Google+ Followers

tiistai 22. helmikuuta 2011

Valoa kansoille ja rakastavaisille

Talvi


Lumen alla,
jään sylissä,
odotat sikiöasennossa
miestä ja naista, kahta rakastavaista


Valoa ovat rakastavaiset
kun rakastavat,
kun leikkivät kevään leikkiä,
kun pölyttävät,
kun rakentavat nivusiin pesää

Hiljaisuus
on vain yksi hyväilyn muoto,
hiusten läpi vaeltava käsi
Et ole kuollut,
sinä vain odotat


Tommy Tabermann: Veren sokeri (2008)
~~~~
Olen taistellut metsäveroilmoituksen kanssa. Tämän lisäksi nyt vaaditaan jo neljännesvuosittain kausiveroilmoituskin, joka on tietysti opiskeltava. Tuntuu, ettei verottajalle mikään enää riitä, paperisotaa paperisodan perästä. Odotan hartaasti sitä päivää, jos se milloin loppuisi; vaan loppuuko koskaan?


Jaa, että on suuret tulot? Ei, mutta menot on. Metsät on hakattu pidemmäksi aikaa, joten ei tarvitse olla kateellinen.


Kiertelin pyhänä naapureissa yhteisvastuukeräystä tekemässä, samalla tietysti juttelimme kuulumiset, ei sitä naapurista niin vain lähdetä. Juttujakin kuulin, totta ja tarua, ne on syytä asettaa omaan arvoonsa. 


Naapuriin ei enää lähdetä ennen kuin kutsun saatua, vaikka ainakin meillä on lupa tulla milloin siltä tuntuu. Tietysti on suotavaa rimpauttaa vaikkapa tuntia ennen tuloa, jotta tiedän valmistella kahvipöydän vieraille, silloin jää aikaa seurustelulle. Mutta joskus on pakollisia menoja, varsinkin nyt, kun "pääsin" kirkkovaltuustoon. Koulutusta riittää muiden kokousten lisäksi.


Marttayhdistyksen lopetettua kaksi vuotta sitten näemme naapurien kanssa entistä harvemmin. Tikkalassa aloitti Tikankolo kerho uudelleen, ja seuraava kokoontuminen on entisissä postin tiloissa 8. päivä maaliskuuta klo 12-14. Tarjolla on kahvit, jutustelua ja runoja. Edellisellä kerralla oli koolla vähän porukkaa, toivotaan lisää osanottajia kylän senioreista; tosin ikärajaa ei taida olla. Loput tämän kevään kokoontumiset löytyvät kyläyhdistyksen vieraskirjasta.
~~~~
Olen kirjoittanut joitakin postauksia Google Cromin kautta, ja homma toimii kuin ajatus. Tämä on mainio selain tähän tarkoitukseen. Minulla on nyt käytössä kolme eri selainta, Exploreria käytän tekstieni tulostukseen. Firefox on suosikkini, mutta ehdottoman hidas ja takkuilee välillä pahasti.
~~~~
Maailmalla arabimaissa on alkanut vallankumouksien sarja ja protestihenki. Ihmiset saavat tarpeekseen diktatuurivaltioissa entisistä hallitsijoistaan, ja näyttävät heille kaapin paikan. Nyt on vuorossa Libya, jota Kaddafi on hallinnut ainakin 30v. Uskon että hän lähtee pois pakon edessä. Algeria ja Egypti on jo vapautettu, toivotaan näille kaikille hyvää tulevaisuutta!


Oikein kaunista talvista viikon jatkoa kaikille lukijoille toivoo Aili-mummo!


PS. Pakkanenkin näyttää vähän hellittävän...

16 kommenttia:

 1. Kaunis on Tabermanin runo ja tähän aikaan sopiva.

  Meillä myös metsäveropaperit lähtivät, tuskastuttava velvoite, kun muuten ei veroilmoitusta tarvitse enää tehdä.

  Tsemppiä kirkkovaltuustotyöhön, olin mukana pari vuosikymmentä ja nyt huilin, prinssipuoliso jatkaa vielä tämän kauden. Aika aikaansa kutakin, minä nyt katselen sivusta kaikesta päätöksenteosta. Oloneuvoksena.

