Google+ Followers

perjantai 4. helmikuuta 2011

Laulaja Markus AllanViimeisen kerran katson Dnjepriin
Ennen kui lähden täältä pois
Rannoilla Dnjeprin kerran kohdata sain
Armaani yössä toukokuun
Jäljellä nyt on mulla muistoni vain
Kellastuu lehdet syksy on

Viimeisen kerran katson Dnjepriin
En mistään virtaa syyttää vois
Nyt vaikka tieni vievä kauaksi on
Itseäin syyttää siitä saan
Joskaan ei lempi liene kuolematon
ei kuole Dnepri milloinkaan

Viimeisen kerran katson Dnepriin
Harhaako vain sen välke ois
On poissa hurma öitten ihmeellisten
Luo toisen virta armaan vei
siksi ei soi nyt laulu onnellinen
Riemusta kerro nyt se ei

Sanat: Reino Helismaa. Sävel: vanha ukrainalainen kansansävelmä

Olen jo kertonut yhden kerran entistä naapureistamme vuosina 1953-55. Juttu löytyy tästä.

Lähinaapureinamme asui siis romaniperhe Isberg, joilla oli Allan -niminen poika. Oli pojalla velikin, Hemmi sekä sisar, Roosa. Outoa oli, etteivät näiden naapureiden lapset käyneet koulua, eivätkä siis osanneet lukea tai kirjoittaa. Lapset ja naiset vierailivat usein kotonani, jopa leipoivatkin meillä. Äiti taisi pitää heidän seurastaan. Luin veljelleni ja näille romanipojille Becos Billiä ja Tex Willerin seikkailuja usein sarjakuvalehdistä. Allan rallatteli sen ajan muoti-iskelmiä. Pojalla oli lauluääntä.

Nähtävästi perheen tie vei Etelä-Suomeen, ja Allan pääsi varastomieheksi. Hän esiintyi ensimmäisen kerran julkisesti kesällä 1961 itähelsinkiläisellä tanssilavalla, josta tulee siis 50v. Topi Kärki keksi Allanin laulajanlahjat, ja antoi hänelle taiteilijanimen Markus Allan (hänen etunimensä). Minultakin meni monta vuosikymmentä, kunnes bongasin hänet vihdoin entiseksi naapuriksemme eräästä kuvalehtijutusta. Siksi tuo You -Tuben linkki on tuossa ylhäällä ollut siksi, että voisitte tutustua tähän mahtavaan romanilaulajaan. 

Markus Allan teki Topi Kärjen säveltämän ensilevynsä, Liljankukka 1963, ja pääsi samalla iskelmätaivaamme erääksi kiintotähdeksi. Noissa varhaislevytyksissä Markus Allanin äänin on ihan erilainen kuin vanhempana tehdyissä levytyksissä.

Kuuluisa Markus Allanista tuli hänen päästessään Aki Kaurismäen kanssa hänen elokuviinsa, ensiksi Veikko Aaltosen ohjaamaan Tilinteko -elokuvaan (1987). Kun Kaurismäen kuuluisa elokuva, Kauas pilvet karkaavat,  ilmestyi 1996, lauloi Markus Allan elokuvan tunnussävelmän. Sillä elokuvalla matkustettiin kuuluille elokuvajuhlille Cannesiin asti, ja Markus Allan sai olla mukana festivaalien kutsuvierasgaalassa. Ranskan televisioon tehtiin dokumenttielokuva Markus Allanista.

2000-luvulla M. A:lla oli esiintymisiä Pariisin Pompidou-keskuksessa.

Kaurismäki on tuottanut kaksi Markus Allanin levyä.

Simolan torppa, jossa Isbergit asuivat 1953-55.
Nykyään laulaja asuu Pukkilassa pikkutilallaan, ja hoitaa hevosia. Esiintymässä hän käy harvakseltaan, mutta nyt 50v. taiteilijajuhlan merkeissä on ensi syksynä luvassa konsertteja. Itse olen nähnyt hänet kerran livenä Rääkkylässä 1990-luvulla. Markus Allanilla ei ole omaa orkesteria, mutta hän on esiintynyt paljon Avanti! -orkesterin ja Aki Kaurismäen elokuvista tunnetun tango-bändin kanssa. Esiintymiset ovat olleet viime vuosina pääasiassa ulkomailla: Lontoo, Pariisi, Berliini, Moskova, Tokio, joitakin "pikkukyliä" mainitakseni!

Harvassa on tällaisia "luonnonlahjakkuuksia", jotka näillä eväillä, ilman koulutusta, menevät maailmassa eteen päin. Mikähän menestys olisikaan ollut, jos sitä koulutusta olisi?

