttuu paljon tietoa, vaikka he luulevat tuntevansa ja tietävänsä kaikki asiat. Siitä on esimerkkinä "paskalaki", joka ihmetytti jo hirveästi minua syntyessään. Ei ole ministereillä kokemusta eikä teoriatason tietoa asioista, ministeriön virkamiehet panevat heitä halvalla tullen mennen.

  Avustajineen poliitikot ovat avuttomia ja tahdottomia marionetteja, joiden mielipiteet vaihtuvat tuulen mukaan.

  Tietenkin äänestää pitää, vaikka sillä ei tekisikään muuta kuin hallaa itselleen ja toisille;/

  Oikein kanista kevättä sinulle, Pirkko, ja kiitos kommentista<3

  VastaaPoista
 14. Moi EilaM!

  Eläkeläisten pitäisi ehdottomasti perustaa yksi puolue, joka ajaisi eläkeläisten asiaa. Meitä on niin paljon, että varmasti olisi tehokas ase käsissämme. Nyt meidän äänemme on hajotettu monelle puolueelle, jotka käyttävät meidän ääniämme vain omiin tarkoitusperiinsä, saamme olla ikuista pohjasakkaa. Se on ainoa tie pois tästä kurjuudesta.

  Toisin lienee niillä, joilla on kunnon eläkkeet, he eivät varmaankaan yhdy tähän mielipiteeseeni. He suosivat suuria puolueita.

  Vaikea sanoa, mihin olemme menossa; eivät tunnu tietävän ne "viisaatkaan".
  Onneksi en tarvitse enää pohdiskella asiaa kovin kauan...
  Ollaan kuitenkin piikkinä lihassa niin kauna kuin kyetään!
  ------

  On kiva huomata, että elämänkokemusta meille vanhoille on kertynyt jo paljon enemmän kuin nuorille ja keski-ikäisille poliitikoille. Sen varassa me jaksamme ottaa osaa tähän yhteiseen taisteluun, jota nimitetään elämäksi.
  Ja välillä nauramme vedet silmissä kaikille koskettaville asioille;))

  Kiitokset kommentistasi, Eila<3

  VastaaPoista

Kiitos komentistasi! ♥