  VastaaPoista
 2. Moi Anja!

  Arvasin, että olet meitä maalaisia<3
  Meillä taitaa olla näitä yhdistäviä tekijöitä enemmänkin---.

  Kiva kun et enää tarvitse hikoilla näiden juttujen parissa. Ikäviä ovat, ja tyhjän takia neljännesvuosiveroilmoitukset eli kausiveroilmoitukset. Mutta näin meitä vain kyykytetään, ei se muuta merkitse;(

  Sinulle nämä kirkollisasiat ovat tuttuja entisestään. Yllätys oli se, että on joka viikko menoja jonnekin, jopa useampiakin.

  Kiitos kommentistasi, Anja, ja oikein mukavaa viikkoa sinulle<3

  VastaaPoista
 3. Kansan syvistä riveistä nousee... mutta mitä?

  VastaaPoista
 4. Aili, siis minä olen lukenut Veren sokerin ihan puhki ja en ole huomannut tätä runoa.

  Mielenkiintosita, että molemmat juuri olimme Tabermannissa, sillä lisäsin eilen takaisin palkkiini hänen Eroottiset runonsa ja koska Jyväskylän kirjamessut lähestyvät, muistin mitä niillä tapahtui kaksi vuotta sitten, kun Tommy sieppasi minut syliinsä niin että jalat nousivat ilmaan ja...

  Minäkin muistan vielä ajan, jolloin kylään voitiin mennä tuosta vaan pipahtamaan.

  Havuttaren kansi on kaunis♥

  VastaaPoista
 5. Hymyilevä eläkeläinen22. helmikuuta 2011 klo 22.29

  Tässä menin aivan sanattomaksi, kun luin mitä kaikkea olet viime aikoina hoitanut ja harrastanut. Tuommoinen kyläyhdistyskin siellä toimii, ihmiset tuntevat toisensa vuosien takaa. Mutta se kirkkovaltuusto voi olla melkoinen kokemus ja koettelun paikka?

  Aurinkoisia talvpäiviä!

  VastaaPoista
 6. Moi Peikko!

  Niin - mitä, on hyvä kysymys. Ellei nouse uutta pakkovaltaa, voi nousta se kehuttu demokratia. Toivottavasti se eikä entisen kaltainen "styranki".

  Kiitos Peikko kommentista, ja peikkomaisia pohdiskeluja sinulle<3

  VastaaPoista
 7. Hei Leena!

  Tommylla on niin paljon näitä runoja, etteivät ne millään kaikki pysy mielessä. Minäkin luen samoja kirjoja uudestaan ja uudestaan. Lempparini taitaa olla Aistien alamainen. Pitäisi minunkin ostaa Tommyn Eroottiset runot, jossa riittäisi tutkailtavaa.

  Muuten hyvää iltalukemista, eikös vain, Leena?

  Sinulla on sitten kivoja muistoja Tommysta. Onnittelen<3

  Havuttaren kansi on itse ottamani valokuva. Olisin halunnut siihen taiteilijan tekemän kuvan, mutta hän esitti valokuvaa. En keksinyt kysyä toiselta taiteilijalta---.

  Kiitos kommentistasi, Leena, ja upeaa viikon jatkoa sinulle<3

  VastaaPoista
 8. Hei Hymyilevä Tuula!

  Joo, kyllä nämä kirkolliset ja maalliset harrastukset ottavat joskus voimille. Tosin oma vikani, että lupauduin kirkkovaltuustoehdokkaaksi. Lomakesulkeiset ovat minulle vastenmielisiä, mutta lupauduin joskus yli 40v. sitten hommaan, enkä voi sitä lopettaa. Palkkaa en ole siitä koskaan pyytänyt enkä saanut. Jos olemme elossa, kahden vuoden perästä vietämme jo kultahäitä. Kamala aika---.

  Kyläyhdistyksessä olin 12v. yhteen jaksoon ja tein vielä 2v. kylähistoriikkia. Nyt on toiset ihmiset puikoissa, onneksi.

  Kirkossa voi tutkistella itseään ja sisintään, voiko sieltä löytää jotakin positiivista;)

  Kiitos kommentistasi, Hymyilevä<3

  VastaaPoista
 9. Tabermannin runot on hyviä ,jotkut, itsellänkin on niitä joitain muistaakseni blogissa.