Oikein hyvää viikonloppua kaikille lukijoille toivottaa Aili-mummo!

Ps. Yritin ottaa netistä kuvaa Markus Allanista, mutta valitettavasti en onnistunut. Sorry!18 kommenttia:

 1. Romanit ovat erinomaisia slaavilaisen tunnelman ja tangon tulkkeja. Mielestäni Taisto Tammi oli vielä Allania parempi, jos mahdollista.

  VastaaPoista
 2. Ihmisten välillä on aika mutkikkaita kytkentöja ja verkostoja :)

  VastaaPoista
 3. Moi Erkki!

  Taisto Tammi oli aikanaan käsite meillä Suomessa, mutta minua hän ei koskettanut sillä tavoin kuin tämä naapurin laulajapoika. Valitettavasti tuossa studioesityksessä Laulu Dnjeprille ääni särkyy, ehkä puutteellisen mikrofonitekniikan johdosta; mutta silti se saa minut itkemään kuten Heikki Kinnusenkin.

  Kiitos kommentista, Erkki!

  VastaaPoista
 4. Moikka Isopeikko!

  Todella näin on<3

  VastaaPoista
 5. Oi, minä muistan tuon haikean Liljankukan, kaunis kipale ♥
  Tuo :kauas pilvet karkaa elokuva oli hyvä.
  Voi noita vanhoja aikoja ♥
  Vai hevosten hoitajaksi alkoi, sehän on kivaa, rauhallisempaa elämää keikkavuosien jälkeen, kunnia hänelle :)

  Ja Aili-mummolle iloista viikonloppua.

  VastaaPoista
 6. Moi Seijastiina!

  Onhan siitä Liljankukasta aikaa, pian 50v. Elokuva Kauaspilvet karkaavat oli Cannesissa vasta 1996, jolla elokuvan tekijät, Kaurismäki, näyttelijät ja laulaja Markus Allan, tulivat kuuluisiksi ympäri maailman. Muistaakseni elokuva oli mustavalkoinen, ei värikuva.

  Nähtävästi rauhallinen kotielämä miellyttää jo ikämiestä, eihän sitä enää niin paljon jaksa kuin nuorempana.

  Oikein kivaa ja iloista viikonloppua sinullekin, Seijastiina, ja kiitokset kommentistasi<3

  VastaaPoista
 7. Hymyilevä eläkeläinen5. helmikuuta 2011 klo 14.02

  Loistavaa, että onni joskus potkii niitäkin, jotka ponnistavat ihan omalta pohjaltaan, omin avuin. Kaikki kunnia Allanille, hänen sisulleen ja lahjakkuudelleen.

  Jännä juttu tuo pojan vuosien jälkeen tapaaminen. Ja sekin, että koskaan ei tiedä, mitä kenestäkin isona tulee.

  VastaaPoista
 8. Hei Hymyilevä Tuula!

  Onhan siinä meillä muilla ihmettelyn aihetta ;) Osaakohan Allan lukea vieläkään? Rääkkylässä näin nuotit hänellä käsissään, mutta saattoihan olla, että ne olivat vain rekvisiittaa.

  Tosin emme tavanneet, vaikka minua olisi kovasti kiinnostanut tavata hänet. Edessämme oli romaneja, jotka olivat Allanin tuttuja. He vaihtoivat "salaisia" silmäyksiä toisiinsa---.

  Kiitos kommentista Hymyilevä, ja oikein mukavaa viikonvaihetta sinulle<3

  VastaaPoista
 9. _ Ja näin tutustutit minutkin pikapikaa Markus Allanin elämään!

  Olen kyllä aina pitänyt hänen laulustaan, silti tuntui hauskalta kuulla hänen elämästään jotain, mistä en ole tiennyt mitään. Lehdet ovat tietysti kirjoitelleet näitä hänen elämänvaiheitaan, ei vaan ole osunut kohdalle. Tai - on unohtunut.
  Kukapa meidän ikäisistämme ei tuntisi Liljankukkaa, kyllä sen tahdissa on tanssittu monet kerrat. Ne ovat vielä niitä sanoituksia, joilla meikäläinenkin pärjäisi vaikkapa biisikärpäsessä!
  Nykyiset sanoitukset sen sijaan eivät jää lainkaan aivolokeroihin, jostain ihmeen syystä. Taitaapa olla niin, että tämän päivän hitit on tehty aivan eri ikäluokkia varten.

  Minä nyt hoitelen kovasti näitä meidän pikkunaisia, taas alkavan viikon olen heitä hoitamassa Helsingissä. Mukavaa se kuitenkin on kovasta vastuusta huolimatta, he ovat niin lähellä mummin sydäntä.
  ---
  Väsymykseni johtui muuten luultavasti kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Jospa sekin korjaantuisi, kun sain lääkityksen avuksi. Kuukauden päästä otetaan uudet verikokeet.