  Mutta sinä se olet oikea toiminnan ihminen, ihana kun joku jaksaa, niin monessa mukana ja kirjoittaa vielä kivaa blogia, ergiaa riittää, kuulostaa hyvälle :)
  Joo ennnen sitä kehtas mennä vaikka sokeria lainaamaan naapurilta, ei nykyään ees tunne naapureita, ainakaan tässä kivitalossa :/

  Pakkanen on vähän irrottanut otettaan -19 enää ;D

  Ihana tuo talvi kuva, puut ovat olleet uskomattoman kauniita ♥

  Mukavaa talvista viikkoa myöskin sinulle Aili-mummo.

  VastaaPoista
 10. Moi Seijastiina!

  Näistä lemmen asioista Tabermann kirjoittaa mahtavasti, ja niistä runoista hänet tunnetaankin. Monet saattavat pitää Tabermannia liiankin uskaliaana rakkausrunoilijana; mutta se oli hänen "tavaramerkkinsä".

  Tämä talvi on ollut minulle paljon parempi kuin viime talvi: särkyjä ranteissa on, mutta paljon lievempinä kuin ennen. On ollut hieman enemmän virtaa keskittyä asioihin, mutta ei mitään entisaikoihin verrattavaa energianpurkausta.

  Sinä, Seijastiina, ehdit ja jaksat tehdä joka päivä paljon ja monenlaista työtä. Valokuvaajana olet haka, pyry ja pakkanen ei sinua haittaa:DD

  Talvi on kylmänkaunis, nämä vaihtuvat vuodenajat ovat meidän rikkautemme:))

  Joku saattoi käydä talossa vaikka kolme kertaa päivässä, ja aina hänelle keitettiin kahvit. Tai oliko niin, että asianomainen kävikin niiden kahvien takia?

  Kiitos kommentistasi, Seijastiina, ja oikein mukavaa viikon jatkoa sinulle<3

  VastaaPoista
 11. Olet vahvasti kiinni elämässä ja toiminnassa. Järki on hyvin tallella, kun jaksat sitä paperisotaakin käydä, minkä minä siirtäisin tuolle toiselle puoliskolle automaattisesti.
  "Elämä ottaa meitä kädestä
  kun me otamme
  elämää kädestä"
  eli sinä toteutat Tommyn ajatuksia hyvin myös omassa elämässäsi.
  --
  Voi miten kiva olisi päästä
  edes maaliskuisena kärpäsenä Tikankoloon mukaan kokoontumiseenne, siellä viihtyisin taatusti.
  --
  Minä en käytä muita selaimia, ainoastaan joskus vilkaisen päivityksen jälkeen omaan blogiini toisten selaimien kautta. On nimittäin käynyt niin, että jotkin tekstimallit eivät näy kaikissa selaimissa samalla tavoin. Hyvä ystäväni ilmoitteli taannoin, milloin näkyi vain jotain merkkejä tekstin paikalla, ja siksi olen yrittänyt tehdä tarkastuskäyntejä.
  --
  Totta puhut siinä, että nykyisin jopa naapureillekin ilmoitellaan kylään tulosta, enää ei mennä kuten ennen. Ehkä se osittain johtuu myös monivuorotyöstä, paljosta matkustelemisesta joko työn tai vapaa-ajan merkeissä, ja monista harrastuksista joihin mennään itse, tai viedään muita perheenjäseniä. Elämä on niin hektistä nykyisin. Minulla on kyllä muutamia, joiden luo voin mennä, ja jotka saattavat tulla meille ilmoittamatta. Se johtunee siitä, että tiedämme niin paljon toistemme elämästä. Jopa senkin, mitä harrastuksia ja menoja toisella on.
  --
  Nyt taidan lähteä järvelle suksien kanssa. Siellä paistaa taas aurinko ja pakkastakaan ei ole enää liikaa hiihtämiseen.
  Iloisia päiviä sinulle

  VastaaPoista
 12. Hei EilaM!

  Onneksi edes järki tallella;)
  Olen ollut aktiivinen koko elämäni ajan, mitä nyt pojan kuoleman jälkeen oli hiljaisempaa;(
  ----
  Olisit oikein tervetullut lausumaan runoja meille. Sinua on varmasti ilo kuunnella ja katsella:DD
  ----
  Otin käyttöön ne toiset selaimet, kun tämä Firefox temppuili yhtä mittaa, ja huomasin, että noista toisista selaimista on jotain hyötyäkin. Fontin muuttamista en ole havainnut, mutta jonkin verran erilaisilta sivut toki näyttävät. Minusta Explorerin sivut ovat ehkä tyylikkäämmät kuin muiden.
  Parhaillaan on jotain häiriötä näillä Firefoxin sivuilla, blogipohja on pelkästään valkoinen eikä lukijat ja diaesitys näy ollenkaan.
  -----
  Me eläkeläiset emme ole niin kiireisiä, mutta joskus silti on pakollisia menoja. Silti jotkut tulevat omine aikoineen edeltä ilmoittamatta, ja se on minusta ihan hyvä. Mutta ei pidä ihmetellä, jos emme ole kotona tai toinen meistä ei ole. Samanlaista se on tietysti muuallakin, ilmoittamatta voi hyvin mennä esimerkiksi keräyksen kanssa. Vierailut kyllä minäkin ilmoittelen ihan mielelläni, tiedän, että siellä toisessa päässä talonväki on kotona eikä ole sairaana; tai voihan heillä olla muita vieraita, jotka eivät seuraamme kaipaa.
  ------
  Hiihtäminen on oikein ihana harrastusnäin kevättalvella. Sieltä saa palkaksi punaiset posket ja iloisen mielen; voisiko kukaan enää parempaa pyytää?
  ------
  Kiitos kivasta kommentistasi, Eila, ja oikein mahtavaa kevättä sinulle upeilla keväthangilla<3<3

  VastaaPoista
 13. Aili, älä pyörry: Meidän suosikkiruno Tommylta on sama! Hän sanoi minulle, että 'tiedän, mistä runosta pidät eniten.' Minä likka tunsin kuinka posket meni punaisiksi kun hän tiesi ja sanoi runon nimen.

  Juu, todella hyvää iltalukemista;-) Olen suositellut muillekin.

  Mikään taiteilija ei olisi sinulle parempaa kantta saanut aikaiseksi. Olen vietävän tarkkana kansien suhteen, sillä moni kirja myisi paremmin, jos olisi myyvä kansi.

  Kiitos samoin Sinulle!

  VastaaPoista
 14. Moi Leena!

  Jo vain - ihan sama runo;))
  Minulla on myös samanniminen kokoelma, jonka helmi tuo runo on.

  "Minä olen se/ jota sinä pelkäät/
  Minä olen se/ jota ilman et voi olla/
  Minä olen se joka/ juottaa sinulle/
  oman veresi, vie/ sinut merelle/
  Minä olen aistit, sinä olet alamainen/
  Yhdessä olemme täydellinen//

  Tommy Tabermann

  Todella ihanaa iltalukemista, mieskin tykkää varmasti;DD

  Kiitos kehuista, Leena!

  Mutta se kirjan nimi vasta hankala oli, vaati paljon ajatustyötä. Monet ovat kehuneet sitäkin---.

  Joten Leena, meillä taitaa olla paljonkin yhteistä, ainakin mieltymykset runoihin<3

  Kiitos kommentistasi, Leena, ja oikein ihanaa viikon vaihdetta sinulle<3

  VastaaPoista
 15. Tabermann osaa, minä en hänestä tiennyt mitään vuosi sitten, yhtään runoa ei ole käännetty ruaattiks (paitsi se minkä minä käänsin).

  VastaaPoista
 16. Hei Hannele!

  Ihan valitettavaa, jos Tabermannia ei ole kukaan ruotsintanut. Siinä voisi olla projektia sinulle kuin tilauksesta; tai voisit tehdä sitä myös yhdessä jonkun muun kanssa. Kyllä Ruotsinkin naiset varmasti tykkäisivät Tommyn runoista<3<3

  Kiitos kommentistasi, Hannele, ja kivaa viikonloppua sinulle<3

  VastaaPoista

Kiitos komentistasi! ♥