  Vaikka tyttöjen hoitaessani en juurikaan jaksa kommentoida, lueskelen silti. Aikaa vievät myös runojen harjoittelut, aina on joku juttu tulossa, ja pientäkin esitystä varten täytyy upottaa runojen sanoja aivojen tallelokeroihin. On helpompi esiintyä, kun ei ole kiinni papereissa.

  Mukavaa jatkoa taas sinulle, kirjoitteli Eila

  VastaaPoista
 10. Hei EilaM!

  Löysin pari lehtikirjoitusta netistä Mäntsälän viikkouutisista ja Uusimaa -lehdestä, joista sain tietoja hänen viimeisistä kuulumisistaan. Harvoin ovat Markus Allanista kirjoitelleet kuvalehdetkään.

  Minun nuoruuteeni eivät kuuluneet tanssilavat, mutta kuuntelin radiosta toki esimerkiksi lauantain toivottuja levyjä, kuten muukin perheemme. Tuohon aikaan ei radio ollut aina auki, nykyään se on - miehellä. Hyvin usein minä suljen sen radion...

  En minäkään jaksa enkä viitsi seurata nykymusiikkia, mutta joidenkin artistien musiikki kyllä koskettaa. Biisikärpästä olen muutamia kertoja katsonut...

  Toki ne lapsenlapset ovat sinulle paljon tärkeämpiä kuin mikään muu. Heidän vuokseen mummi yrittää tehdä kaikkensa, jotta lapsilla olisi elämä hyvin.
  ------
  On todella hyvä, että syy väsymykseesi on löytynyt. On raskasta kun pitäisi jaksaa tehdä töitä, vaikka ei jaksaisikaan. Terveys on meille kaikille ensiarvoisen tärkeä juttu. Toivon että pääset väsymyksestäsi eroon lääkkeillä, ja olet jälleen virtaa täynnä!
  ------
  sen tiedän, että aikaa ja työtä ne esitykset teettävät, vaikka harva sitä edes uskoo. Uskotaan, että esitys on kasassa tuosta vain, mutta tavallisesti on aloitettava runojen etsimisestä: jo sekin vie aikaa.

  Oikein hyvää vointia sinulle Eila, ja kiitos kommentistasi<3

  VastaaPoista
 11. Olin tanssimuusikkona mm. v. 1972 Markus Allanin kesäkiertueella harmonikansoittajana. Mukavat muistot jäivät tuosta kiertueesta. Hänen oikea nimensä lienee on Hemmi Allan Isberg, jos oikein muistan. Hieno herrasmies kaikin puolin ja hyvin käyttäytyvä kaikissa tilanteissa, kun yhteistä aikaamme muistan ja noita keikkareisujamme. Viimeksi olen tavannut hänet täällä Savonlinnassa Annikki Tähden konsertissa Olavinlinnassa vierailevana solistina 90.luvulla.

  VastaaPoista
 12. Hei Seppo Seilonen!

  Markus esiintyi 1990-luvulla Rääkkylän Kihauksessa yhdessä Annikki Tähden ja Maria Kalaniemen kanssa. Vuosilukua en pysty muutoin palauttamaan, kuin jos sattuisi kyseisen vuoden Kihausesite käsiini.

  Ajattelin tuolloin vaihtaa pari sanaa laulaja Markus Allanin kanssa, mutta siihen ei tullutkaan tilaisuutta, esitykset olivat paljon myöhässä, ja puoliyökin oli jo käsissä.

  Kyllä se Hemmi oli laulajan pikkuveli, jonka minäkin muistan lapsuudestani. Markus Allan on laulajan omat etunimet, siksi minäkään en bongannut häntä kuin vasta lukiessani hänestä joko Seurasta tai Avusta vasta 1990-luvulla. Netistä löytyy jonkin verran tietoa laulajasta ja hänen lauluistaan.

  Kiva että kirjoitit tuttavuudestasi minulle. Tiedätkö, osasiko hän lukea? Kansakoulua hän ei ainakaan käynyt, sen tiedän.

  Kiitos kommentistasi Seppo, ja oikein mukavaa ja kaunista kesää sinulle<3

  VastaaPoista
 13. Tässä eräs linkki. Kuunneltavissa vielä jonkin aikaa. http://areena.yle.fi/audio/1317567713018

  Jos linkki ei toimi, niin tässä muutamia faktoja Markus Allanin itsensä kertomana.
  - Tiettävästi syntynyt Helsingissä 1945. Mummo lähtöisin Terijoelta.
  - Asunut pienenä mummonsa luona Malmin lentokentän portin vieressä.
  - Asunut myöhemmin mummonsa kotona Pakaalla, Orimattilassa, jossa käynyt myös ensimmäiset vuodet kansakoulua.
  - Taiteilijanimi Markus Allan, oikeasti Hemmi Allan Isberg, vaikkakin käyttää vain Allan etunimeä.
  - Lapsena puhuteltu Pikku-Hemminä.

  Noihin epäilyihin luku- ja kirjoitustaidosta en edes viitsi vastata. Miettikäähän vähän itse.

  Nimim.: Tämä kaikki vaan siksi, että ärsyttäää... (huoh')

  VastaaPoista
 14. Hei Anonyymi!

  Kiitos tietoiskusta!

  Uskon että kerrot varmaa tietoa laulaja Markus Allanista. Aion kokeilla tuota antamaasi linkkiä, toivottavasti se toimii.

  Kerroin jutussa vain tosiasioita siitä, etteivät Isbergien lapset käyneet koulua ainakaan niinä kahtena vuotena, kun asuivat naapurissamme (vv.1953-55). Lukemaan toki oppii muutenkin kuin kouluja käymällä, ja paljon muutakin.

  Et kerro vuosista, milloin hän on asunut missäkin. Tuolloin Tikkalassa hän kuitenkin asui vanhempiensa kanssa. Aikaa tuosta on kulunut jo 56v.

  Jostain syystä et halunnut ilmoittaa nimeäsi. Huomasin äskettäin, että näitä Markus Allan juttujani on paljon luettu.

  Kiitän kommentistasi, Anonyymi, ja toivotan sinulle hyvää marraskuuta ja vuoden loppua<3

  VastaaPoista
 15. Kiitos ja hyvää Joulunodotusta sinullekin. En tunne kyseistä herraa henkilökohtaisesti, vaan kiinnostukseni on aikoinaan ollut vain ammatillista. Nämä edellä kerrotut "faktat" on poimittu vaan tuosta radiohaastattelusta. :)

  VastaaPoista
 16. Kyllä Markus Allan kertoi minullekin henkilökohtaisesti käydessään luonani 60 päivänäni, että hänen oikea nimensä on Hemmi Allan. Vartiokylän osoitteen hän kertoi olevan isoäitinsä, kun kerroin muistavani sen vieläkin. Markus on ollut idolini kuusikymmenluvulta saakka ja on aina. Syntymäpäivälahjoista paras oli tyttäreni antama yllätys, kun Markus yllättäen soitti ovikelloa ja lauloi ,sekä tuli kahvillekin.

  VastaaPoista
 17. Moi Anonyymi!

  Varmaan näin on kuin sanot, että Markus Allanin nimi on Hemmi Allan. Minä en ole hänen kastetodistustaan nähnyt, valitettavasti. Valkolaisillakin on jossakin suvuissa tapana, että joku nimi, esimerkiksi Yrjö kulkee poikien nimissä mukana. Mutta siitä olen vakuuttunut, että tämä henkilö on sama, mistä minä kirjoitin...

  Kaunis ja voimakas ääni laulajalla tosiaan on!

  Kiitos kommentista, Anonyymi, ja oikein hyvää joulun odotusta sinulle!<3333

  VastaaPoista
 18. IHANA:

  Wooow, minä olen Gloria Meyers, haluan jakaa elämäni tarinan maailman kanssa siitä, miten sain mieheni, ennen kaikkea sain onnellani takaisin, tarkoitin yhden dr. Ogundeleen ilmoitusta internetissä siitä, miten hän auttaa naista saan poikaystäväni takaisin, joten minun täytyy ottaa yhteyttä häneen auttamaan minua palauttamaan avioliittoni, aviomies jätti minut viiden vuoden avioliitolle, koska hänen perheensä ja ystävänsä eivät pidä minusta ja he pyytävät häntä saamaan toisen naisen, mutta kun minä ota tohtori Ogundele apua, hän kertoi rentoudakseen, että hän auttaa minua, tohtori Ogundele toi mieheni, joka jätti minut 5 vuodeksi vain 24 tuntia. Tämä on voimakas loitsu, jota en ole koskaan nähnyt elämässäni sellaista, hän toi takaisin mieheni minulle vain 24 tunnissa ja kertoi minulle, että minulla on oma lapsi, tänään minulla on 1-vuotias vauva, tämä mies on hieno, jos joku tarvitsee apua ja haluaa ottaa sinuun yhteyttä, sinä voi tavoittaa hänet seuraavalla osoitteella: Sähköposti: ogundeletempleofsolution@gmail.com, Viber-numero: +27638836445. Whats-app Numero: +2349065101630.

  VastaaPoista

Kiitos komentistasi! ♥